INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Do roku 2015 je český trh schopen každoročně absorbovat 1 dálniční projekt PPP o objemu až 7 miliard korun. Vyplývá to z odhadu Asociace PPP, který byl zveřejněn během diskusního setkání na téma již připravovaného úseku D3 Bošilec – Borek. O zahájení zadávacího řízení na výběr koncesionáře pro tento úsek by měla vláda rozhodnout do konce letošního roku.

„PPP projekt na D3 poskytuje ideální příležitost ukázat výhody PPP projektu proti klasickým zakázkám, tedy zejména větší efektivitu a transparentnost. Odhadujeme, že do budoucna zde každoročně může být připraven jeden projekt o obdobném finančním objemu, tedy 5 až 7 miliard korun. Asociace PPP proto snahu ministerstva dopravy podporuje a je připravena odborně se podílet na přípravách projektu," uvedl Igor Snopek, předseda Asociace PPP.

Během diskuzního setkání k PPP projektu na D3 předseda Asociace PPP zdůraznil, že obecným problémem PPP projektů v ČR je zjednodušené srovnávání jejich finanční náročnosti s klasickými zakázkami. U PPP projektů přitom platby zahrnují nejen dodání stavby jako u standardní veřejné zakázky, ale především zajištění jejího provozování v předem dohodnutých standardech na mnoho let dopředu. Například u nově postavené dálnice tak musí koncesionář zajistit plnění všech zadaných parametrů po dobu 30 let, jinak budou platby zastaveny.

S tím, že je potřeba srovnávat srovnatelné, souhlasí i náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl: „Realizací pilotního projektu PPP na D3 bychom rádi změnili chápání pojmu dálnice. Dálnice se přece nestaví proto, aby stála, ale aby byla kvalitně provozována. V prvé řadě jde o poskytování vysoce kvalitní veřejné služby. Věříme, že PPP projekty mohou přinést zkvalitnění provozu na české dálniční síti."

PPP projekt na úseku D3 Bošilec – Borek a transparentní využití partnerství soukromého a veřejného sektoru v dopravní infrastruktuře podporují vedle Asociace PPP i další profesní sdružení a asociace zastupující firmy i soukromé osoby. Jmenovat lze například Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA, Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Společnost pro rozvoj silniční dopravy, Sdružení pro výstavbu silnic, Svaz dopravy České republiky, Asociaci financování infrastruktury pro mobilitu či Odbornou radu pro BIM.

D3 je pro Jihočeský kraj klíčová

Pro realizaci PPP projektu na D3 hovoří význam této dálnice pro Jihočeský kraj v kombinaci se současnou ekonomickou situací České republiky, kdy jsou a budou prostředky na klasické financování omezeny. Platby za PPP projekty účetně nezvyšují veřejné zadlužení, což vede k lepšímu ratingu a nižším nákladům na obsluhu dluhu.

„Ekonomická situace není nyní dobrá, což ale právě znamená pro PPP projekt na D3 dobrou příležitost," řekl k tomu Pavel Eybert, senátor za volební obvod Tábor, a dodal: „Je potřeba připomenout, že Jižní Čechy nemají kapacitní napojení svého centra na Prahu, což brzdí ekonomický rozvoj regionu." O tom, že neexistence dálnice D3 negativně ovlivňuje hospodářský vývoj Jihočeského kraje, je přitom podle ankety Asociace PPP přesvědčeno i 98 % jeho obyvatel.

Asociace PPP

Asociace pro podporu projektů spolupráce veřejného a soukromého sektoru je sdružení fyzických a právnických osob působících v oblasti investic a služeb poskytovaných veřejnému sektoru. Základním cílem Asociace PPP je podpora a rozvoj investování a služeb formou PPP v České republice. Asociace PPP se aktivně podílí na tvorbě podmínek a pravidel napomáhajících dosažení transparentních principů této formy investic a služeb. Více informací na www.asociaceppp.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3