INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chalupa.jpgLetošní chatařská sezóna byla opravdu dlouhá a vydařená. S nástupem chladných měsíců je však potřeba všechny rekreační objekty pečlivě zkontrolovat a zazimovat je. Uchráníte je jak před mrazem, sněhem, deštěm a dalšími přírodními živly, tak například před nájezdem hlodavců či zlodějů. Na jaře vás pak vaše chalupa přivítá s otevřenou náručí a ve stejném stavu, v jakém jste ji opustili.

Od střechy až po sklep

Pečlivě zkontrolujte střechu. Zjistíte-li, že je něco v nepořádku, objednejte si ještě před zimou odborníky, kteří vám pomohou dát střechu do pořádku. Nezapomeňte vyčistit okapy, aby mohly odvádět déšť i tající sníh. Otevřený komín opatřete stříškou, aby do něj nenatekla voda, která by v něm mohla zmrznout a roztrhnout jej. Stejnou péči věnujte i sklepu. Pečlivě utěsněte všechny díry a skuliny, kterými by se mohly do sklepa a následně do zbytku chalupy dostat hlodavci. Jako pojistku můžete po podlaze rozmístit také pastičky. Vedou-li do sklepa okna, opatřete je bezpečnostními mřížemi, eliminujete tak riziko útoku zlodějů.

Utáhněte kohouty

Při odjezdu z chaty před zimou nezapomeňte vypnout elektřinu, plyn a především vodu. Následně vypusťte vodu nejen ze všech potrubí, ale také ze záchodu, z bojleru a radiátorů. Pro jistotu ještě nasypte do odpadů několik lžic kuchyňské soli. Ta zabrání tomu, aby voda, kterou se nepodařilo odčerpat, zmrzla a poničila trubky.

Pozor na vlhkost

Vlhkost je nepřítel, který dokáže nadělat spoustu škody, zatuchlým zápachem počínaje a nebezpečnými plísněmi konče. Ložní prádlo, oblečení a další drobný textil proto ideálně odvezte z chalupy pryč. Pokud tuto možnost nemáte, uskladněte vše do vzduchotěsných pytlů, stejně naložte i s polštáři a peřinami. Skříně nechte otevřené dokořán, nebudou tolik lákat myši, které dávají přednost spíše temnějším koutům. Pokud mají některé zdi ve vašem obydlí tendenci vlhnout, odtáhněte od nich nábytek, předejdete tím jeho plesnivění. Výrazně ohrožená místa můžete také ošetřit speciálními přípravky proti tvorbě plísní.

Jídlo musí pryč

Než dáte chalupě na několik měsíců sbohem, projděte pečlivě spíž a vyhoďte vše, co by dobu vaší nepřítomnosti nepřežilo. Vypněte lednici a mrazák a obojí pečlivě vymyjte. Suché potraviny a věci s delší dobou trvanlivosti uložte do vzduchotěsných nádob, aby se do nich nedostali moli. Stejně jako šatní skříně, i potravinové skříňky nechte přes zimu otevřené, budou lépe větrat a zároveň méně lákat hlodavce.

Věnujte péči i zahradě

Shrabte listí, posekejte trávu a celou zahradu ukliďte. Speciální přípravu na zimu si zaslouží i trvalky, okrasné traviny či rostlinky na skalce. Vylijte vodu ze sudů a otočte je dnem vzhůru. Veškeré nářadí očistěte, abyste zamezili jeho zreznutí či jinému poškození, z hadic odstraňte vodu, smotejte je a vše uložte a dobře zabezpečte před nevítanými hosty.

Sepište si seznam

Zazimování rekreačního objektu je také ideální chvílí, kdy se můžete začít chystat na případnou opravu či rekonstrukci příští rok. „Využijte toho, že musíte projít a zkontrolovat každý centimetr čtvereční, pečlivě se kolem sebe rozhlédněte a sepište si všechny problémy, které bude potřeba během další sezóny vyřešit. Na vylepšení své chaty nebo chalupy můžete využít úvěr ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěr na rekonstrukce,“ radí Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3