INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Většina Čechů se vyhýbá otevřené komunikaci s věřitelem nebo společností vymáhající dluhy. Česká veřejnost chápe dlužníky a sympatizuje s nimi a zároveň ví, jaké důsledky jí finanční problémy mohou přinést. Ale povědomí Čechů o firmách působících v tomto sektoru a jejich sociální roli je stále mizivé. To jsou nejdůležitější výsledky průzkumu veřejného mínění, který pro KRUK International realizovala společnost Median.

Průzkum ukázal, jaký je postoj Čechů k problematice dluhů a nutnosti jejich splácení. Více jak polovina (57 %) Čechů deklaruje, že kdyby se dostali do problémů se zadlužením, snažili by se o co nejrychlejší splacení dluhů. Téměř 40 % však otevřeně přiznává, že neví, jak může dluhy uhradit. Dvacet devět procent dotazovaných Čechů, pokud by mělo více pohledávek po splatnosti, by se snažilo společně s konzultantem inkasní firmy hledat nejlepší způsob, jak tuto situaci řešit. Průzkum dále ukázal, že 88 % respondentů spontánně nezná žádnou společnost vymáhající dluhy. Více než jedna třetina dotazovaných je přesvědčena, že zadlužené osoby by chtěly dluhy splatit, ale nevědí, jak to udělat. Osmnáct procent respondentů soudí, že se zadlužené osoby za každou cenu snaží dluh splatit.

„Výsledky průzkumu potvrzují naše pozorování. V minulosti mnoho lidí zkoušelo omezenost finančního trhu a bralo na sebe závazky se záměrem nesplácet je. Někteří si brali úvěry a předem věděli, že je nebudou hradit. Dnes ti nepoctiví tvoří mezi našimi zákazníky naprostou menšinu. Většina jsou slušní lidé, které dluhy tíží a chtěli by je jednoduše uhradit," řekl Piotr Krupa, CEO skupiny KRUK. „Tento průzkum potvrzuje, že jsme se nemýlili, když jsme zavedli smírnou strategii, která předpokládá pomoc zadlužené osobě při splácení pohledávek po splatnosti prostřednictvím rozložení této pohledávky na splátky, které může splácet. Vycházíme z předpokladu, že dnes se může zadlužit každý, obvykle v důsledku nepředvídatelných osudových událostí, např. dlouhodobé nemoci, ztráty práce nebo odchodu od životního partnera. Často je to také následek určité nesoudnosti a nepočítání se svými finančními limity. Není to však způsobeno špatnou vůlí, lidé to nedělají schválně. Spíše je to výsledek impulzivního chování a nedostatku fantazie. Skupina KRUK má ambice rozšířit povědomí o společnostech vymáhajících dluhy, jejich přínosech a sociální roli."

Totéž si myslí účastníci tohoto průzkumu. 41 % dotazovaných Čechů si myslí, že v dluzích se nejčastěji ocitají obyčejní lidé, kteří se dostali do složité finanční situace. Třicet procent respondentů dále uvedlo, že se do finančních problémů dostáváme, když se např. rozhodneme nakoupit na splátky, když jednoduše přeceníme své finanční možnosti. Čtrnáct procent respondentů soudí, že prodlení při splácení závazků se týká lidí, kteří si je brali v dobré víře a říkali si „nějak to dopadne".

Ovšem až šedesát procent respondentů deklaruje, že v případě zadlužení by se snažili dluhy co nejdříve splatit a 22 % Čechů, kteří byli při průzkumu osloveni, by hledalo pomoc u rodiny. Pouze desetina Čechů, v případě, že by se dostala do dluhů, by hledala možnosti dohody s věřitelem nebo inkasní firmou, která jej zastupuje. V případě, že by lidé v zadlužení byli kontaktováni společností vymáhající dluhy, 88 % respondentů uvedlo, že by od ní rádi slyšeli všechny možnosti, jak se se svým dluhem vypořádat.

„Aktivní kontakt s institucí, které dlužíme peníze, nebo s inkasní firmou, která ji zastupuje, je nejlepší krok, který nám umožní uzavřít smírnou dohodu, vypočítat úhradu pohledávek po splatnosti a postupně se dostat ze zadlužení," řekl Krzysztof Różycki, výkonný ředitel KRUK International s.r.o. „Stále o tom však všichni nevědí. V Polsku a Rumunsku realizujeme řadu vzdělávacích aktivit, při kterých ukazujeme výhody, jenž plynou z otevřeného rozhovoru o finanční situaci našich klientů a šance dohodnout se s věřitelem. Nyní budeme tyto aktivity uskutečňovat i v Čechách. Není nic špatného na tom, brát si závazky. Čerpání úvěrů je v současné ekonomice přece normální věcí – je to jeden z motorů jejího vývoje. Ale je důležité dělat to promyšleně a odpovědně. A je dobré vědět, jak se chovat, pokud se dostaneme do problémů se splácením a dluh se dostane do procesů vymáhání," dodal Różycki.

