INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

wheelJak ukázal průzkum personálně-poradenské společnosti Antal International mezi téměř 700 firmami ve čtyřech zemích střední Evropy, plánuje 85 procent českých firem v příštích šesti měsících nové investice. V porovnání s ostatními zeměmi jde o nejvyšší číslo.

Nejvíce se tyto plány týkají investic do nových technologií, na což plánují finanční prostředky vyčlenit tři čtvrtiny českých firem. V porovnání s Polskem a Maďarskem naopak méně peněz poputuje do dalšího rozvoje výrobků a služeb. Čtyři české firmy z pěti plánují v příštím půlroce vytvářet nová pracovní místa, což je daleko více než například na Slovensku.

„Vysoké procento českých firem plánujících v nejbližších měsících investice ukazuje, že firmám se daří a hledí do budoucnosti s optimismem. Vedle toho mě jako expertku na trh práce potěšilo, že celých 60 procent českých společností plánuje dát více peněz do rozvoje svých zaměstnanců, což je investice, která se vždy rychle vrátí,“ komentovala výsledky ředitelka Antal International pro Česko a Slovensko Anna Šefčíková.

Firmy v průzkumu také hodnotily kvalitu prostředí pro podnikání ve své zemi. Zde dopadlo celkově nejlépe Polsko, ostatní tři země měly nižší, vzájemně podobné výsledky. V Česku je stejně jako na Slovensku velkým problémem pro firmy nízká podpora ze strany státní a veřejné správy. V rámci Česka jsou s kvalitou prostředí pro podnikání zdaleka nejspokojenější firmy z Prahy, o něco méně v Brně, a zdaleka nejméně v Ostravě.

České firmy jsou nejpesimističtější z celé Visegrádské čtyřky  ohledně dostupnosti nových zaměstnanců na trhu, což je v souladu s velmi nízkými čísly české nezaměstnanosti v současné době. Nejhůře se podle firem shánějí méně kvalifikovaní zaměstnanci.

Firmy se v průzkumu rovněž vyjadřovaly k dostupnosti, ceně a kvalitě kancelářských prostor. České firmy tuto oblast hodnotí významně hůře než například polské a maďarské firmy, problémem je z jejich pohledu hlavně cena pronájmu kanceláří. K tomu přispívá i vysoká zaplněnost kancelářských prostor, která například v Praze nyní činí 91 procent.

Co se týče celkové kvality života v zemi působení, české firmy ji hodnotí jako vysokou (vyšší než v Polsku a Maďarsku), celkové průměrné číslo ale snižuje výsledek z Ostravy, kde je podle vyjádření tamních firem kvalita života výrazně nižší než v Praze a Brně. V rámci této odpovědi se hodnotily například místní zdravotní služby, kulturní vyžití, bezpečnost, kvalita životního prostředí, nákupní možnosti a podobně. Ostrava ostatně pokulhávala za Prahou a Brnem i v jiných zkoumaných faktorech, jako je například dopravní infrastruktura nebo kvalita vzdělávání z pohledu zaměstnavatelů.
Jeden z dotazů průzkumu byl na plány firem investovat do další regionální expanze v rámci své země. Takové plány má v příštích šesti měsících pětina českých firem, což je nejvíce z celé střední Evropy. V Polsku je to 16 procent, na Slovensku dokonce jen 9 procent firem. V Česku sídlící firmy své další investice kromě Prahy nejvíce plánují směřovat do ostatních tří největších měst, tedy do Brna, Ostravy a Plzně.

Průzkum společnosti Antal International probíhal v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku od července do září 2017, dotazováni byli majitelé firem, členové jejich vedení, vrcholní členové představenstva a dozorčích rad. V Česku společnost uskutečnila takto rozsáhlý průzkum poprvé, plánuje v něm pokračovat i v dalších letech.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3