INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) pořádá Exportní semináře – regionální akce na podporu českých exportérů. Další proexportní seminář se uskutečnil ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou v Českých Budějovicích.

Programu Exportního semináře se mj. zúčastnil Petr Kužel, prezident HK ČR, Zdeněk Vališ, ředitel sekce zahraničního odboru MPO, Milan Ráž, ředitel Centra vztahů s klienty CzechTrade a zástupci ČEB, EGAP, HK ČR společně se zástupci Jihočeské hospodářské komory.

Exportní seminář zahájil prezident HK ČR Petr Kužel, který své úvodní slovo věnoval Exportní strategii ČR 2012-2020. „Komora byla jedním ze základních informačních lídrů Strategie, kterou schválila vláda. Informace, které byly platformou pro vznik tohoto materiálu, jsme získávali právě od Vás. Domnívám se, že díky znalostem exportérů se 12 prioritních a 25 zájmových zemí v rámci Strategie podařilo vybrat velmi dobře," zmínil úvodem prezident HK ČR. Dále připomněl, že zásadní novinkou, kterou nový materiál přináší, je i tzv. Řídící rada, která je složena nejen z úředníků, ale i z podnikatelů, zástupců HK ČR, Svazu průmyslu a obchodu či Mezinárodní obchodní komory. „Konečně máme společně přímý vliv na to, aby se něco stalo a změnilo. Každé dva roky totiž právě řídící rada bude provádět nutné informativní korektury, zda-li je směr Strategie nastaven správně," dodal prezident Kužel. Stávajícím a potenciálním exportérům připomněl možnosti financování, které nabízí Česká exportní banka a EGAP stejně jako i možnosti, které vývozcům nabízí samotná HK ČR, tzn. podnikatelské mise, projekt SVV či spolupráce s Česko-čínskou obchodní komorou, Mezinárodní obchodní komorou nebo i s nově vzniklou Rusko-českou komorou, jejímž zakladatelem je právě HK ČR.

Za přítomné exportéry vystoupila Zdeňka Žánová, ředitelka prodeje KOH-I-NOOR HARDTMUTH a.s. „Pokud politici přichází s exportní strategií, která je zaměřena především na třetí země, exportéři očekávají, že spolu s tím zajistí a umožní pružný kontakt mezi námi a našimi obchodními partnery v daných destinacích, s čímž máme stále nemalé problémy," apelovala Žánová. Proto prezident HK ČR vyzval všechny přítomné k tomu, aby v otázkách nejen vízové politiky neváhali kontaktovat právě HK ČR, která má nástroje pro zmírnění administrativní zátěže týkající se této problematiky.

„Hlavním partnerem, kterého jsme přizvali do Strategie, je Hospodářská komora České republiky, která je unikátní distribuční sítí a MPO na ni v tomto ohledu spoléhá. Ve spolupráci s komorou jsme schopni informace zabezpečit a dostat je k vám, podnikatelům, rychlou a srozumitelnou formou právě prostřednictvím regionální či krajské komorové sítě," zmínil Zdeněk Vališ. Řeč byla v rámci úvodního bloku semináře i o podpoře exportu v ČR, analýze vývozu ČR či o nástrojích podpory exportu s účastí státu. Podnikatelům byly rovněž představeny služby české agentury na podporu obchodu CzechTrade.

Hospodářská komora České republiky dlouhodobě vyvíjí exportní aktivity a to prostřednictvím několika projektů. Organizuje podnikatelské mise do zahraničí na úrovni podnikatelských organizací, či na úrovni doprovodných misí prezidenta, premiéra či ministrů České republiky. „V nejbližší době máme v plánu podnikatelské mise do Saudské Arábie, Rakouska či Srbska. Rovněž se angažujeme v několika projektech jako je například Rueda de Negodos či EBTC," upozornil Petr Talafús, zástupce ředitele zahraničního odboru HK ČR.

Zástupci HK ČR dále účastníky semináře informovali o nutných exportních dokumentech, o projektu Společná účast na výstavách a veletrzích v zahraničí a představeny byly i služby Rozhodčího soudu při HK ČR. V neposlední řadě byla řeč o možnostech financování exportu prostřednictvím České exportní banky a EGAP.

Cílem projektu je prostřednictvím 7 regionálních seminářů informovat české podnikatele o možnostech vývozu do zahraničí, zvýšit konkurenceschopnost malých a středních firem a podpořit je v jejich úsilí o uplatnění na zahraničních trzích.

Celý projekt seriálu exportních seminářů vyvrcholí dne 15. listopadu 2012 konferencí v Praze, na které přední čeští odborníci, zástupci státu i podnikatelské veřejnosti, mj. i na základě poznatků nasbíraných ze série exportních seminářů, zhodnotí stav a perspektivy českého exportu. Více o projektu naleznete na www.komora.cz/exportniseminare.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3