INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Od 1. listopadu opět platí povinnost mít na vozidle obuté zimní pneumatiky. Kromě pokuty hrozí motoristům i krácení případného pojistného plnění, pokud se stanou viníky dopravní nehody. Pojišťovny totiž nemají velké pochopení pro řidiče, kteří v zimě havarují kvůli špatnému obutí. Kvalitní zimní pneumatika přitom podle odborníka nemusí být nutně drahá.

Již třetím rokem platí povinnost mít v období od 1. listopadu do 31. března na vozidle obuté zimní pneumatiky. Jejich použití je ve zmíněném období nezbytné, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy či alespoň lze vzhledem k povětrnostním podmínkám takový stav předpokládat. Zákonodárce zde přenáší více odpovědnosti na motoristy a použití zimních pneumatik nechává na jejich úsudku.

Kdy a proč přezouvat na zimu?

Interpretace ustanovení o použití zimních pneumatik tedy představuje určitý kompromis. Prakticky vzato je ale optimální na období od listopadu do konce března přezouvat automaticky bez ohledu na znění zákona. „Pomineme-li ustanovení v zákoně, mělo by se na zimní pneumatiky přezout nejpozději, když klesne teplota dlouhodobě pod 7 stupňů Celsia,“ doporučil Jakub Pyšný z e-shopu Kupuj-Pneu.cz.„Pod touto hranicí totiž ztrácí letní pneumatiky dokonalou přilnavost k vozovce, a prodlužuje se tak brzdná dráha,“ dodal Pyšný.

Pokuta od policie i krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny

Pokud řidiči v daném období poruší povinnost použít zimní pneumatiky, může jim policie na místě uložit pokutu do dvou tisíc korun. To však není jediná sankce, která může řidiče postihnout. V případě autonehody může být pojištěnému kráceno pojistné plnění. „Jestliže se prokáže, že škoda vznikla kvůli nesprávným pneumatikám, může pojišťovna snížit pojistné plnění z havarijního pojištění řádově o několik desítek procent,“ varuje David Tacl, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky většiny pojišťoven na českém trhu. „Co se týče škod hrazených z povinného ručení, zde je poškozený samozřejmě odškodněn v plné výši, ale pokud pojišťovna zjistí, že letní pneumatiky jsou příčinou dopravní nehody, může po viníkovi část uhrazené škody vymáhat,“ doplňuje Tacl.

Za kolik se dá pořídit kvalitní pneumatika?

Kvalitní obutí automobilu tedy nejen zvýší vaši bezpečnost, ale může vám ušetřit i nezanedbatelné částky na kráceném pojistném plnění. Přitom dobrá pneumatika nemusí být příliš drahá a už jen kvůli bezpečnosti by měl každý zodpovědný řidič pečlivě vybírat. „O kvalitě zimních pneumatik nevypovídá pouze jeden faktor. Opravdu spolehlivým vodítkem jsou proto jedině nezávislé odborné testy, například německé ADAC. Dobrou zimní pneumatiku v nejprodávanějším rozměru 195/65 R15 je možné pořídit od 1 200 Kč výše,“ poznamenal Pyšný.

O porovnávači ČeskéPojištění.cz

ČeskéPojištění.cz je komplexní internetový porovnávač určený pro nejširší klientelu. Zákazníci zde najdou rozsáhlou nabídku pojistných produktů určených pro nejrůznější životní situace. Porovnávač ČeskéPojištění.cz jako první na českém trhu kombinuje online prodej pojistných produktů se sítí kamenných zastoupení budovaných formou franšízingu.

O e-shopu KupujPneu.cz

E-shop KupujPneu.cz patří k hlavním hráčům na trhu s pneumatikami, ale také s autobateriemi a autodoplňky. Vedle e-shopu provozuje i kamennou prodejnu. Svým zákazníkům nabízí pneuservis pro osobní i nákladní auta, v jehož rámci zařizuje například přezutí pneu nebo opravy průpichů a průrazů. Dále se věnuje osobnímu autoservisu, díky němuž mohou zákazníci využít seřízení geometrie náprav za pomoci laseru nebo oprav palivových soustav a brzdového systému.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3