INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

dluhCelkový dluh obyvatel přesáhl na konci prvního čtvrtletí letošního roku poprvé v historii výši dvou bilionů korun a meziročně tak vzrostl o 162 miliard korun. Naopak výše dluhu ohroženého nesplácením se meziročně snížila o 6 miliard na celkových 41 miliard korun. Podíl ohroženého dluhu tak klesl na pouhá 2 % z celkového dluhu. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Objem dlouhodobého dluhu, tedy dluhu určeného na bydlení, dosáhl výše 1,6 bilionu korun a meziročně vzrostl o 139 miliard, resp. o 9,6 %. Dluh určený na bydlení se tak na celkovém dluhu podílel téměř 80 %. Zbylá přibližně pětina, konkrétně 412 miliard korun, připadala na krátkodobý dluh, který je primárně určen na spotřebu. Výše krátkodobého dluhu přitom rostla pomaleji, když se meziročně zvýšila o 23 miliard, resp. o 5,8 %. Celkový objem dluhu obyvatel meziročně vzrostl o 8,8 %. „V prvním čtvrtletí tohoto roku pokračoval trend vysokého zájmu o úvěry na bydlení. Kromě dobré ekonomické situace a nízkých úrokových sazeb tento zájem přičítáme také tomu, že lidé byli ovlivněni informacemi o blížícím se zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů a snažili se sjednat si své úvěry ještě před začátkem platnosti aktuálního doporučení ČNB o omezení poskytování hypoték v pásmu od 80 % hodnoty nemovitosti výše,“ vysvětluje Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací.

I když objem celkového dluhu meziročně výrazně vzrostl, počet klientů s dluhem se meziročně snížil o 27 tisíc na 3,03 milionu klientů. Za úbytkem stojí především meziroční pokles klientů s krátkodobým dluhem o 35 tisíc na celkových 2,42 milionu. Počet klientů s dlouhodobým dluhem naopak o 5 tisíc vzrostl a dosahoval tak 1,12 milionu klientů. Podobný vývoj zaznamenal i počet otevřených smluv v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací. U krátkodobého dluhu počet smluv meziročně klesl o 140 tisíc na 4,42 milionu smluv, zatímco u dlouhodobého dluhu se jejich počet meziročně zvýšil o 25 tisíc na 1,36 milionu smluv.

Podíl nespláceného dluhu klesl

Objem ohroženého dluhu, tedy dluhu, na kterém nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí splátky nebo došlo k jeho zesplatnění, meziročně klesl o 6,3 miliardy korun, resp. o 13 % na 41 miliard korun. Výše ohroženého dlouhodobého dluhu meziročně klesla o 2,3 miliardy, resp. o 14,3 % na 13,9 miliardy korun. Objem ohroženého krátkodobého dluhu se potom snížil o 4 miliardy, resp. o 13 % na 27,1 miliardy korun. Celkový podíl ohroženého dluhu se tak snížil na pouhá dvě procenta. „Takto výrazný pokles ohroženého dluhu při současném nárůstu objemu celkového dluhu je velmi pozitivním trendem. Podíl ohroženého dluhu na celkovém dluhu je v posledních letech nejnižší. Dvouprocentní podíl ohroženého dluhu je velmi nízký i v rámci Evropy a ukazuje tak, že bankovní a finanční instituce v České republice jsou i přes rostoucí objemy poskytovaných úvěrů velmi konzervativní a nepouští se do poskytování rizikových úvěrů,“ dodává Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Méně lidí ohrožených dluhem

V prvním čtvrtletí 2017 také meziročně poklesl počet lidí s ohroženým dluhem. U dlouhodobého dluhu se jejich počet meziročně snížil o desetinu, tedy o více než tři tisíce na 28 634 lidí. U krátkodobého dluhu se počet lidí s ohroženým dluhem snížil o 14 tisíc na 291 215 lidí, což znamená meziroční pokles o 4,6 %. Snížila se také částka na klienta s ohroženým dluhem. U dluhu na bydlení se průměrná ohrožená částka snížila o 23 tisíc na 487 tisíc korun, zatímco u krátkodobého dluhu se meziročně snížil v průměru o 9 tisíc na 93 tisíc korun na jednoho klienta s ohroženým dluhem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3