INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Události posledních doby na trhu s alkoholickými nápoji jasně ukázaly, že problém s metanolem nevznikl při výrobě alkoholu u renomovaných značkových výrobců, ale výhradně v oblasti černého trhu. Na druhé straně je ale evidentní, že žádná sebedokonalejší opatření nezajistí stoprocentní likvidaci černého trhu. Avšak pro jeho silné omezení a k co nejvyšší eliminaci zdravotně bezpečnostních rizik pro spotřebitele, doporučujeme vládě ČR posoudit a v potřebné podobě přijmout další opatření, která společně navrhujeme. Uvedla to Potravinářská komora ČR.

 

Doporučujeme zabezpečit striktní, bezpodmínečné dodržování a důslednou kontrolu Nařízení (ES) č. 178/2002 všemi účastníky dodavatelského řetězce potravin. Jednou z příčin, která se podepsala na vzniku „kauzy metanol" bylo nedodržování Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. Toto nařízení mj. považuje za nezbytné vytvořit v potravinářských podnicích komplexní systém sledovatelnosti umožňující identifikovat dodavatele a přímé příjemce potravin. Tato skutečnost však dosud nebyla ze strany dozorových orgánů dostatečně kontrolována.

V oblasti výroby lihu a lihovin je třeba zavedení stálého celního dozoru u výrobců lihu a lihovin s rotací celníků, překvalifikaci nedovolené výroby lihu na trestný čin a zavedení kontroly obchodu s destilačními aparáty – evidence by měla probíhat pod dozorem celníků.

Rovněž považujeme za účinné snížit velikost spotřebitelského balení na max. 3 litry nebo dokonce na 1 litr a zakázat značení lihu „na export".

Pokud jde o pěstitelské pálení, je dle našeho názoru potřebné zavedení vyšší kontroly tohoto typu pálení, zavedení systému speciálních kolků pro tyto produkty a zařazení pěstitelského pálení do živnosti vázané, nikoliv volné.

V oblasti dopravy je to pak potřebné zavedení systému EMCS na celou skupinu 2007 celního sazebníku bez výjimky. Mělo by být provedeno i prověření stávajících denaturačních prostředků z hlediska jejich možné eliminace včetně prověření navrženého eurodenaturantu.

Dále doporučujeme zákaz prodeje alkoholických nápojů ve stáncích a automatech s možným stanovením výjimky pro speciální příležitosti.

K důslednějšímu a funkčnímu zabezpečení kontroly prodeje alkoholických nápojů z hlediska jeho bezpečnosti pro spotřebitele doporučujeme zavedení licencovaného prodeje (koncese) všech alkoholických nápojů, na které je uvalena spotřební daň, a zveřejnění seznamu takto licencovaných osob. Nutné je zvýšení dozoru celníků a ČOI v gastro sektoru a večerkách. Chceme rovněž iniciovat odbornou diskusi na téma zdanění lihu.

K podpoře kontroly pohybu zboží a udělení licence k prodeji tohoto zboží na vnitřním trhu doporučujeme:

• pro kontrolu nabytí zboží musí potravinářský podnik vést podvojné účetnictví a být plátcem DPH;

• pro kontrolu prodeje, výše DPH a v neposlední řadě k porovnání množství prodaného zboží vůči nabytému musí používat potravinářský podnik (s výjpokladnu s fiskální pamětí (registrační pokladnu).

Pokud jde o oblasti užití metanolu, pak s ohledem na skutečnost, že se metanol v ČR nevyrábí, ale pouze dováží, navrhujeme přijetí opatření k jeho částečné nebo plné náhradě etanolem, který je k dispozici v dostatečném množství. Jde zejména o jeho náhradu při výrobě paliv, dále o jeho zdanění ekologickou daní s ohledem na jeho toxicitu pro lidský organismus i životní prostředí a zejména o důslednou kontrolu jeho dovozu a nakládáním s ním.

Jsme přesvědčení, že stát by měl tyto a možná i další relevantní doporučení ze strany podnikatelů respektovat, neboť jinak na sebe přebírá velmi neúnosné a těžko zdůvodnitelné riziko.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3