INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

venVenkovu dominují malé firmy. Devět z deseti podnikatelů v malých obcích jsou OSVČ a 8 % zaujímají firmy do deseti zaměstnanců. Zatímco počty podnikatelů ve vesnicích do 500 obyvatel stagnují, ve větších obcích se jim začíná dařit.

Převažuje obchod a služby, malý průmysl a roste počet firem v potravinářství. Po dlouhém propadu se začíná stabilizovat sektor zemědělství, počet pracovníků se v posledních pěti letech ustálil těsně pod hranicí sta tisíc, přesto je to o 40 % méně než před patnácti lety. To dokreslují i počty nových žáků v zemědělských odborných školách, kam nastoupilo nejméně žáků za poslední dekádu. Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) předkládá u příležitosti mezinárodního agrosalónu Země Živitelka výroční Analýzu podnikání na venkově.

Z analýzy vyplývá, že, počet obcí v celkovém pohledu za posledních 15 let klesnul o 65 obcí (-1,2 %), počet obyvatel v nich ale vzrostl o 19 tisíc obyvatel (+7,2 %). Nejkomplikovanější je situace v obcích do 500 obyvatel, kde za posledních 15 let klesnul jejich počet o 256 (-7,0 %) a počet obyvatel se v nich snížil o 37 tisíc (-4,3 %). Naopak počet obcí mezi 500-2000 obyvatel za posledních 15 let vzrostl o 191 (+10 %) a počet obyvatel v nich rovněž vrostl o 218 tisíc (+12,1 %). V současné době 27 % obyvatel žije v obcích do 2 tisíc obyvatel, 8 % obyvatel žije v obcích do 500 obyvatel. Z celkem 5569 všech obcí je 2546 z nich zařazeno do tzv. obcí s nízkým stupněm rozvinutí, tj. 46 %.

Devět z deseti podnikatelů na venkově jsou OSVČ bez pracovníků, 8 % mikrofirmy do 9 zaměstnanců, 1,5 % malé firmy mezi 10-49 zaměstnanci a 0,5 % firem má na venkově více jak 50 pracovníků. Roste počet firem s 50 a více zaměstnanci na úkor malých podnikatelů. Více jak 20 % ze všech firem na venkově jsou podnikatelé v oblasti obchodu a drobných služeb, 15 % drobné průmyslové aktivity, po 10 % drží firmy z profesních oborů, stavebnictví, ubytování a sociálních služeb. Podnikatelé v zemědělství jsou na venkově zastoupeny z 5 %.

Počet firem v zemědělství posledních 5 let stagnuje a pohybuje se mezi 47-48 tisíci podnikateli, 91 % jsou OSVČ, 8 % obchodní společnosti, 1 % drží zemědělská družstva. Eviduje se nárůst právnických subjektů a nepatrný úbytek OSVČ.

Pokles počtu zaměstnanců v absolutních číslech v zemědělském sektoru se sice v posledních pěti letech stabilizuje, ale ve srovnání s r. 2002, kdy jsme registrovali ještě 160 tis. pracovníků, je jich nyní 97 tis., což je pokles o více jak 40 %. Celkem je v oboru zaměstnáno 2,5 % pracovníků.

Průměrná mzda v agrárním sektoru je za poslední sledovaný rok ve výši 23 815 Kč, což je v oboru meziroční nárůst o 5,2 %, nicméně vůči průměru za ČR dosahuji pracovníci v oboru zemědělství jen 80 %.

Počet firem v návazném oboru potravinářství za posledních 5 let vzrostl o 30 %, celkem tak v oboru podniká již téměř 23 tisíc firem.

Do 1. ročníku odborných učilišť v oboru zemědělství se přihlásilo za poslední rok nejméně žáků za posledních 9 let, u středních škol s maturitou je vidět ve stejném oboru po poklesu několikaletá stagnace, ve srovnání s počtem studentů před devíti lety jich přichází do maturitních oborů o třetinu méně.

Současně se ukazuje, že absolventi tradičních oborů spojených s venkovem se nemusí obávat i práci. Míra nezaměstnanosti je nižší, než je celostátní průměr a např. nulovou míru nezaměstnanosti vykazují absolventi učňovských oborů rybářských a zpracovatelů dřeva, v oborech maturitních je nulová míra nezaměstnanosti u absolventů oborů vinohradnictví a opět rybářství.

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček k tomu uvádí: „Začíná se ukazovat, že podnikání na venkově dává smysl. Počet firem podnikajících ve venkovských regionech mírně roste a tradiční obor zemědělství se odráží ode dna. Situace se ale stabilizuje spíše u obcí nad 500 obyvatel, podnikání v menších vesnicích stále skomírá. To koresponduje i s tím, že roste počet obyvatel ve větších obcích, což udržuje podnikatelský ruch. Důvodem růstu počtu podnikatelů v obcích jsou i nižší náklady na podnikání na venkově než ve městech.“

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3