INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Informovanost ekonomicky aktivních obyvatel ČR o probíhající penzijní reformě je stále velmi nízká. Z porovnání exkluzivního výzkumu agentury STEM/MARK pro Fincentrum z října 2011 a února 2012 vyplývá, že změny k lepšímu v jednotlivých otázkách jsou minimální. Výsledky výzkumu potvrzují i každodenní zkušenosti řádově 1450 finančních poradců společnosti Fincentrum z celé České republiky.

- pouze 2 % populace věří, že se díky reformě budou mít v důchodu lépe

(vs. 1 % v říjnu 2011)

- do 2. pilíře reformovaného důchodového systému plánuje v tuto chvíli vstoupit přibližně 27 % obyvatel ČR ve věku 15 - 59 let (stejné procento, jako v říjnu 2011)

- celková informovanost o penzijní reformě roste velmi pomalu – dostatek informací k reformě pociťuje 45 % ekonomicky aktivních obyvatel (vs. 38 % v říjnu 2011)

Informovanost o probíhající reformě důchodového systému je velmi nízká a velmi pomalu roste. Připravované změny jsou zcela nebo spíše nesrozumitelné pro 64 % obyvatel (vs. 69 % v říjnu 2011). Pozitivní efekt má příprava reformy ve většině sledovaných otázek na vzdělanější a mladší obyvatele. Právě ti si uvědomují, že by měli na svou penzi více spořit, a že bez reformy hrozí důchodovému systému v ČR vážné potíže.

„Zvažovaný záměr umožnit po omezenou dobu sjednávání smluv o spoření s penzijními společnostmi také nekvalifikovaným a neregistrovaným zprostředkovatelům mimo dozor ČNB je v ostrém rozporu s faktem, že většina obyvatel nemá podle dostupných výzkumů dostatečné znalosti o celém novém penzijním systému. Role kvalitních finančních poradců, kteří dokážou správně poradit s dlouhodobým spořením na penzi, je v této situaci nezastupitelná," uvedl k výsledkům výzkumu Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Většina obyvatel ČR stále nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě a nečte desítky článků, které média této problematice věnují. Rozdíl mezi 2. a 3. pilířem reformovaného důchodového systému stále nechápe 69 % obyvatel (vs. 74 % v říjnu 2011).

V oblasti zajištění na stáří důvěřuje 33 % dotázaných spíše státu, soukromým penzijním společnostem důvěřuje 24 % dotázaných. Zbylých 43 % obyvatel prozatím nemá na tuto otázku jednoznačný názor.

„Důvěra ve stát roste výrazně s věkem. Zatímco mezi mladými ve věku od 15 do 29 let důvěřuje státní penzi pouze 17 % dotázaných, mezi respondenty ve věku od 45 do 59 let je to celých 43 %," dodal Petr Stuchlík. Zatímco důvěra v soukromé penzijní společnosti s věkem rapidně klesá, s dosaženým vzděláním znatelně roste. I tak ovšem důvěřuje soukromým penzijním společnostem pouze 34 % vysokoškolsky vzdělaných respondentů.

Výzkum k připravované důchodové reformě byl realizován exkluzivně pro společnost Fincentrum agenturou STEM/MARK v období od 22. do 26. února 2012 formou osobních rozhovorů s 555 obyvateli ČR. Vybrané výsledky výzkumu tvoří přílohu této tiskové zprávy.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3