INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Za krajíc chutného chleba bych šel světa kraj! Je nad všechny dobroty a dnes je, bohužel, vzácným "kořením". Musel bych se vydat tam, kde ho ještě pečou podle tradiční receptury - do pekárny Lično nebo do prodejen v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde se nabízí zákazníkům.

Historie pekárny Lično sahá cirka do roku 1961. Tehdy byl uvedena do provozu tehdy moderní linka na výrobu chleba s instalovanou parní sázecí pecí o pečící ploše 24 m2. Tehdejším investorem byla  LPD Jednota. Soustředěním  výroby  z osmi uzavřených malých provozoven, byla naplněna kapacita nové provozovny  na 6t./den.

Od roku 1962 provozovaly pekárnu Východočeské mlýny a pekárny Pardubice n.p., později Pekárny a cukrárny s.p. Pardubice. Rekonstrukce pekárny z důvodu vyšší kapacity  proběhla v letech 1967 – 1968, kdy byla nainstalována turnusová pec ATP52 s denní  kapacitou 20t. Vytápění LTO vyžadovalo i výstavbu úložiště. Průměrná denní výroba představovala 16t.

V roce 1977 bylo přistoupeno k instalaci kontinuálního výrobníku kvasů a těst. Další větší investicí byla výstavba čtyř ocelových venkovích sil v letech 1990 – 1991.

 

Nová etapa rozvoje provozovny  nastala v roce 1991, kdy došlo k provatizaci a v aukci  získala pekárnu firma BEAS a.s. Hradec Králové.

Vedení společnosti si uvědomovalo, že firma s tak malým sortimentem nemůže obstát v konkurenčním prostředí. Proto v uvolněných prostorách moučného hospodářství byla nainstalována elektrická dvouboxová rotační pec, tvarovací zařízení na výrobu běžného pečiva a fritéza na výrobu smažených výrobků. Částečně se tedy mohlo začít vyrábět jemné pečivo.

 

V roce 1996 dochází k 1. etapě přístavby pekárenského provozu. Špatný technický stav turnusové pece (1968 – 1996) vyžaduje přistavbu nové výrobní hala a expedice. Průběžná pásová pec  o pečné ploše 63m2 s automatickou kynárnou o kapacitě 840ks /hod zproduktivnila výrobu chleba.

 

Následující  rok 1997 je do uvolněné haly nainstalována další pásová pec  o pečné ploše 25m2 s paletovou kynárnou na výrobu rohlíků s kapacitou 8000ks/hod.

 

Největší rozvoj  byl zaznamenán v roce 2002, kdy se další přístavbou vyřešila nedostatečná kapacita výroby pečiva. Byla instalována další pásová pec  o pečící ploše 44m2, závěsová kynárna,    byly zbudovány nové sklady, expediční  a balírenské prostory, kotelna, nové sociální zařízení pro zaměstnance a v neposlední řadě klimatizace výroby. Proběhla také plynofikace provozu, což přispělo především ke zvýšení hygieny provozu.

 

Spolupráce s firmou HAMÉ  si vyžádala další strojní zařízení a instalaci tří rotačních pecí a dalších dvou sil. V následujícím roce proběhla přístavba haly na výrobu jemného pečiva, což přispělo k bohatému rozšíření sorimentu výrobků. Instalovaná linka Rondo zajišťuje nejen vysokou kvalitu výrobků, ale též hygienu  a produktivitu práce.

Průmyslová linka na výrobu chleba neumožňovala produkci menších sérií chlebových výrobků, proto bylo přistoupeno k vybudování řemeslné linky na výrobu bohatého sortimentu chlebů dle požadavlů trhu. Jrdná se především o výrobky s vysokým obsahem vlákniny a dalších stopových prvků důležitých pro lidskou výživu.

Provozovna není napojena na veřejnou kanalizci a původní čistička odpadních vod již nevyhovovala z kapacitních důvodů. Proto byla v roce 2008 zbudována nová čistička odpadních vod 400 s dostatečnou rezervou.

Pro financování tohoto rozvoje firma vynaložila velké prostředky, a to po splnění všech privatizačních podmínek. Z vlastních zdrojů využila každoročně dosahované zisky i při neustále se zostřujícím konkurenčním boji, což je zejména v pekárenském odvětví méně obvyklé.

V roce 2007 byl implementován nový informační systém ComSTAR specializovaný především pro pekárenský provoz.

BEAS, a.s., pekárna Lično, má v současné době v provozu celkem 9 výrobních linek, hodinový výkon výroby chleba je 900 kusů na industriální lince a 600 kusů na řemeslné lince, celkem tedy 1500 kusů za hodinu chleba o hmotnosti 1150g.  Běžné pečivo vyrábíme výkonem 21500 ks za hodinu.

