INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
O vymáhání dluhů koluje spousta mýtů. Málo lidí však ví, že inkasní agentura může být poslední záchranou v situaci, kdy nemůžeme zvládnout své dluhy. Nejčastějším mýtem o vymáhání dluhů je nelítostný vymahač, který najednou blokuje prostředky na našem bankovním účtu a zabaví bílou techniku v naší domácnosti. Ve skutečnosti nám samozřejmě žádný vymahač nic silou nevezme, a to z jednoduchého důvodu: jeho úkolem je něco úplně jiného. Nucenou exekucí se zabývá exekutor, který skutečně může zabavit majetek dlužníka bez jeho souhlasu, blokovat prostředky na účtu nebo dražit dlužníkovi nemovitosti a movité věci. „Našim cílem je takové jednání, aby zásah exekutora nebyl nutný a problém byl vyřešen smírnou cestou. KRUK International pomáhá dlužníkovi najít nejvýhodnější způsob splacení dluhů a návratu do běžného obchodního styku. Soudní řízení a exekuce dluhu je krajní řešení, kterou inkasní agentury využívají pouze v případě, že dlužník nechce spolupracovat a odmítá se dohodnout s věřitelem," řekl Vítězslav Kus, odborník ze společnosti KRUK International s.r.o.

Pomoc se splacením dluhu je asi jednou z nejvíce podceňovaných výhod vyplývajících z jednání s inkasní agenturou. Obáváme se, že vymahač převezme všechny naše závazky, protože pro něho je vymáhání spojeno jen s důraznými dopisy a telefonáty s výzvou k platbě a nakonec se soudním řízením. V praxi situace vypadá úplně jinak: inkasní agentura má mnoho možností přizpůsobit četnost a částky splátek našim aktuálním finančním možnostem. Přebírá náš dluh s vědomím, že nejsme schopni ho splácet, proto je zaměřena na vyhledávání takových řešení, aby naše závazky byly po určité době splaceny. Je také důležité, že při takovém smírném řešení inkasní agentura nepožaduje žádné další poplatky.

Víme už, že nám inkasní agentura může pomoci splatit dluhy. Existuje však ještě něco, co se jmenuje promlčení pohledávky. Opravdu platí – dle dalšího rozšířeného názoru, že po uplynutí promlčecí lhůty dluh zaniká nebo je zrušen? „Jedna věc je jistá: kdyby existovala možnost zrušení dluhů, nikdo by je nesplácel. Jediným ochranným opatřením by pak bylo, že by banky pozastavily poskytování úvěrů a také by zmizely paušální tarify mobilních operátorů," dodává Kus. Zatím banky poskytují úvěry, mobilní operátoři a plynárny nám vystavují účty a v prodejnách si můžeme koupit televizor na splátky. Všechno proto, že dřív nebo později jim budeme muset vrátit půjčené peníze. A bohužel, čím později, tím hůř. Promlčený dluh nezmizí a věřitel nebo jeho jménem jednající inkasní agentura má pořád nárok na jeho splacení. Jediný rozdíl je v tom, že ho již nepodporují státní orgány, jako například soudy a exekutoři (se kterými veřitel může počítat před uplynutím promlčecí lhůty). Místo toho, abychom se vyhýbali kontaktům s inkasní agenturou a počítali s tím, že dluh bude třeba promlčen a prominut, je mnohem lepší zkusit uzavřít dohodu se specialistou na pohledávky, zbavit se problému a získat zpět duševní klid.

Protože vymahač není tak zlý...

Společnost KRUK International s.r.o. je členem skupiny KRUK, která je mezinárodní společností zabývající se správou pohledávek na středoevropských trzích. Její činnost se zaměřuje na vymáhání pohledávek jak finančních ústavů, tak i velkých korporátních zákazníků. Největším segmentem činnosti společnosti KRUK International (72% příjmů v roce 2010) je nákup a vymáhání portfolií spotřebitelských pohledávek po splatnosti (především bankovních pohledávek). KRUK tedy spravuje pohledávky bank, zprostředkovatelů úvěrů, pojišťovacích firem, leasingových společností, operátorů pevných linek a mobilních telefonů, provozovatelů kabelových televizí, dodavatelů digitálních platforem, dodavatelů komunálních služeb a firem ze sektoru FMCG (rychloobrátkové zboží). Druhým klíčovým segmentem činnosti jsou inkasní služby, v nichž se příjmy zakládají na provizích. V letech 2008 – 2011 skupina KRUK přijala zakázky o celkové nominální hodnotě téměř 154,8 miliard CZK.

Kromě společnosti KRUK International patří do skupiny KRUK také společnost KRUK S.A, která je jedničkou na polském a rumunském trhu vymáhání pohledávek, kancelář RAVEN provozující právní praxi, ERIF Biuro Informacji Gospodarczej, které nabízí hospodářské informace pro účely poskytování úvěrů a detektivní kancelář, která poskytuje detektivní služby.

Skupina KRUK byla založena v roce 1998 Piotrem Krupkou a Wojciechem Kuźnickim. Na začátku byla hlavní činnost firmy orientována na polský trh, kde si firma rychle získala pozici lídra. Již od roku 2007 KRUK stále rozšiřuje území své působnosti v regionu EMEA. Po zdařilém vstupu na rumunský trh v roce 2007, kde se firma okamžitě stala jedním z předních hráčů, se KRUK zaměřil na český a slovenský trh, kde v roce 2011 vznikly nové pobočky. Pro získání postavení dominantní a přední mezinárodní firmy na středoevropských trzích je naplánována další obchodní expanze do Maďarska.

Dynamický vývoj skupiny KRUK v regionu je výsledkem inovační politiky orientované na smírné řešení, která se zaměřuje na dlužníky a předpokládá uzavírání dohod o splacení dluhu ve formě splátek s tisíci dlužníky. Hlavním cílem jedinečného přístupu KRUKU je motivování dlužníků k zahájení jednání s KRUKEM o splacení jejich dluhů ve formě splátek, které si mohou dovolit.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3