INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

S koncem prázdnin se rodiče malých i velkých školáků chystají na další desetiměsíční maraton plný radosti, úkolů, a někdy i drobných starostí. Nebývá snadné ratolesti po období letních radovánek usměrnit, aby svou energii zase věnovaly svědomitému plnění povinností na základce, gymnáziu nebo univerzitě. Pro všechny zúčastněné strany, tedy rodiče, děti a učitele, to je výzva. Není náhoda, že právě od září dochází ve školách ke zvýšenému počtu úrazů.

Odřená kolena či lokty se alespoň jednou za život nevyhnou žádnému školou povinnému člověku. Každý rodič ví, že taková nehoda může potkat milovaného potomka kdekoli a kdykoli, a ani školní chodby, tělocvična nebo hřiště, která bývají pečlivě sledována učitelským sborem, nejsou výjimkami. Postrkování o přestávkách, přetahování o bundu, pranice o nejnovější model chytrého telefonu nebo třeba závod o to, kdo bude první u výdejního okénka v jídelně. To vše jsou zdánlivě nevinné naschvály a legrácky, které se mohou zvrtnout v slzičky, pořádnou bouli, nebo i závažnější zranění. 

Odpovědnost za děti ve škole nese vždy škola, a to počínaje okamžikem, kdy dítě do vzdělávacího ústavu vstoupí, až do chvíle, kdy ji opustí. Tedy během vyučování, ale také se sem započítává doba strávená v šatně, na chodbách, v jídelně, v zájmových kroužcích organizovaných školou v jejích prostorách nebo ve školní družině. „Dojde-li během této doby k úrazu dítěte, má dítě nárok na úhradu bolestného, náhradu za ztížení společenského uplatnění, náhradu nákladů spojených s léčením, případně na další individuální náhrady, které z daného úrazu vyplynou. Z tohoto důvodu je pro školu nezbytné, aby měla uzavřeno pojištění odpovědnosti za újmy na zdraví a škody na majetku,“ upozornila Ing. Vladimíra Ondráková, obchodní ředitelka Hasičské vzájemné pojišťovny. Toto pojištění nabízí taktéž Hasičská vzájemná pojišťovna např. v rámci Pojištění samosprávných celků, které je mimo jiné určeno i pro obce, tedy zřizovatele základních škol. Obce jím mohou pojistit i odpovědnost jimi zřízených škol. Obdobná situace nastává i v případě akcí organizovaných vzdělávací institucí, které souvisí s vyučováním nebo s výchovou jejich žáků, jako je škola v přírodě nebo školní lyžařské kurzy. A právě proto je pojištění odpovědnosti za újmu pro školu, resp. subjekt, který je zřizovatelem školského zařízení, nejen doporučeníhodné, nýbrž téměř nezbytné.
To ale není jediná možnost, jak ochránit školu i její osazenstvo před nemilými následky nečekaných zdravotních obtíží při výletech, školách v přírodě, na adaptačních kurzech nebo sportovních zájezdech. Každému musí být zřejmé, že akce, při nichž jsou děti vyvlečeny do přírody a obratně manévrovány do fyzických aktivit, které jinak znají jen z vyprávění nebo televize, hrozí nárůstem nejrůznějších zranění. Pro klid rodičů i svůj vlastní mohou školy v těchto případech využít také skupinové úrazové pojištění.
„Hasičská vzájemná pojišťovna pro takové příležitosti připravila krátkodobou variantu, která se dá uzavřít až na dobu tří měsíců, s pojistnou ochranou po celých 24 hodin a s volbou pojistného krytí podle aktuálních potřeb,“ doplnila Vladimíra Ondráková.
Skupinové úrazové pojištění, ať už jde o krátkodobou, nebo dlouhodobou variantu, se docela dobře hodí i jinde. Například pro zájmové či sportovní kluby a sdružení, kde děti tráví svůj volný čas. Jsou to místa, kde to děti těší, ale jejich neposednost jim i zde čas od času může připravit nemalé trable.
U úhrad za újmy na zdraví je třeba mít na paměti, že i zde platí výluky. Ve školní či zájmové praxi to znamená, když dítě, které je už rozumově vyspělé, přestoupí vědomě školní řád, záměrně nedbá pokynu učitele či vedoucího nebo ho přímo přestoupí, o nárok na úhradu pojistného plnění může přijít. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že žádné pojištění naše děti před úrazem neochrání. Ochrání je jen dospělí, kteří na ně dávají pozor a důsledně je vedou k opatrnosti a zodpovědnosti.
Předvánoční besídky, večírky či slavnostní setkání plné aktivit, veselí, a někdy až rozjívenosti nemusí být vždy jen oslavou nadcházejících svátků, ale tento čas s sebou nese i vyšší riziko úrazů. Stejně jako vánoční prázdniny. Možná je to právě doba vhodná k tomu, aby se ve školách a dalších zařízeních, kde se děti a studenti shromažďují, zamysleli i nad vhodným pojištěním. Jak se říká, opatrnosti není nikdy dost. (tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3