INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V květnu byla publikována první část měření úrovně finanční gramotnosti dospělé populace České republiky, které bylo provedeno ve spolupráci OECD. Odhlédneme-li od vzorku dotazovaných[1], struktury dotazů[2] a konkrétních lidských osudů je s podivem, že s množstvím informací o finančních problémech v nejrůznějších médiích s různými cílovými skupinami posluchačů/diváků/čtenářů, daný průzkum indikuje poměrně vysoké procento respondentů s nižší nebo malou finanční gramotností (2015 – 52% respondentů se rekrutuje z  oblasti malé finanční gramotnosti).

Je celkem očekávatelné, že hůře jsou na tom s finanční gramotností lidé nižšího vzdělání, méně aktivní, nízkopříjmové skupiny a mladí, na které se zaměřuje projekt Finanční gramotnost do škol. Právě vzdělávání dětí a mládeže je snad světlo na konci cesty. Nicméně, jak uvedla Ing. Kateřina Lichtenberková (odborný garant projektu Finanční gramotnost do škol) v Radiofóru 1.6.2016, děti z takových skupin je těžší přesvědčit, že má smysl se takto vzdělávat a v dospělosti změnit způsob hospodaření resp. zavést hospodaření a nezáviset na sociálních dávkách (v případě dětí ze sociálně slabých rodin), protože doma slyší a vidí něco zcela odlišného. Rodina se tedy zdá být tím nejvlivnějším vzdělavatelem, který by neměl selhat, jestliže chceme dosáhnout pozitivní změny v úrovni finanční gramotnosti u široké veřejnosti. Pak se ale nabízí otázka, jak motivovat rodiče, jejichž příklad je pro dítě ten nejbližší.

Ekonomická zodpovědnost je podle výsledků měření dokonce z 64% v oblasti malé finanční gramotnosti. Domácí rozpočet nesestavuje téměř 60 % respondentů. Pokud zároveň pocházejí ze skupiny respondentů s nižší finanční gramotností (52%), mají nulovou představou, jak řešit výpadek příjmů (37%) a nedisponují téměř žádnou finanční rezervou (63% uvádí období 0 – 3 měsíce). Pak je tady zaděláno na velký problém, a to nejen pro respondenty. První na koho se pravděpodobně obrátí, bude stát a dále pak firmy zabývající se půjčkami.

Jak průzkum uvádí, pokud jde o finanční rezervu, tak 19% respondentů nespořilo vůbec a více jak 50% uchovává vysoce likvidní zdroje ve formě běžného účtu, i přes výrazně nízké až nulové úroky. To ovšem odpovídá absenci nabídky výhodně úročených úložek a obavám z vysokých rizik souvisejících s investováním. Český respondent zjevně není ten, který by hledal jiná investiční řešení, rozložení zdrojů z hlediska produktu, likvidnosti a rizikovosti, byl ochoten podstupovat rizika a vzdělávat se více v této oblasti.

To, že 85% lidí se spoléhá na důchod od státu, tedy není překvapující vzhledem k absenci systémové podpory spoření na důchod a minimálním přírůstkům k úložkám v oblasti penzijního připojištění. Jedním z kořenů je obecně nízká míra odpovědnosti, kterou jsou jednotlivci ochotni nést za svou finanční situaci v budoucnosti. A zde se rýsuje jeden základních cílů současného vzdělávání dětí i dospělých, kterým by měla být schopnost uplatňovat principy osobní odpovědnosti v dlouhodobém horizontu, a to nejen za výsledky v oblasti ekonomické.

autor: Ing. Ilona Jedličková, členka expertního týmu yourchance o.p.s.

partneři yourchance:            Pioneer Investments, Mercedes-Benz Praha, W.A.G payment solutions

zdroje informací:       MF ČR Měření úrovně finanční gramotnosti 2015

Radiofórum – rozhovor s Kateřinou Lichtenberkovou



[1] 1000 respondentů ve věku 18-79 let.

[2] 100 otázek, skládající se z okruhu otázek OECD a ČR.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3