INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ko mora 1České firmy potřebují co nejrychlejší opětovné spuštění Programu kvalifikovaný zaměstnanec pro klíčové průmyslové profese. V dopise dnes adresovaném premiérovi Andreji Babišovi proto Hospodářská komora vládu vyzvala, aby rozšířila nábor ve vládou organizovaných programech mj. o pracovníky ve stavebnictví, dopravě nebo strojírenství.

V současné době jsou v projektu rekrutováni jen zdravotničtí a sociální pracovníci nebo zaměstnanci v zemědělství a potravinářství.

„Na Hospodářské komoře denně evidujeme desítky žádostí českých podnikatelů o kvalifikovanou pracovní sílu ze třetích zemí, zejména Ukrajiny. Na rychlost obnovení vládních programů tlačíme i z toho důvodu, že agenda spojená s vyřizováním pracovních povolení trvá řadu týdnů, a nemůžeme firmy nechat čekat,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že při spuštění Programu kvalifikovaný zaměstnanec pro klíčová odvětví od 15. června by noví zaměstnanci reálně do provozů nastoupili nejdříve v září letošního roku.

Hospodářská komora zároveň deklaruje, že čeští podnikatelé jsou schopni zajistit veškerá zdravotní a epidemiologická opatření ve svých provozech. „České firmy k náboru cizinců přistupují podle našich zkušeností velmi zodpovědně. Jsou připravené vlastními náklady pokrýt hygienická opatření ve výrobě, měření teploty zaměstnanců nebo testování na covid-19,“ zdůrazňuje viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Hospodářská komora dlouhodobě připomíná, že plné spuštění Programu kvalifikovaný zaměstnanec neohrožuje tuzemská pracovní místa ani při očekávané rostoucí nezaměstnanosti. Řádově mají firmy zájem o stovky až tisíce pracovníků z oblastí, kde je dlouhodobý nedostatek domácí pracovní síly, a nelze proto v krátkodobém horizontu očekávat, že by se dramaticky zvýšil zájem o tyto profese mezi tuzemskými zaměstnanci.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3