INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

lesDlouhodobé extrémní sucho a teplo významně zvyšuje riziko požárů v lesích. V lokalitách s vysokým rizikem lesních požárů a velkým pohybem návštěvníků lesa navrhují lesníci zakázat vstup veřejnosti mimo značené a zpevněné lesní cesty.

Zároveň by se vlastníci lesů a hasiči měli připravovat na riziko korunových požárů s rychlým šířením a možností zasažení velkých ploch včetně obydlených oblastí. 

Podle lesního zákona je v lesích zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat ohně, tábořit mimo vyhrazená místa a odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Zakázáno je také rozdělávání ohňů ve vzdálenosti menší než 50 m od okraje lesa. Tyto zákazy platí permanentně a lesníci apelují na jejich striktní dodržování. Zároveň vyzývají návštěvníky lesů, aby neblokovali vozidly vjezdy do lesů, protože překážející vozidla mohou bránit přístupu hasičů. Za nedodržení těchto zákonných ustanovení hrozí pokuty až 10 000,- Kč, v případě založení požáru až 25 000,- Kč a náhrada škody, která se může vyšplhat do mnoha milionů.

Lesníci také vyzývají veřejnost, aby v žádném případě v blízkosti lesů nepoužívala zábavní pyrotechniku nebo tzv. lampiony štěstí. Problémem může být i zanedbávání protipožárních opatření podél železničních tratí, která se v současnosti udržují spíše výjimečně. Lesníci také vyzývají veřejnost, aby v případě, že zaznamená v lesích potenciální zdroj požáru, či souvisejícího nezodpovědného jednání, neprodleně informovala Hasičský záchranný sbor.
Lesníci z think tanku CZECH FOREST navrhují, aby kompetentní orgány zvážily možnost preventivního opatření v podobě zákazu vstupů veřejnosti do lesů mimo vyznačené turistické cesty a zpevněné lesní cesty. V oblastech, kde se v porostech ve větší míře vyskytují suché stromy je třeba tento postup zvážit velmi svědomitě.

Současné sucho představuje zvýšené riziko vzniku požárů, a to nejen pozemních, ale i korunových, které u nás byly zatím velmi výjimečné. Korunové požáry se vyznačují velmi rychlým šířením a podstatně složitějším hašením. V posledních 20 letech vznikl jediný částečně korunový požár a to 24. 5. 2012 na Bzenecku. Tehdy shořelo 4-5 tis. ha lesa a kromě finanční škody v řádech milionů korun došlo i k ekologickým škodám a zalesnění poškozených ploch je problémem do současnosti. Předpoklady pro vznik a šíření korunových požárů jsou nyní podstatně vyšší než v létě 2012, protože panující sucho vysušuje lesní hrabanku, ale také snižuje obsah vody v dřevě a listech stromů, navíc se v lesích vyskytuje narůstající objem suchých stromů.

Přetrvávající deficit srážek se projevuje také vysycháním řek a vodních nádrže, což může významně komplikovat dostupnost vody pro hašení.

Vzhledem k opakování suchých roků je podle názorů členů lesnického think tanku vhodné urychleně zahájit jednání mezi zástupci vlastníků lesů a hasičským záchranným sborem a příslušnými ministerstvy o tom, jak by měly zúčastněné strany na rostoucí riziko a případný vznik požárů reagovat. Výhodou ČR je sice hustá síť profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů, ale pro případ velkých lesních požárů zde například chybí odpovídající letecká technika (efektivně se do hašení lesních požárů zapojuje pouze vrtulník Letecké služby Policie ČR s bambivakem o objemu 910 l). Zajištění kapacit pro letecké hašení by bylo vhodné koordinovat okolními státy. Posílen by měl být také monitoring lesních porostů, obzvlášť v rizikových lokalitách. Ve spolupráci hasičského záchranného sboru a státních vlastníků lesů by například mohla vzniknout hasičská jednotka s celorepublikovou působností specializující se problematiku lesních požárů.

Lesnický think tank také vyzývá subjekty a osoby pracující v lesích, aby nepodceňovaly riziko vzniku požárů způsobené například závadou strojů a veškeré lesnické stroje, ale i další vozidla vybavily odpovídajícími hasícími přístroji, jejichž rychlé použití může zastavit požár v samém začátku. Zároveň vyzývají všechny osoby pohybující se v lese k maximální opatrnosti a zodpovědnému chování. Terénní lesnický personál by měl také věnovat zvýšenou pozornost rizikovým oblastem a pravidelně je monitorovat a v případě porušení lesního zákona informovat Policii ČR, případně HZS ČR.

V tomto období stačí k obrovským škodám velmi málo, proto lesníci vyzývají všechny, kdo se pohybují v lese k maximální opatrnosti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3