INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_GC_nove

Tento projekt byl realizován za finanční podpory z prostředků ze státního rozpočtu prostřednictvím Technologické agentury České republiky.

Společnost GASCONTROL, společnost s. r. o. se sídlem v Havířově-Suché svůj výzkum a vývoj neustále zaměřuje do oblasti energií a plastů. V současné době řeší společně se svými spoluřešitelskými partnery SLD-REACONT, a. s. Ostrava a Technickou univerzitou Liberec velmi ojedinělý a zajímavý projekt v programu ALFA – „Výzkum a vývoj zařízení pro zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí spalovacích motorů přidáním vodíku ve spalovacím procesu".

hho_400x470_e

V České republice se oficiálně touto problematikou nikdo nezabývá, ovšem společnost Gascontrol společně se svými výše uvedenými spoluřešitelskými partnery reagují na výzvu Evropské unie pod názvem „Energetická politika pro Evropu" a aktivně se zapojili do řešení této problematiky. Výzva Evropské unie obsahuje závazek docílit do roku 2020 snížení emisí skleníkových plynů alespoň o 20 % ve srovnání s rokem 1990, a dále byly touto výzvou navrženy závazné cíle dalšího zlepšování energetické účinnosti o 20 %, dosažení 20% podílu energie z obnovitelných zdrojů a 10% podílu energie z obnovitelných zdrojů v dopravě ve Společenství do roku 2020, mimo jiné za účelem zvýšení bezpečnosti dodávek energie prostřednictvím diverzifikace skladby pohonných hmot.

hho_400x470_a2

Hlavním cílem řešení projektu ALFA je:

„Výzkum a vývoj nového typu palubního vodíkového generátoru založeného na principu elektrolýzy vody jako doplňku k benzínu, motorové naftě a plynným palivům", jehož hlavním úkolem při aplikaci na spalovací motor je:

a) snížit emise z výfuku spalovacích motorů až o 35 %;

b) snížit spotřebu paliva až o 10 %, což bezprostředně naplňuje řešení některých nejzávažnějších problémů současného i budoucího období a dotýkají se všech občanů České republiky.

Projekt je řešen v tematickém podprogramu „Energetické zdroje a ochrana životního prostředí". Řešený problém v tomto tematickém okruhu ve svých výsledcích výraznou měrou snižuje dopady antropogenních vlivů na životní prostředí, resp. ovzduší a zvyšuje spolehlivost dodávek z obnovitelných zdrojů tím, že využívá vodu jako zdroje energie. Dále přispívá ke zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie v „energetickém mixu" České republiky a zvyšuje efektivitu využívání fosilních zdrojů energie.

Projekt přispívá k naplnění cílů Evropské unie ve snížení energetické náročnosti vozidel minimálně o 10 % dokonalejším spalováním paliv na bázi ropných produktů a splněním cíle projektu dojde rovněž ke snížení emisí skleníkových plynů až o 10 %, což odpovídá snížené spotřebě paliva. Řešení této problematiky je jasně prokazatelné minulými výkony řešitelů a jejich odborných pracovníků ve výzkumu a vývoji.

V uplynulých létech společnost GASCONTROL úspěšně realizovala již několik výzkumně-vývojových projektů v oblasti energií a plastů. Řešitelský tým společnosti GASCONTROL má v oblasti energetiky rozsáhlé zkušenosti, a to nejen s komercionalizací nových produktů, ale i v inovacích produktů a specializovaných technologických zařízení. Patří k nim hlavně výroba elektrické energie systémem spalovacích turbín, ORC zařízení a paroplynových soustrojí spalováním nízkokalorických plynů např. bioplyn, výstavbou bioplynových stanic, odorizačních stanic plynu a jsme specialisty ve výstavbě plnících stanic na CNG (využití zemního plynu jako pohonné hmoty v dopravě). Výsledky těchto projektů jsou využívány v praxi, a to jak v České republice, tak i významným podílem v zahraničí. K tomuto účelu využívá společnost vlastní odborný řešitelský tým a obchodní tým již několik let buduje zastoupení společnosti GASCONTROL i v zahraničí.

LOGO_SLD-REACONT

Spoluřešitelský tým společnosti SLD-REACONT

disponuje značnými zkušenostmi v oblasti řešení výzkumných a vývojových projektů ve sféře energetiky, zejména obnovitelných zdrojů energie, dále mechatroniky, robotiky a záchranářské techniky.

logo-tul

Spoluřešitelský tým Technické univerzity Liberec

je složen z profesně zkušených členů, kteří mají bohaté zkušenosti v oblasti vývoje spalovacích motorů a jejich příslušenství, dále mají rozsáhlé zkušenosti v oblasti měření a zkušení, ke kterým mají k dispozici špičkové laboratoře pro akreditované výkony, zapojují se běžně do projektů měření výkonových parametrů pístových spalovacích motorů nebo měření výfukových škodlivin pístových spalovacích motorů.

Všichni odborníci jednotlivých účastníků tvoří kompaktní tým, který se svými odbornostmi doplňuje a vytváří předpoklad úspěšného splnění cíle projektu.

Bc. Agnes Šmýrová, manažerka pilotních projektů

GASCONTROL, společnost s r. o.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3