INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Dlouhodobý pokles soběstačnosti započal po roce 1989. Jeho zrychlení nastalo po vstupu ČR do EU v roce 2004. Především jde o odvětví živočišné výroby (vepřové, drůbež, vejce...), ale zároveň také o ovoce a zeleninu mírného pásma i brambory – bohužel tedy o komodity, pro které historicky máme výrobní podmínky a kapacity. Uvedla to Agrární komora ČR.

Velice výrazně a lineárně rostou dovozy masa a to jednak jako důsledek absence domácí produkce (stavy prasat jsou na nejnižší úrovni za dobu statistického sledování, dovážíme již cca polovinu tuzemské spotřeby), tak i jako zcela otevřená a neřízená politika obchodních řetězců (dovoz výrobků z méně hodnotných partií...).

Soběstační jsme například v hovězím mase, obilí, řepce a mléce. Ani zde však nejsou ekonomické a výrobní faktory v pořádku. Vyvážíme prostou surovinu, která sice díky objemům a cenám v posledních dvou sezónách znamenala značné příjmy a kompenzaci schodku agrárního zahraničního obchodu, ale zároveň přicházíme o objemy zhodnocení suroviny na potravinu, o přidanou hodnotu, o pracovní místa, o objemy pro zpracovatelský průmysl, apod. Jako negativní příklad lze uvést informaci ČM svazu mlékárenského, kdy jsme v roce 2011 dovezli již 40 % sýrů.

Vývoj agrárního zahraničního obchodu

- průměr let 1994 až 1996 mínus 15,1 mld. Kč.

- za období 1997 až 1999 minus 20,5 mld. Kč,

- za roky 2007 až 2009 již mínus 29,5 mld. Kč.

- v roce 2010 mínus 34,6 mld. Kč

- v roce 2011 historicky nejhorší, mínus 34,7 mld. Kč.

Nejrychleji rostou dovozy masa, masných a mléčných výrobků. Před vstupem do EU, v roce 2003 byl podíl záporného agrárního salda ze zahraničního obchodu masem na celkovém záporném agrárním saldu 8 %, v r. 2011 již 41 %.

Ministerstvo zemědělství ČR, na rozdíl od vyspělých ekonomik EU a světa, podle svých aktuálních vyjádření (např. Žofínské fórum, květen 2012) situaci nepovažuje za kritickou, ani alarmující. Zářným příkladem pro-agrární politiky v EU může být Francie, z nových zemí pak Polsko.

Závislost na dovozech a absence domácí konkurence však nejenže přináší cenové znevýhodnění těchto dovozů (zdražení), ale zároveň potenciálně ohrožuje stabilitu a bezpečnost ČR.

Za výše uvedené situace nadále dochází k neustálému a postupnému snižování podpor agropotravinářskému sektoru (národní doplňkové platby, národní dotace), k odepírání běžných zvýhodnění (zelená nafta), absolutně chybí koncepce a strategické plánování v sektoru, chybí partner pro konstruktivní dialog a komunikaci, apod. Predikce dalšího vývoje tedy není nijak optimistická.

Soběstačnost ČR ve výrobě hlavních zemědělských komodit za rok 2011

Rostlinné komodity

jednotka

produkce

dovoz

vývoz

dom. spotřeba

soběstačnost (%)

obiloviny

tis. t

8284,8

115

2723

5526

149,9

- v tom pšenice

tis. t

4913

30

1840

3035

161,9

cukrová řepa/cukr

tis. t

564,4

250

350

454,4

124,2

brambory

tis. t

973,9

320

153

1140,9

85,4

řepka olejná

tis. t

1046,1

70

250

882,6

118,5

ovoce mír. pásma

tis. t

273,9

187

56,4

404,5

67,7

zelenina

tis. t

277,6

567

91,9

752,7

36,9

víno

tis. hl

650

1850

270

2282

28,5

Živočišné komodity

jednotka

produkce

dovoz

vývoz

dom. spotřeba

soběstačnost (%)

hovězí maso

tis.t j.hm.

92

23,3

39,5

75,6

121,7

vepřové maso

tis.t j.hm.

272,3

234,7

59,9

448,2

60,8

drůbeží maso

tis.t j.hm.

170,1

104,8

62,4

215,9

78,8

skop.a kozí maso

tis.t j.hm.

2,38

0,34

0,08

2,64

90,2

mléko

mil. l

2663,7

853

1010

2138,5

124,6

vejce

tis. ks

142,7

40,4

20,2

162,9

87,6










Zpracováno dle Zprávy o stavu zemědělství za rok 2011, MZe

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3