 

Mezi dlouhodobé zákazníky patří  5 Spotřebních družstev (Jednoty,Konzumy) v regionu KH a PA kraje, prodejny nezávislého trhu, nemocnice (včetně Fakultní nemocnice v Hradci Králové), školy, domovy důchodců apod. Ze zahraničních řetězců působíme v současné době na 3 provozovnách společnosti Kaufland ČR jako hlavní dodavatel, na 2 jako doplňkový dodavatel a jako regionální dodavatel na 15 provozovnách BILLA s.r.o., na 12 provozovnách Tesco Stores ČR a.s. A  na 30 provozovnách společnosti Penny Market s.r.o.

Výrobky se vyznačují výbornou kvalitou a jsou velmi oblíbené u zákazníků. Viz.např.vítězství v soutěži Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje, kde o vítězi rozhodují přímo spotřebitelé.

Firma BEAS, a. s. provozuje  kromě ličenské pekárny i cukrárnu v Letohradě, kde se vyrábí cca 100 druhů cukrářských výrobků pro zásobování celého regionu. Velkým úspěchem v letošním roce bylo získání ocenění Regionílní potraviny Královéhredeckého kraje s výrobkem Ananasový terč.

V současné době  má společnost BEAS, a.s. vypracován projekt výstavby nové moderní pekárny „na zelené louce“ v oblasti Podkrkonoší (okres Trutnov). Na vlastních firemních  pozemcích o rozloze 15 ha a je již  dokončeno územní řízení.

Společnost Beas, a.s. je členem České technologické platformy za kvalitu potravin, která je součástí  Evropské technologické platformy.  Z okresní pekárny se  tady postupně stala významná pekárna působící v rámci téměř celého bývalého východočeského kraje, tj. dnešní území Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Mezi řadu úspěchů společnosti BEAS, a. s. patří pětkrát absolutní vítězství v soutěži Potravinářská firma Královéhradeckého kraje v letech 2006 – 2010, dále ocenění „Štikou roku 2009“ v Královéhradeckém kraji pro nejdynamičtěji se rozvíjející firmu, „Chléb roku 2010“ v kategorii řemeslných chlebů a  šestnáct oceněných výrobků národní značkou kvality KlasA, .

 
Ocenění BEAS a.s.

 
2006 1. ročník soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

          Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky

          Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

 

2007 Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

         Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky

         Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

 

2008  Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

          Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky

          Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

 

2009  Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

          Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky

          Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

 

2009  „Štika roku 2009“ nejdynamičtěji se rozvíjející firma Královéhradeckého kraje

 

2010 Dny chleba Pardubice

         Ličenský chléb řemeslný ,, Chléb roku 2010´´ v kategorii řemeslných chlebů.

 

2010 Česká chuťovka 2010 SLOW FOOD

         Sváteční koláček získal ocenění ,, Česká chuťovka 2010´´

 

2010 Potravina a potravinář královéhradeckého kraje

         Mlýnské a pekárenské výrobky

         1 až 3 místo

         Celkové výsledky

         Potravina a potravinář královéhradeckého kraje

         1. místo Ličenský chléb 1150g

         2. místo Orlický chléb 1000g

         3. místo Sváteční koláčky 250g

2011 Regionální potravina Královéhradeckého kraje    Ananasový terč - cukrárna Letohrad

2011 Potravina a potravinář královéhradeckého kraje

          Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky

          Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

 

2011 Dny chleba Pardubice  chleby do soutěže všechny oceněny.

         Chléb průmyslový 1150g -  chléb vynikající kvality

         Chléb řemeslný  1100g - chléb vynikající kvality

         Chléb řemeslný  900g - chléb vynikající kvality.

2012 Dny chleba Pardubice

1.      místo Ličenský chléb „Chléb roku 2012“– kategorie konzumní chléb

2012 Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky

Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

 
Společnost BEAS, a.s. má auditovaný systém kritických bodů HACCP Českou společností pro jakost se sídlem v Praze, která zároveň pravidelně kontroluje dodržování stanovených standardů a provádí recertifikaci dle tohoto systému. V současné době firma získala certifikát IFS.

 
BEAS, a. s. je držitelem 16 certifikátů kvality pro pekařské výrobky oceněné značkou KlasA, které se vyznačují pěti nadstandardními vlastnostmi. Zároveň má společnost registrovány 2 výrobky se značkou „Orlické hory – originální produkt“ garantující zákazníkům původ v daném regionu, výrobu tradiční technologií z místních surovin, šetrnost k životnímu prostředí a v neposlední řadě i vysokou kvalitu. A v neposlední řadě má společnost certifikovánu Bio výrobu pekařských výrobků.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3