INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 20131105 111038Společnost DB Schenker zařadila od konce října do svého vozového parku v České republice první ekologické vozidlo poháněné stlačeným zemním plynem (CNG). Rozvozové vozidlo Fiat Ducato bude zapojeno do regionální distribuce v Praze a Středočeském kraji a poslouží pro testování provozní a ekologické úspornosti automobilů s CNG pohonem.

DB Schenker se dlouhodobě snaží o šetrný přístup k životnímu prostředí.„Rádi bychom v korporaci do roku 2020 snížili emise až o 20 %. Jedním z plánovaných kroků je přechod některých našich aut na pohon na zemní plyn. Na jaře 2014 plánujeme v naší centrále v Rudné u Prahy výstavbu CNG čerpací stanice,“ říká ředitel společnosti DB Schenker Tomáš Holomoucký.

V dohledné době by tak DB Schenker měl zvýšit počet vozidel na CNG až na několik desítek převážně dodávkových automobilů. Kromě výrazného snížení emisí si společnost slibuje i provozní přínosy. „Náklady na palivo jsou při provozu na CNG přibližně o třetinu nižší. Při srovnání s provozem na naftu tak při ročním nájezdu 50 000 km ročně ušetříme takřka 50 000 Kč za jediný vůz. Další úsporou je, že na vozy na zemní plyn se nevztahuje silniční daň,“ dodává Tomáš Holomoucký. Účastníci silničního provozu mohou vůz DB Schenker identifikovat díky výraznému potisku s motivem zeleného listu.

Zavedení aut s CNG pohonem do provozu značně zjednodušila vyhláška 268/2011 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb. „Podle této vyhlášky mohou již od září 2013 auta s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) parkovat ve všech, tedy i veřejných hromadných podzemních garážích, které jsou vybaveny detektory úniku plynu a odvětráváním,“ upřesňuje Tomáš Holomoucký.

V České republice je 6432 vozů na pohon CNG

CNG (compressed natural gas) je plyn využívaný jako palivo pro pohon motorových vozidel. Jeho hlavní složkou je metan (zpravidla přes 90 %) a etan (1–6 %). Díky svému složení má v porovnání s jinými fosilními palivy při spalování nejmenší podíl CO2 na jednotku uvolněné energie. Proto je stlačený zemní plyn považován za ekologičtější palivo než benzin, nafta či LPG.

V České republice je aktuálně v provozu přes 6 432 vozů na CNG pohon, které mohou na našem území tankovat ve 48 CNG čerpacích stanicích. Celkem po celém světě jezdí přes 17 milionů CNG vozů, z toho 1,7 milionu vozů v Evropě. Čerpání probíhá obdobně jako u běžných motorových paliv a stanice jsou většinou samoobslužné.

Technické parametry testovacího votu Fiat Ducato

Model / Motorizace

3.0 16 V CNG 11,5 m3, 100 kW / 136k, 4 válcový CNG/benzín

Zdvihový objem cm3

2999

Max. výkon kW při 1/min

100 / 3500

Max. točivý moment Nm při 1/min

350 / 1500-2730

Počet převodových stupňů

6+ZP

Emisní třída

Euro V

CO2 zplodiny g/km

239 g/km

Nejvyšší rychlost km/h

153

Zrychlení vozidla 0-100 (s)

13,9

Spotřeba paliva, kg, l/100 km

8,8 kg

Objem nádrží CNG (kg) / nafta(l)

37 kg / 14 l

Dojezd CNG / celkem (km)

400 / 550

Profil DB Schenker

DB Schenker patří mezi přední světové poskytovatele integrovaných logistických a spedičních služeb. Realizuje mezinárodní toky zboží formou silniční, železniční, letecké a námořní přepravy. Je specialistou v poskytování komplexních logistických řešení, která organizují celý dodavatelský řetězec od přeprav, skladování a distribuce až po řízení toku informací. Kromě toho nabízí inovační řešení, individuální přístup, vysokou profesionalitu a spolehlivost. Disponuje veškerými možnostmi celosvětového know-how a technického, technologického i kapitálového zázemí.

Globální síť DB Schenker zaměstnává přes 91 tisíc spolupracovníků ve 130 zemích, to umožňuje organizovat přepravu zboží po celém světě. DB Schenker je součástí německého koncernu Deutsche Bahn a zahrnuje divizi logistiky DB Schenker Logistics a divizi železniční nákladní dopravy DB Schenker Rail.

V České republice má DB Schenker prostřednictvím Schenker spol. s r. o. silné zastoupení – 800 kvalifikovaných spolupracovníků na 18 pracovištích po celé České republice. Svým zákazníkům nabízí partnerství založená na úzké spolupráci, kvalitních službách a vzájemné důvěře. Firma dbá na lokální podporu aktivit, společenskou zodpovědnost i na ochranu životního prostředí a zdrojů. Podle žebříčku Czech Top100 patří společnost Schenker mezi 150 nejvýznamnějších firem v České republice.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3