INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

money 3Od začátku roku platí novela zákona o daních z příjmů, která komplikuje zdanění zaměstnanců, kteří jsou účastníky systému sociálního zabezpečení v jiných státech EU, ve státech tvořících Evropské hospodářské společenství nebo ve Švýcarsku.

Nově je nutné navýšit pro účely výpočtu tzv. super-hrubé mzdy příjem zaměstnance o povinné zahraniční pojistné placené zaměstnavatelem dle právních předpisů dotčených států. To znamená, že již neplatí jednotný výpočet super-hrubé mzdy, tedy hrubý příjem zvýšený o 34%, což je pojistné placené zaměstnavatelem do českého systému sociálního zabezpečení. Také tato změna povede k různé výši daně z příjmů, podle toho, ve kterém státě zaměstnanec podléhá pojištění.

Rozdílný výpočet super-hrubé mzdy podle účasti na systému sociálního zabezpečení již před mnoha lety platil, nicméně velmi rychle od něj bylo opuštěno, protože působil mnohé komplikace a výkladové problémy, nejen zaměstnavatelům či zaměstnancům, ale také finančním úřadům. U zahraničních pojistných systémů totiž v mnoha případech nelze jednoduše stanovit, jaké pojistné placené zaměstnavatelem by mělo být zohledněno: systémy mívají mnoho rozdílných podsystémů s různými pravidly výpočtu (např. úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti apod.).

Schválenou novelou zákona tak vznikly českým zaměstnavatelům závažné problémy se správným určením základu pro výpočet daně ze mzdy. Navíc novela začala platit na poslední chvíli, na konci roku 2018, a je nutné ji začít uplatňovat již pro lednové mzdy. To komplikuje práci zejména mzdovým účetním a zvyšuje náklady podnikatelů na úpravy mzdových systémů.

Člen Prezidia Komory daňových poradců ČR, Jiří Nesrovnal k tomu dodává: „Přestože novela neprošla standardní legislativní cestou, upozorňovali jsme včas na rizika tohoto návrhu a doporučovali jsme jeho zamítnutí. Kvitujeme, že tyto námitky vyslyšel Senát a i na základě našich připomínek návrh zamítl. Poslanecká sněmovna však veto Senátu přehlasovala, a novela je tak od počátku roku účinná.“

Vedoucí Sekce daň z příjmů fyzických osob, Lucie Wadurová, doplňuje: „Komora na tuto situaci reaguje a připravuje materiál, který by měl být v nejbližší době projednán s daňovou správou. Tím by mohly být vyjasněny základní výkladové otázky a sporné oblasti. Nicméně doufáme, že tento předpis nebude mít dlouhého trvání, jakmile se v praxi projeví jeho obtížná aplikace.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3