INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logoKLVCO celoživotní úspory přichází ročně tisíce obyčejných Čechů bez ohledu na věk, kteří naletěli na triky a fígle nepoctivých „obchodníků" s cennými papíry. Na začátku šílených finančních kotrmelců přitom často bývá nevinný telefonát s otázkou: „Chcete zbohatnout rychle a bez velkého rizika? My vám ukážeme jak." Zhruba toto slibuje vychytralý obchodník, který se snaží noblesním a seriózním hlasem zakrýt praktiky vlezlého podomního prodejce. Pan Černík z Ostravska mu bohužel sednul na lep a přišel nikoli vlastní vinou o 5 milionů korun.

Pavel_Kocalka_foto„Mnozí lidé si vůbec neuvědomí, jak moc je podezřelé, když se objeví naprosto jedinečná nabídka na rychlé zbohatnutí, která je asi stejně tak výhodná jako oběd zdarma při zakoupení hrnců nad 40 tisíc. Lidí, kteří se nechali okrást během investování do cenných papírů, přitom v České republice neustále přibývá," upozornil Pavel Kočalka ze společnosti KLV Consulting, která pomáhá napáleným investorům. Právě na něj se obrací poškození lidé s žádostí o pomoc při narovnávání škod, které jim během investování vznikly.

Cesta na ekonomickou gilotinu je dlážděna bezhlavými obchodními transakcemi, k nimž obchodníci nutí nedostatečně informované investory. Řeč je o nadměrném obchodování s cennými papíry, které je zaručeným receptem na ekonomickou sebevraždu tisícovek Čechů. Pro obchodníky je však mimořádně výhodné, i když nezákonné. Z každého nákupu a prodeje cenných papírů si totiž berou tučnou provizi. „Čím více transakcí, tím vyšší provize do kapsy obchodníka. Lidé pak na doporučení obchodníků prodávají a nakupují cenné listiny v tak zběsilém tempu, že si ani nevšimnou, že jen v poplatcích za uskutečněné transakce utopili celou svoji počáteční investici. Třeba i několik milionů, jak se to stalo panu Černíkovi. Podobných případů je mnoho," varuje Pavel Kočalka ze společnosti KLV Consulting.

Jak prohýřit 5 milionů

Pan Černík mezi lety 2006 až 2011 investoval prostřednictvím jednoho významného obchodníka 5 milionů korun. Během pěti let získal obchodník pouze na poplatcích 91 % hodnoty počátečního vkladu. Panu Černíkovi tak zůstalo z pěti milionové investice pouhých 417 tisíc korun. Během investování došlo nejen k nadměrnému obchodování, ale také k porušení odborné péče ze strany ziskuchtivého obchodníka. Pan Černík nebyl dostatečně informován o rizicích spojených s každou investicí. A právě na neinformovanost drobných investorů protřelí obchodníci spoléhají.

Obchodníci s cennými papíry totiž počítají s tím, že mnozí Češi často nemají o jejich nezákonných praktikách ani zdání a snadno naletí různým trikům a fíglům. Hřeší i na to, že lidé budou považovat svoji vzniklou finanční újmu za neřešitelnou nebo se s ní dokonce smíří. V poslední době však přibývá těch, kteří se rozhodli svůj problém řešit. Od konce loňského roku registruje společnost KLV Consulting měsíčně třetinový nárůst klientů, kterým pomáhá s narovnáním škod. Se stížností na nekalé praktiky obchodníků se na představitele KLV Consulting za druhé pololetí loňského roku obrátilo 250 investorů. Celková výše jejich finančních ztrát se vyšplhala zhruba na 400 milionů korun.

Pětice praktických tipů jak nenaletět vychytralým obchodníkům

Vyberte si kvalitního obchodníka

Základ budoucího úspěchu na kapitálovém trhu je spolupráce s kvalitním obchodníkem. Zkontrolujte tedy jeho licenci, kterou mu udělila Česká národní banka.

Nenechte se napálit při podepisování smlouvy

Než přistoupíte k podpisu smlouvy, nechte si ji zkontrolovat právním zástupcem. Obchodníci vás s oblibou nechají podepsat smlouvy, kde se zavážete k potvrzování investičních příkazů po telefonu a tím pádem i k zodpovědnosti za ně. Transakci jste si jakoby vybrali sami a chybné rady obchodníků jak a kdy ji provést, budou těžko prokazatelné a dohledatelné. Vzniklá finanční újma je potom čistě vaším pochybením.

Vyžádejte si od obchodníka investiční doporučení

Náležitou pozornost věnujte investičnímu doporučení. Jedná se o dokument, který vede k realizaci vaší investice. Jestliže si tuto listinu nevyžádáte, obchodníka tím nevědomky zbavujete odpovědnosti za vaši investici. Pokud máte podepsanou smlouvu o investičním poradenství, nechte si od obchodníka s dostatečným předstihem odprezentovat veškeré budoucí nákupy i prodeje.

Dejte si pozor na nadměrné obchodování

I vy můžete velkou měrou eliminovat ziskuchtivost makléřů. Kontrolujte své investice a sledujte dění na vašem účtu. Sledujte počty transakcí. Jestliže váš účet vykazuje kupříkladu sedmdesát transakcí za měsíc, zbystřete. Je možné, že na účtu dochází k nadměrnému obchodování, které je zakázané.

Nechte si poradit od nezávislých poradců

Nespoléhejte na dojem, že jste narazili na nejlepšího obchodníka v oboru. Zdání může někdy klamat. Situace v České republice se však začíná zlepšovat. Na kapitálovém trhu působí nezávislí poradci, kteří investování rozumí. Tito odborníci jsou schopni nezávisle ohodnotit, jak obchodník s vašimi investicemi nakládá, vyjádřit se k celému investičnímu procesu a navrhnout další postupy.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3