INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) prověřily v roce 2015 přes 15 tisíc podezřelých pojistných událostí a prokázaly pojistné podvody v hodnotě 1,2 miliardy Kč. Prozkoumaly o 60 % více podezřelých pojistných událostí než v předchozím roce. Výše prokázané hodnoty odhalených pojistných podvodů vzrostla meziročně o 9 %.

V loňském roce, poprvé v historii, odhalily pojišťovny nejvíce případů pojistného podvodu v oblasti pojištění osob, do které vedle životního pojištění spadá také úrazové pojištění a pojištění nemoci. V tomto segmentu bylo prošetřeno 7602 podezřelých případů, což je o 90 % více než v předchozím roce. Pojišťovny tak zde uchránily před podvodníky čtvrt miliardy korun. Pojištění osob dominuje letošní statistice nejen díky počtu prověřovaných pojistných událostí, ale i díky 26% meziročnímu nárůstu prokázané hodnoty.

Pojišťovnám se daří odhalovat nejen řadové podvodníky, kteří například zneužívají denní dávky za dobu pracovní neschopnosti, ale úspěšně rozkrývají pojistné podvody, za kterými stojí velké organizované skupiny. Figurují v nich kromě klientů i nepoctiví zprostředkovatelé či zaměstnanci pojišťoven a lékaři. „V souvislosti s rostoucími nároky na odškodnění podle nového občanského zákoníku lze očekávat i více pokusů o pojistné podvody v této oblasti. Proto na půdě ČAP pracujeme na rozšíření stávajícího Systému pro výměnu informací o podezřelých okolnostech, který pomáhá pojišťovnám identifikovat podezřelé okolnosti v povinném ručení (SVIPO) i do oblastí úrazového pojištění a pojištění nemoci (SVIPO II),“ říká výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.

Největší objem podvodně nárokovaných škod přesahující částku 604 milionů Kč byl odhalen v  pojištění majetku a odpovědnosti. Kumulovaný výsledek těchto odvětví vypovídá o 48 % meziročním nárůstu počtu prověřovaných případů a 13 % meziročním nárůstu objemu odhalených pojistných podvodů. Mezi nejčastější typy podvodů patří nadhodnocování vzniklých škod a doložení padělaných pořizovacích dokladů u poškozených předmětů, zejména u požárů, živelních či vodovodních škod.

V oblasti pojištění vozidel odhalily pojišťovny v loňském roce pojistné podvody v celkovém finančním objemu přes 353 milionů Kč. To je o 3,6 % méně než v loňském roce. Vzhledem k ústupu podvodného jednání na drahých vozidlech se pojišťovny ve vyšší míře zabývaly šetřením pojistných událostí s nižší průměrnou výší škody. Celkem prošetřily 6008 podezřelých pojistných událostí, což je o 37 % více než v předchozím roce.

Pojistný podvod je závažný trestný čin. V případě odhalení se klient vystavuje nebezpečí trestního stíhání a hrozí mu trest odnětí svobody až do výše 10 let. Výrazný nárůst detekovaných podvodných událostí je důkazem toho, že pojišťovny podvody rozhodně netolerují. Naopak neustále zdokonalují nástroje a metody pro jejich odhalování. „Díky využívání nových technologií se pojišťovnám daří uchránit stále větší objem finančních prostředků, což má pozitivní dopad jak na ekonomiku samotných pojišťoven, tak i na peněženky poctivých klientů,“ tvrdí Jan Matoušek.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3