INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

MPO budovaSíť Evropských center pro digitální inovace, tedy European Digital Innovation Hubs (eDIHs), má vzniknout po celé Evropské unii a být z ní také spolufinancována. Slušnou šanci má i Česká republika. Jakou konkrétně nedávno zjišťovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Do národního screeningu se přihlásilo několik desítek subjektů. Z nich vybrané kandidáty MPO na podzim nominuje do Bruselu. Evropská centra pro digitální inovace budou hrát klíčovou roli v programu Digitální Evropa 2021 – 2027. Pomohou s digitalizací zejména malých a středních firem.

Základní informace o eDIH

eDIH se mají stát zásadními kontaktními technologickými místy v jednotlivých regionech, která budou poskytovat podnikatelům služby v oblasti digitalizace. Půjde například o technologie, prototypová řešení, školení, testování, informace o obchodních modelech, financích, situaci na trhu apod. Jednotlivá pracoviště této evropské sítě si budou know-how navzájem sdílet, a tím také průběžně zlepšovat, resp. inovovat služby, které budou nabízet. Spolufinancovat je bude Evropská unie. Jak vyplynulo z národního screeningu MPO, i Česká republika má v současné době velký potenciál k tomu, aby několik Evropských center pro digitální inovace vzniklo právě zde.

„Do otevřeného národního screeningu k Evropským centrům pro digitální inovace se mohl přihlásit jakýkoliv subjekt, který vnímá sebe sama tak, že splňuje Evropou nastavené parametry v European Digital Innovation Hubs in Digital Europe Programme. Celkem se tak do červnového a červencového šetření zapojilo 21 subjektů z 11 krajů České republiky,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Odpovídali na 27 otázek. Z odpovědí mimo jiné vyplynulo, že tuzemští kandidáti na eDIH nejčastěji disponují technologiemi v oblasti umělé inteligence či jinými, služby, které nabízejí, se nejvíc uplatní v průmyslu či ve firemní sféře, přičemž mezi ně patří zejména testování před vlastním investováním, předávání dovedností, trénink a inovační ekosystém či networking.“

 Program Digitální Evropa 2021 - 2027

Evropská centra pro digitální inovace budou jedním z nástrojů programu Digitální Evropa 2021 – 2027 (DEP). Prostřednictvím DEP se bude podporovat široké využívání technologií umělé inteligence, vysoce výkonné počítačové systémy (HPC) a kybernetická bezpečnost, a to zejména v malých a středních podnicích i ve veřejné správě.

Výsledky národního screeningu

„Náš screening ukázal, že Česká republika má v oblasti digitální transformace vynikající předpoklady. Digitální služby mají malé a střední firmy k dispozici rovnoměrně ve všech krajích ČR, a to ve většině aplikačních odvětví,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „Ministerstvo průmyslu a obchodu je připraveno i nadále podporovat rozvoj digitální ekonomiky a příležitosti spojené s novými technologiemi, zejména pak s umělou inteligencí. Rovněž chceme předcházet negativním dopadům digitální transformace na společnost. I proto je velmi důležité do sítě Evropských center pro digitální inovace nominovat ty nejvhodnější kandidáty, tak abychom drželi krok s Evropou či ještě lépe, sami udávali směr.“

Z úvodní studie MPO také vyplývá, že cílovou skupinou tuzemských kandidátů na Evropské centrum pro digitální inovace jsou zejména start-upy a malé a střední podniky, rozpočet v roce 2019 měli nejčastěji (29 %) víc než 10 milionů korun a služby v oblasti digitální transformace poskytnuté malým a středním firmám se ve 33 % případů týkaly 20 až 50 klientů, ve veřejné správě se nejčastěji (43 %) jednalo o maximálně 10 klientů. Nejvíc adeptů na eDIH, a to pět, má sídlo v Praze, naopak žádný nesídlí na Vysočině či v Karlovarském a Pardubickém kraji. 81 % uchazečů o to stát se Evropským centrem pro digitální inovace realizovalo projekty související s koronavirovou krizí. Další informace jsou k dispozici v celkovém vyhodnocení národního šetření, které je přílohou tohoto dokumentu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3