INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Mlékárna Varnsdorf spol. s r.o. získala první certifikát na výrobu Bio sýrů již v prosinci 2004 a následně byly vyrobeny vůbec první výrobní šarže Bio sýra v České republice pod obchodním názvem MANDAVA. Jejich označení vzniklo podle řeky Mandavy, která teče v blízkosti mlékárny. Od tohoto okamžiku proteklo řekou hodně vody a výroba mléčných výrobků se významně rozšířila o další druhy sýrů, tvarohů a v neposlední řadě i Bio másla. A právě Bio máslo před několika dny získalo značku certifikovaného výrobku „Kraj Přemysla Oráče – Nejlepší potravinářský výrobek roku 2012" na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích.

Výroba Bio potravin se řídí zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a ve znění pozdějších předpisů.

Bio potravinou je potravina vyrobená za podmínek uvedených v tomto zákoně splňující požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost.

Všechna opatření při zpracování bioproduktů a výrobě biopotravin musí směřovat k co největšímu zachování jejich biologické a nutriční hodnoty, průkazně doložitelného původu zemědělských surovin. Suroviny musí pocházet z ekologického zemědělství.

Poměrně významný důraz je kladen na požadavek §19 odst. 8., který nařizuje výrobci souběžnou výrobu potravin a Bio potravin časově nebo prostorově oddělit a zajistit identifikaci výrobních dávek.

Dále musí být Bio potraviny skladovány a přepravovány odděleně od jiných surovin a potravin, v prostorách a za podmínek, které umožňují jejich jednoznačnou identifikaci a uchování jejich kvality.

Příjem Bio mléka v mlékárně je prováděn vždy odděleně od mléka konvenčního. Pasterace Bio mléka a jeho zpracování je také časově a prostorově odděleno od konvenční výroby.

V mlékárně Varnsdorf jsou měkký tvaroh a čerstvé sýry vyráběny pouze v Bio kvalitě. Eidamská cihla, pařené sýry a máslo je vyráběno jak v Bio tak i v kvalitě konvenční.

Proto v souladu s uvedenými předpisy pro výrobu Bio potravin se denní produkce v mlékárně vždy zahajuje výrobou bio výrobků a tím je zajištěno časové rozlišení výroby. Naopak výroba Bio tvarohu je vždy naplánována jako poslední výroba v daném dni, po důkladné desinfekci a sanitaci technologických zařízení.

Při každé dodávce mléka do mlékárny je zjišťována přítomnost inhibičních látek. Produkce je založena stejně jako u konvenčních výrobků na systému kritických bodů HACCP. U každé výrobní šarže je kladen důraz na dodržování hygienických předpisů a je ověřována mikrobiologická nezávadnost výrobků. Dodržování předpisů pro výrobu Bio mléčných výrobků je každoročně kontrolováno akreditovanou kontrolní a certifikační organizací KEZ o.p.s. Na základě pozitivního výsledku kontroly pak mlékárna obdrží certifikát pro výrobu Bio mléčných výrobků na další časové období (15 měsíců).

Všechny vyráběné Bio výrobky jsme také schopni vyrábět i v konvenční kvalitě. Mlékárna Varnsdorf spol.s r.o. patří svým objemem výroby, spíše k menším českým mlékárnám. Podíl produkce Bio výrobků, který dosahuje přes polovinu tržeb mlékárny, je však určitě významný.

Ing. Antonín Zdráhal, ředitel Mlékárny Varnsdorf

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3