Se členy vrcholového managementu známého havířovského výrobce a dodavatele zařízení a technologií pro plynárenství, strojírenství, vodní hospodářství a další obory GASCONTROL, společnost s r. o., jsme se při besedě setkali na počátku roku. Nicméně již tehdy jsme se dohodli na tom, že dalším tématem pro podobnou diskuzi budou významné novinky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, kam mimo jiné patří výroba, dodávky a montáž bioplynových stanic, zejména pro zemědělské podniky, od velkých až po malé farmy.
Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný... Znáte ještě koledy? A jak vlastně slavíte Velikonoce? Malujete každoročně vajíčka, polepujete obtisky, anebo je zdobíte technikou bylinek, které vytvářejí krásné ornamenty? Možná na to letos nebudete mít tolik času a vhod by vám přišla jedinečná nabídka:
Mieczyslawa Molendu, zakladatele havířovské firmy GASCONTROL, společnost s r. o., pod jejímiž ochrannými křídly postupně našla jistotu a budoucnost pětadvacítka dalších společností sdružených v rámci GASCONTROL GROUP, není jednoduché dostihnout. Plných 24 hodin v jediném dni je totiž pro tohoto podnikatele, manažera, vizionáře a obdivovatele jedné z našich největších podnikatelských osobností – Tomáše Bati, obrovskou výzvou k překonávání vlastních rekordů. Nicméně se podařilo a v klidu vyhřáté kanceláře, střežené pro tuto chvíli neústupnou asistentkou, pokládám Mieczyslavu Molendovi, Podnikateli roku 2012 Moravskoslezského kraje, první otázku:
Mieczyslaw Molenda, současný spolumajitel společnosti Gascontrol, původně nepředpokládal, že bude podnikat. Když v česko-dánské společnosti, v níž dříve pracoval, došlo ke zrušení kovovýroby s následným propouštěním lidí, založil v roce 1992 se svými kolegy společnost Gascontrol, z níž se po letech stala úspěšná firma v oboru výroby a dodávek technologií pro plynárenství, strojírenství a stavebnictví zastřešující dnes třicítku dalších firem a subjektů s více než tisícem zaměstnanců.
Výroba vajec na Těhuli, na okraji Slaného, má bezmála 45letou historii. Původní společný družstevní podnik zde výrobu vajec v průběhu let doplňoval o další činnosti a posléze jej v rámci privatizace nahradila firma OVUS – Podnik živočišné výroby, spol. s r. o.
Loňský rok nebyl – až na výjimky – pro většinu českých firem nikterak jednoduchý. Obecně jej charakterizoval tvrdý boj o zakázky, razantní snižování nákladů, opožděné platby faktur a řada jiných neduhů provázejících současné podnikání. Ve výhodě byli ti, kdo prozíravě vytvářeli nové aktivity, odbytové možnosti, inovovali své výrobky a hledali možnosti dalšího zkvalitňování služeb, a pokud to bylo jen trochu možné, podporovali vývoj a výzkum a spolu s tím vším posilovali konkurenceschopnost a proces udržitelného rozvoje.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...