INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

kb_r_300Komerční banka v roce 2011 výrazně zrychlila růst objemu poskytnutých úvěrů ve všech segmentech, meziročně o 12,7 %. Celkový objem vkladů stoupl o silná 4,2 %. Výnosy se zvýšily jen mírně, o 1,2 %, neboť jejich růst omezovaly především přetrvávající nízké úrokové sazby a klesající poplatky za bankovní služby.

Kvalita úvěrového portfolia se během roku zlepšila, což se projevilo v nižší čisté tvorbě rezerv k úvěrům o 36,2 %.  Celkové náklady  rizika  byly  ale  ovlivněny  vytvořením  opravné  položky  vůči  hodnotě  řeckých vládních  dluhopisů  ve  výši  5  355  milionů  Kč.  Řecké  dluhopisy  jsou  tak  v knihách  KB oceněny na 25% jejich nominální hodnoty. Čistý zisk Skupiny Komerční banka v roce 2011 dosáhl 9 475 milionů Kč, což znamená pokles o 28,9 % ve srovnání s rokem 2010. Čistý zisk očištěný o mimořádné položky vzrostl o 5,3 % na 13,632 milionů Kč.

Na základě solidních výsledků v roce 2011 a silné kapitálové pozice KB, a s ohledem na vývoj ekonomického a regulatorního prostředí, jakož i kapitálových potřeb pro další růst banky, představenstvo Komerční banky rozhodlo navrhnout dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 6 082 milionů Kč, což je 160 Kč na jednu akcii a představuje výplatní poměr 64,2 % z čistého zisku náležejícího akcionářům Banky. To odpovídá hrubému dividendovému výnosu 4,8 % ve srovnání s uzavírací cenou akcie na konci roku 2011.

Úspěšné obchodní výsledky v roce 2011

Skupina KB v roce 2011 obsluhovala 2,6 milionů klientů. Samotná KB měla 1 602 000 klientů, což je v meziročním srovnání o 12 000 více.
Objem poskytnutých úvěrů klientům vzrostl o výrazných 12,7 % na 450,5 miliardy Kč. Narostlo úvěrování všech segmentů zákazníků.
Nejdynamičtější růst vykázaly hypotéky, jejichž objem vzrostl o 13,6 % na 124,1 miliardy Kč. Flexibilní  a  výhodné  vlastnosti  hypoték  KB  podpořily  nárůst  podílu  Komerční banky  na hypotečním trhu.
Jak občané, tak i podnikoví zákazníci upřednostňovali bezpečné uložení svých prostředků, což přispělo k růstu celkového objemu depozit ve Skupině KB o 4,2 % na 560,7 miliardy Kč. Největší podíl na celkovém nárůstu vkladů měly běžné a spořicí účty.

Pevné základy pro další rozvoj

Odhodlání Komerční banky vytvářet dlouhodobá vzájemně prospěšná partnerství se svými klienty zůstává i nadále základem její strategie.
Banka si udržuje solidní kapitálovou vybavenost (s celkovou kapitálovou přiměřeností 14,6 % a ukazatelem jádrového Tier 1 kapitálu na 13,4 %) a vynikající likviditu (s poměrem úvěrů a vkladů 77,5 %). Volné zdroje KB převážně umísťuje v operacích s Českou národní bankou a s českými vládními dluhopisy.
V listopadu 2011 zvítězila Komerční banka v desátém ročníku soutěže Banka roku, organizované společností Fincentrum. Banka byla oceněna pro svoji stabilitu, spolehlivost a inovativní přístup. V dosavadní desetileté historii ankety zvítězila Komerční banka již počtvrté.

Komentář generálního ředitele Henri Bonneta

Finanční  výsledky  Komerční  banky  za  rok  2011  dosvědčují  stabilitu  a  konkurenceschopnost Banky. Podařilo se nám rozšířit naši klientskou základnu a rozvinout portfolio poskytovaných služeb.  Díky  tomu  jsme  mohli  zvýšit  financování  našich  zákazníků  a  celé  české  ekonomiky. Zároveň se mírně zvýšila vnitřní profitabilita KB, a dokonce i vykázaný zisk, navzdory významnému a výjimečnému odpisu řeckých státních dluhopisů, zůstal solidní. Pro mě to jsou jasné doklady toho, že strategie, která byla revidována v roce 2010, je správně nastavena a náš model univerzálního bankovnictví poskytuje solidní základnu pro dosahování našich podnikatelských cílů. Jsem přesvědčen, že jsme na dobré cestě splnit náš hlavní cíl: být na trhu referenční bankou, která stojí při svých klientech v dlouhodobě vzájemně prospěšných partnerstvích, a která klientům stále přináší výhodné a spolehlivé služby.

(tz)


 


Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3