Téměř osmdesát procent účastníků průzkumu prohlásilo, že zadlužené osoby očekávají od inkasní společnosti rozložení dluhů na splátky, které jsou přizpůsobeny možnostem jejich domácího rozpočtu. Ovšem více než polovina (52,3 %) dotazovaných si myslí, že dlužníci očekávají především pochopení a pomoc při hledání způsobu, jak dluhy splatit.

„A právě s tím mohou počítat dlužníci, kteří kontaktují zaměstnance společnosti KRUK International. Jako součást skupiny KRUK, která je lídrem v oblasti správy pohledávek v Polsku a Rumunsku, chápeme svou roli jako pomoc při splácení dluhů. Je to současně jak pomoc dlužníkům při vyvázání se z jejich závazků, tak i věřitelům při procesu získání peněz, které jim náleží," zdůraznil Vítězslav Kus, obchodní a marketingový ředitel KRUK International. „KRUK International není inkasní společnost v tradičním pojetí tohoto slova. To, co děláme, můžeme nazvat poskytováním finančních služeb pro zadlužené osoby. Jsme přesvědčeni, že stav „bytí dlužníkem" je přechodným stavem, do kterého se může dostat každý. Dáváme lidem možnost dostat se z bludného kruhu tím, že jim rozložíme dluhy na splátky. Provedené průzkumy ukazují, že naše strategie odráží potřeby a očekávání Čechů a proto tak dobře funguje."

Průzkum byl proveden metodou CATI (telefonický průzkum s využitím počítače) v období od 27. ledna to 11. února 2012 na reprezentativní skupině Čechů.

Společnost KRUK International s.r.o. je členem skupiny KRUK, která je mezinárodní společností zabývající se správou pohledávek na středoevropských trzích. Její činnost se zaměřuje na vymáhání pohledávek jak finančních ústavů, tak i velkých korporátních zákazníků. Největším segmentem činnosti společnosti KRUK International (72% příjmů v roce 2010) je nákup a vymáhání portfolií spotřebitelských pohledávek po splatnosti (především bankovních pohledávek). KRUK tedy spravuje pohledávky bank, zprostředkovatelů úvěrů, pojišťovacích firem, leasingových společností, operátorů pevných linek a mobilních telefonů, provozovatelů kabelových televizí, dodavatelů digitálních platforem, dodavatelů komunálních služeb a firem ze sektoru FMCG (rychloobrátkové zboží). Druhým klíčovým segmentem činnosti jsou inkasní služby, v nichž se příjmy zakládají na provizích. V letech 2008 – 2011 skupina KRUK přijala zakázky o celkové nominální hodnotě téměř 154,8 miliard CZK.

Kromě společnosti KRUK International patří do skupiny KRUK také společnost KRUK S.A, která je jedničkou na polském a rumunském trhu vymáhání pohledávek, kancelář RAVEN provozující právní praxi, ERIF Biuro Informacji Gospodarczej, které nabízí hospodářské informace pro účely poskytování úvěrů a detektivní kancelář, která poskytuje detektivní služby.

Skupina KRUK byla založena v roce 1998 Piotrem Krupkou a Wojciechem Kuźnickim. Na začátku byla hlavní činnost firmy orientována na polský trh, kde si firma rychle získala pozici lídra. Již od roku 2007 KRUK stále rozšiřuje území své působnosti v regionu EMEA. Po zdařilém vstupu na rumunský trh v roce 2007, kde se firma okamžitě stala jedním z předních hráčů, se KRUK zaměřil na český a slovenský trh, kde v roce 2011 vznikly nové pobočky. Pro získání postavení dominantní a přední mezinárodní firmy na středoevropských trzích je naplánována další obchodní expanze do Maďarska.

Dynamický vývoj skupiny KRUK v regionu je výsledkem inovační politiky orientované na smírné řešení, která se zaměřuje na dlužníky a předpokládá uzavírání dohod o splacení dluhu ve formě splátek s tisíci dlužníky. Hlavním cílem jedinečného přístupu KRUKU je motivování dlužníků k zahájení jednání s KRUKEM o splacení jejich dluhů ve formě splátek, které si mohou dovolit.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3