INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

pilous v ječmeni 9.5.2017 2Výskyt škůdců ve skladovaném zboží může být významný ekonomický problém pro logistické a výrobní firmy. Správně nastavený systém ochrany při skladování a včasné ošetření zboží eliminuje finanční ztráty a zvyšuje důvěryhodnost dodavatelů vůči odběratelům a samozřejmě ke koncovým spotřebitelům.

Jak se proti nežádoucímu výskytu škůdců chránit, poradí Iva Vrkočová z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas, která provádí kontrolu zemědělských a potravinářských komodit.

Přehled nejčastějších škůdců ve skladech

Mezi nejčastější škůdce patří brouci, kteří se vyskytují hlavně u obilovin, luštěnin nebo podobných plodin, ale také u výrobků z těchto surovin určených pro potravinářské účely. Patří mezi ně například pilous, lesák, korovník, rušník, zrnokaz, kornatec. Potravinářské objekty může zamořit také zavíječ moučný nebo skladištní či roztoč moučný. Výjimkou nejsou ani švábi.
Další škůdci ve skladech, kteří mohou poškodit zemědělské a potravinářské zboží, jsou hlodavci. Jde hlavně o myši, potkany a občas krysy. Živí se volně uloženým obilovinami, jsou však také schopni prokousat se přes obaly potravinářských výrobků až k dané potravině a zároveň znečišťují zboží svými výkaly.
Dalším méně obvyklým problémem je výskyt nečistot ve zboží, například trus ptáků, kteří se dostanou omylem do skladu. Takové zboží není vhodné pro lidskou spotřebu a musí být přečištěno. To platí i pro hrubé nečistoty, které ovlivňují celkovou kvalitu zboží. Jedná se například o kameny, hlínu, plesnivé hrudky z namočeného zboží, úlomky z umělé hmoty, kousky skla nebo papíru.

Jak eliminovat výskyt 

Důvěřovat, že škůdce ve zboží není, se nevyplácí. Před naskladněním nového zboží by měla být provedena asanace skladu. V zemědělských podnicích je to hlavně období před naskladněním nové sklizně obilovin. „Ošetřením skladu se eliminuje riziko výskytu škůdců, kteří mohli zůstat ve skladu z minulé sklizně. Pravidelná kontrola zboží, uloženého v halách nebo silech, by měla být povinností každého provozovatele skladu. Způsob kontroly je různý a závisí na způsobu uskladnění. Pro výskyt obilních škůdců v silech se používá například kontrola teploty uloženého zboží. Pokud se v určitém segmentu sila zvýší teplota, znamená to detekci obilních škůdců. Shlukují se totiž v hnízdech a tím zvyšují teplotu zboží. Včasné ošetření fumigačním prostředkem problém obvykle bez problémů vyřeší,“ informuje Iva Vrkočová z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Kdo a jak provádí kontrolu výskytu škůdců 

Před expedicí zboží k příjemci, například do mlýnů nebo výrobních provozoven, provádí kontrolu výskytu živých škůdců kontrolní organizace objednaná odesílatelem. Je to především z důvodu, aby se zamezilo reklamaci u finálního příjemce. Pokud se zjistí škůdce přímo u nakládky dané partie, není již možné chemické ošetření. Zboží se vyloží a nahradí zdravým. Infestované zboží je všeobecně považováno za vadu a příjemcem odmítnuto. Problematika skrytého napadení je komplikovanější a přináší především nároky na včasné odhalení prvotní infestace. Na kontrolu hlodavců se nejčastěji zavádí systém Pests control, který obnáší například rozmístění chemických nebo jiných návnad. Sklad by měl být dále správně zabezpečen proti ptactvu, jeho náhodnému vniknutí nebo uhnízdění v hale.

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 140 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Přes 59 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, inspekce potravin a zemědělských komodit, testování a laboratorní analýzy, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3