INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Novodobá historie Zemědělského družstva Všestary (www.vsestary.cz) sahá do roku 1991. Raritou je, že v obchodním rejstříku dodnes figuruje datum založení, které je ještě o tři desetiletí starší. Významným mezníkem ve vývoji podniku byl v roce 1998 vstup holandského kapitálu. "Hospodaříme v typicky řepařské výrobní oblasti na ploše 2 320 ha se zaměřením na pěstování pšenice, ječmene, cukrovky - v této komoditě patříme mezi 3 největší pěstitele v ČR -, řepky a kukuřice. Velmi významným nosným programem je pěstování cibule, prohlásila ředitelka a předsedkyně představenstva ZD Všestary Ing. Monika Nebeská.

Především na mléko se specializuje mléčná farma Vital holstein na Chlumu, kde novou dojírnou ročně „proteče" téměř 5,5 mil. litrů mléka. K tomu lze dodat, že s průměrnou užitkovostí 10 880 kg patří stádo k těm nejlepším v ČR. Špičkovou kvalitu mléka mohou spotřebitelé vychutnat v plísňovém sýru Niva, kde se opravdu snoubí to nejlepší z přírody.

Další neméně významnou činností družstva je prodej zemědělské a zahradní techniky a náhradních dílů, jež je na trhu  pod obchodním názvem Vitaltech Rozběřice (www.vitaltech.cz).

O rozkvět a dobré jméno podniku se stará 65 stálých zaměstnanců. Je však nutné vzít v úvahu i pracovníky dceřiných společností Vital Czech s.r.o. a Vital komodity s.r.o. a pak je jich osmdesát.

Roční úhrn čistého obratu Zemědělského družstva Všestary byl v roce 2011 221,2 mil. Kč, celé skupiny 295,5 mil. Kč.

Všestarská cibule

"Všestarskou cibuli pěstujeme na 182 hektarech. Od roku 2004, tedy od vstupu ČR do EU, vzrostly přitom plochy všestarské cibule z původních 83 hektarů dvaapůlkrát. Všestarská cibule je držitelem ochranného zeměpisného označení EU. Evropská Komise (EK) v roce 2007 oficiálně uznala specifika této plodiny, zejména její pozitivní vlastnosti, které jsou podle verdiktu EK dány souvislostí s prostředím a způsobem jejího pěstování," prohlásila M. Nebeská.

Unikátnost Všestarské cibule je dána vyrovnaností jejích nutričních parametrů, vysokou hodnotou železa, velmi vysokou hodnotou vitaminu B3 (niacinu) a absencí, respektive nízkými hodnotami škodlivých látek. Většina nutričních parametrů Všestarské cibule (stavební látky, minerály, vitaminy) je vyrovnaná, bez extrémů a odpovídá očekávaným kladným vlastnostem cibule. Jsou to například draslík, fosfor, vitaminy B1, B2 a B6. Všestarská cibule vykazuje také vysoký obsah železa. Podle USDA – National Nutrient Database je průměrná hodnota železa v cibuli 2,1 mg/kg, Všestarská cibule má 2,55 mg/kg, tedy cca o 25 procent více. Velmi vysoká je také hodnota vitaminu B3 (niacinu), který Všestarská cibule obsahuje. Podle USDA je průměrná hodnota niacinu v cibuli 0,116 mg/100 g, Všestarská cibule obsahuje 0,208 mg/100 g, tedy zhruba dvojnásobné množství.

Významná u Všestarské cibule je absence, respektive nízké a velmi nízké hodnoty škodlivých látek. Například hodnota kadmia (Cd) ve Všestarské cibuli je menší než 0,03 mg/kg, norma je 0,05 mg/kg, hodnota NO3 ve Všestarské cibuli je 29 mg/kg, norma je 1 000 mg/kg. Při vyšetření několika desítek možných škodlivých látek Všestarská cibule ve všech parametrech vyhověla. Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány souvislostí s prostředím, a to hlavně přírodními podmínkami, historií pěstování, šetrností pěstování a vhodným posklizňovým zpracováním.

Pěstování cibule má ve vymezené oblasti dlouholetou tradici. Historie velkoplošného pěstování cibule ve Všestarech začíná v roce 1964 z podnětu vedení tehdejšího družstva, s přihlédnutím k vysoké úrodnosti zdejší půdy, dobré nadmořské výšce a vybudování nového závlahového systému podél řeky Labe. Vzhledem k vysoké kvalitě zdejší cibule pokračuje tradice pěstování dodnes, s dobrým výhledem do budoucnosti.

Všestarská cibule, odrůda Festival, byla v roce 2002 na výstavě ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Hortikomplex Olomouc 2002 oceněna 1. místem, jako nejlepší výpěstek roku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3