INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ke konci prvního čtvrtletí 2016 nezvládalo splácet své dluhy 337 tisíc osob, což je o 31 tisíce osob více než ve stejném období minulého roku. Zatímco počet lidí nesplácejících dlouhodobý dluh (hypotéky a úvěry ze stavebního spoření) meziročně o 6,4 % klesl, počet lidí nesplácejících krátkodobý dluh (úvěry zejména na spotřebu) se meziročně zvýšil o 12 %. Celkový objem ohroženého dluhu přitom k 31. 3. 2016 meziročně klesl o 7,9 % na úroveň 47,4 mld. Kč.Vyplývá to ze zveřejněných údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Počet klientů s úvěrem se ke konci prvního čtvrtletí 2016 mírně zvýšil na 3 061 965, což činí meziroční nárůst o 14 863 osob, tedy o 0,5 %.

K témuž datu činil počet klientů bank a finančních institucí nesplácejících dlouhodobý dluh 32 tisíc osob, což bylo meziročně o 2 tisíce osob, tedy o 6,4 % méně. Počet klientů nesplácejících  krátkodobý dluh byl 305 tisíc osob, což bylo meziročně o necelých 33 tisíc osob, tedy o 12 % více.

„Krátkodobé půjčky jsou mezi lidmi stále oblíbené. I přesto, že pozvolna klesá tempo zadlužování těmito úvěry, roste počet lidí, kteří tyto půjčky nezvládají splácet. Na druhou stranu registrujeme, že se lidé o aktuální stav svých úvěrů začínají mnohem více zajímat. Během 1. čtvrtletí 2016 jsme zaznamenali více než čtyřnásobný meziroční nárůst počtu nakoupených úvěrových zpráv přes portál www.kolikmam.cz,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Celkové zadlužení obyvatel dosáhlo v prvním čtvrtletí 2016 výše 1,84 bilionu korun, což je o téměř 117 miliard (o 6,8 %) více než ve stejném období roku 2015. Zvýšila se také průměrná částka úvěru na jednoho klienta, která u dlouhodobého dluhu činila 1,3 milionu korun, což je meziročně o 82 659 Kč (o 6,8 %) více. Průměrná částka úvěru na klienta s krátkodobým dluhem byla 158 525 korun, což je meziročně o 8 747 Kč (o 5,8 %) více.

Webový portál kolikmam.cz

Portál umožňuje registrovanému uživateli bezpečný, pohodlný a snadný on-line přístup k jeho úvěrové zprávě, díky které získá aktuální přehled o svých finančních závazcích. Projekt je podporovaný bankami, stavebními spořitelnami, leasingovými, splátkovými i faktoringovými institucemi, které jsou uživateli Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Další informace na www.kolikmam.cz.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3