INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

pl.jpgÚčtů za zemní plyn za právě končící topnou sezonu se lidé bát nemusejí. Průměrná teplota loňského roku byla podle Českého hydrometeorologického úřadu vyšší o jeden stupeň Celsia oproti roku 2017 a vyšší teploty provázejí zatím i aktuální topnou sezónu.

Ačkoli veškeré statistiky budou dostupné až v červnu, již nyní je jasné, že domácnosti za uplynulou zimu ušetří. Přesto, že v Česku roste zájem o zemní plyn, jeho spotřeba mezi domácnostmi v posledních čtyřech měsících roku 2018 poklesla ve srovnání se stejným obdobím roku 2017 o téměř 6 %.

„Přestože topná sezona končí oficiálně až 31. května, už nyní lze říci, že se díky nadprůměrně vysokým teplotám bude vyznačovat nižší spotřebou zemního plynu oproti předcházející zimě. Odhaduji, že za celou topnou sezonu ušetří domácnost, která topí zemním plynem, řádově stovky korun,“ uvedla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu (ČPS).

Společnost GasNet, provozovatel plynárenské distribuční soustavy na celém území ČR s výjimkou hlavního města Prahy a Jihočeského kraje, zaznamenala nejvyšší spotřebu letošní zimy 23. ledna, konkrétně to bylo 39 mil. m3. Pro srovnání v roce 2018 registrovali nejvyšší spotřebu 28. února, a to přes 44 milionů m3 a o rok dříve to bylo 10. ledna, kdy šlo o téměř 42 milionů m3.

V případě nízkých zimních teplot je zásobování zemním plynem posilováno čerpáním kapacit z podzemních zásobníků plynu. Jejich největším provozovatelem u nás je společnost innogy Gas Storage. „Ještě do poloviny listopadu jsme zaznamenávaly nízké hodnoty denního těženého množství plynu. Teprve poté jsme dosáhli již pro tento měsíc charakterističtějších denních hodnot těžby, která svého vrcholu dosáhla letos v lednu. Intenzivní těžba pokračovala také v prvních únorových dnech, kdy zásobníky plynu pokrývaly více než polovinu celkové denní spotřeby v České republice. Březnové těžby jsou, opět především kvůli počasí, výrazně nižší, než jsme v tomto období zvyklí. K polovině března jsme tak měli k dispozici stále ještě více než 27 % kapacity našeho virtuálního zásobníku, což odpovídá 739 milionům m3,“ řekl ke spotřebě zemního plynu Lubor Veleba, CEO, jednatel innogy Gas Storage.

Navzdory nižší spotřebě zájem o vytápění zemním plynem v Česku naopak průběžně roste. Dokazují to například dosavadní výsledky programu kotlíkových dotací, ve kterém se zájem o plynové kotle zhruba zdvojnásobil. Plynaři v posledních dvou letech rovněž evidují několikanásobný nárůst počtu oživení tzv. mrtvých přípojek plynu. „Zemní plyn je pro městské a příměstské aglomerace nejvhodnějším způsobem vytápění a zájem o využívání tohoto ekologického paliva je plošný, přípojky lidé obnovují na celém území ČR,“ připomněla L. Kovačovská s tím, že ve Středočeském a v Jihomoravském kraji jsou počty aktivací oproti ostatním regionům dvojnásobné.

Český plynárenský svaz (ČPS) je nezávislé sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. ČPS navázal v roce 1992 na bohatou činnost svých předchůdců, kteří v tehdejším Československu založili již v roce 1919 Československý plynárenský a vodárenský svaz a byli spoluzakladateli Mezinárodní plynárenské unie (IGU) v roce 1931. ČPS v současné době sdružuje téměř 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství a cca 250 individuálních členů – ve velké většině špičkových plynárenských odborníků.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3