INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hrnec_pro_Dvorsk

Titul „Nejlepší ekologický zemědělec roku 2011" a Bartákův hrnec byl předán rodině Dvorských z Olešenky u Přibyslavi. Nadační fond Bartákův hrnec vybral rodinu Jana Dvorského, Ivy Dvorské, se synem Janem a snachou Věrou a dcerou Adélou za jejich dobré výsledky na 15hektarovém gruntu, kde chovají plemenné ovečky suffolk a hnědé krátkosrsté kozy pro mléko.

Kozí mléko zpracovávají přímo na statku v sýrárně, vystavěné pomocí fondů EU, a prodávají zejména „ze dvora". Sýry, jogurty a tvaroh i čerstvé mléko získaly za krátkou dobu ocenění kvality i chuti a dostanete je také v některých obchodech zdravé výživy. Manželé Dvorští začínali prosazovat ekologické zemědělství před dvaceti lety. pracovali ve PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a v první kontrolní organizaci pro ekozemědělce KEZ. Z Chrudimi se rodina přestěhovala do Olešenky a začala zde naplno hospodařit v roce 2005.

 

Symbolická odměna na podporu ekologického zemědělství připutovala už ve dvacátém ročníku; v podobě 2000 desetikorun čerstvé ražby ji manželům Dvorským z putovního hrnce přesypal autor akce Ing. Richard Jan Barták (81 let). Slavnosti na statku se zúčastnili starosta obce Zdeněk Zvolánek, zástupce krajského úřadu Josef Matějek, Jiří Urban za SZIF, z kontrolní organizace Biokont Jan Slavíček, hosté ze zahraničí, ekologičtí zemědělci, kteří zde nabízeli své produkty, i na dvě stovky dospělých a dětí. Všichni byli uvítáni chlebem a solí.

Další informace:

O Dvorském statku: www.kozidvorek.cz

Nadační fond Bartákův hrnce: www.nfbh.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3