INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
logo-capPojistný trh se se ztrátou jednoho procenta ocitl v záporných hodnotách. Potvrdily to výsledky členských pojišťoven ČAP za I. čtvrtletí letošního roku. Pokles objemu předepsaného pojistného způsobil zejména propad jednorázově placeného životního pojištění o téměř 3 miliardy korun meziročně a přetrvávající pokles cen pojištění vozidel. Naopak pozitivním trendem je přibývající zájem o pojistnou ochranu životních rizik.

Celkový objem předepsaného pojistného, se zohledněním úpravy jednorázového pojistného v životním pojištění a zajištění postupovaného mezi členy ČAP, poklesl bezmála o 250 milionů korun.

Předpis jednorázově placeného životní pojištění se snížil o 30,2 %, naopak u běžně placeného vzrostl o téměř 5 %.

Počet smluv v pojištění odpovědnosti z provozu vozidel se zvýšil o 130 tisíc, přičemž předepsané pojistné kleslo meziročně o více než 7 %.

Významný posun je zřejmý v oblasti životního pojištění. Jednorázově placené životní pojištění, které dlouhodobě drželo pojistný trh v plusových číslech, se propadlo o více než 30 %. U nově uzavřených jednorázově placených smluv klesla průměrná částka pojistného z 255 na 115 tis. Kč. Narůstající dynamika je však patrná u produktů s běžně placeným pojistným, kde předpis pojistného stoupl bezmála o 500 mil. Kč a současně narostl i objem nových smluv o téměř 20 %. „Zvyšující se zájem o produkty zaměřené na krytí rizik je jednoznačně pozitivní zprávou," konstatoval výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora. „Chci věřit, že občané začínají chápat potřebu vyšší pojistné ochrany." Dodává však, že i přes 23% meziroční navýšení počtu nových smluv stále mírně klesá propojištěnost u smluv životního pojištění.

Naopak nepříznivá situace zůstává nadále na trhu neživotního pojištění. Dlouhodobě nízké ceny pojištění vozidel zapříčinily ztrátu 440 mil. Kč z předepsaného pojistného u pojištění odpovědnosti z provozu vozidel, a to i přesto, že stoupl počet smluv o více než 100 tisíc kusů. „Jelikož podíl pojištění motorových vozidel představuje více než 40 % předpisu neživotního pojištění, nemohl aktuální nepříznivý vývoj odvrátit ani růst předpisu v průmyslovém pojištění," komentoval vývoj v neživotním pojištění Tomáš Síkora a doplňuje: „Za posledních 6 let se cena pojištění pro motoristy snížila o téměř 23 %, přičemž vliv na pokles objemu pojistného dosud mají i nedostatečně uplatňovaná pravidla malusů u vysoce škodových řidičů."

ČAP opět zpřesnila metodiku vykazovaných statistik u neživotního pojištění. Pro větší přesnost výsledných statistických údajů sleduje ČAP nyní i data související se zajištěním postoupeným mezi členskými pojišťovnami ČAP. „Při dosavadním vykazování účetních hodnot předepsaného pojistného u neživotního pojištění docházelo k započítávání i pojistného za zajištění převzaté jinou členskou pojišťovnou, což tvořilo částečnou duplicitu vykazování předpisu. Provedené očištění předepsaného pojistného u tohoto segmentu vede ke zpřesnění vykazovaných statistik a reálnějšímu obrazu o výkonu pojišťovnictví," vysvětlil výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3