INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

young woman 2239269 960 720Zkušenosti z firem ukazují, že spousta nemocných podzimní chřipkou raději chodí do práce, než aby zůstali ležet doma v posteli. Nechtějí totiž přijít o část mzdy. Na pracovišti mohou nakazit kolegy, čehož se ve firmách obávají.

„První tři dny nemoci znamenají podle platných zákonů pro pracovníky ztrátu celého příjmu za uvedenou dobu. Pro mnohé firmy je však výhodnější nechat nemocného doma a nekrátit mu výplatu. V takovém případě nehrozí přenos nemoci na další kolegy a zaměstnanec nepřichází o část svého příjmu,“ říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Zaměstnavatelé řeší krátkodobá onemocnění různými způsoby. Mezi benefity pro zaměstnance se v řadě firem zabydlely tak zvané sick days – jedná se o možnost zůstat na pár dní doma bez lékařského potvrzení. Firmy nejčastěji proplácejí tři dny na zotavení ročně.

Druhou možností je využít práci z domova, kterou firmy nabízejí zaměstnancům pod označením home office. I tento model přijde při krátkodobých lehčích onemocněních vhod. Home office nebo sick days se však týkají především kancelářských profesí.

Lidé z výroby většinou při chřipkách nebo jiných podzimních onemocněních čerpají obvyklou nemocenskou. I jim však firmy umí vyjít vstříc. „Často využívaným zaměstnaneckým benefitem je dorovnání rozdílu mezi nemocenskou a výplatou do plné výše, aby lidé během nemoci nepřicházeli o část platu,“ uvádí Tomáš Surka.

Tuzemské zákony pojímají onemocnění následovně: První tři dny nemoci nemá zaměstnanec nárok na žádnou náhradu, následující dobu (do čtrnácti dnů) hradí zaměstnavatel. Při delší nemoci pak nemocenskou vyplácí stát z pojištění.

Méně či více účinnou prevencí před chřipkou je očkování. „V některých firmách očkování zaměstnancům hradí, nejedná se však o pravidlo. Většinou si lidé tuto prevenci platí sami nebo využívají příspěvky od zdravotní pojišťovny,“ uzavírá Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

(tz)

Ilustrační foto Pixabay.com

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3