INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 9838Od března jezdí známý herec a moderátor Vlasta Korec autem na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se o Volkswagen Passat TSI Ecofuel, který mu zapůjčila společnost CNG expert. Na propagaci zemního plynu jako výhodné pohonné hmoty spolupracuje Vlasta Korec i se společností RWE. Cílem dlouhodobé spolupráce je porovnání naftového a CNG pohonu především z ekonomické stránky.

A protože již uběhly skoro dva měsíce, zeptala jsem se Vlasty Korce na jeho první zkušenosti s CNG pohonem: První ujeté kilometry s tímto novým vozem jsou pro mne skutečně překvapující. VW Passat je vybaven technologiemi, které řidič mého typu, tedy ten který najezdí ročně kolem 50 tisíc km, vyžaduje. Mám na mysli sadu handsfree, automatickou převodovku, již napoprvé dobře „padnoucí“ volant, instinktivní ovládání, atd.

 

IMG 9839Jak ostatní motoristé reagovali na nepřehlédnutelný vůz s vaším jménem na kapotě?

 

První trasy mých cest byly doprovázeny pohledy okolních řidičů. Koukali po mém voze, koukali po mně. Nevěděl jsem proč a byl trochu nervózní. V autě má totiž člověk pocit soukromého prostoru, kam nepustí kdekoho, sem tam si zazpívá svou oblíbenou rockovou pecku, sem tam dělá kašpárka pro děti na zadních sedadlech. Pak mi to ale došlo. Mám na autě napsáno své jméno a všichni tedy vědí, kdo řídí toho polepeného Passata na zemní plyn. Od toho okamžiku se jen usmívám a poskytuji informace o technologii CNG. Myslím si, že bych už o zemním plynu v dopravě také mohl přednášet. Ať přijedu kamkoliv čelím otázkám typu: „Jak to jezdí?“ „Fakt to jede jen za korunu na km?“ „A kolik to má dojezd?“ Už jsem přemýšlel, že s sebou budu vozit malý skládací informační stánek. Ale s tím jsem do tohoto projektu šel.

 

logo RWE jpg

A jaká je tedy praxe z pohledu uživatele CNG technologií?

 

Když jsem si ze začátku studoval materiály o CNG, říkal jsem si, že to moc dobře zní, ale jaká bude asi praxe. Je až překvapivě skvělá. Auto jezdí dynamicky, i když má motor o obsahu jen 1,4 litru. Snažím se auto zbytečně nepřetáčet, protože vůz je třeba s rozumem zajet. Spotřeba se pohybuje kolem 5 kg na 100 km. Díky počítači, který mi měří okamžitou i dlouhodobou spotřebu, začal také můj osobní boj s čísly, resp. se spotřebou.

 

IMG 9845Co srovnání s předchozí zkušeností?

 

Baví mě zajíždět " rekordy ". Zároveň i porovnávám. Dieselové auto, se kterým jsem jezdil předtím, má obsah motoru 3,0 litru a náklady na km tak byly kolem 3,5 Kč. Za ujetý km VW  Passatem ale skutečně zaplatím jen 1 Kč (!) A na závěr mám ještě jedno překvapivé zjištění. Vlastním také motocykl, cestovní enduro o obsahu 650 ccm. Spotřeba na 100 km jde lehce nad 5 litrů benzinu. Ve srovnání s Passatem v otázce spotřeby ale motorka prohrává, což jsem tedy rozhodně nečekal. Pro příště chystám podrobnou tabulku se spotřebou, takže CNG zdar.

 

rozmlouvala Markéta Schauhuberová

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3