INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Svaz průmyslu a dopravy ČR je zásadně proti dnes Evropskou komisí přijaté směrnici, podle níž by ve velkých firmách zemí EU mělo ve správních a dozorčích radách zasedat 40 procent žen. Kvóta by podle směrnice měla být naplněna do roku 2020. „Je to typicky byrokratické rozhodnutí," uvedl v reakci na rozhodnutí Komise Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který reprezentuje nejvýznamnější část tuzemského průmyslu a také postoj k uvedené směrnici.

Svaz již delší dobu prosazuje názor průmyslu, a podnikl řadu intervencí na národní i na evropské úrovni, že není rozumné a efektivní zasahovat tímto způsobem do práv podniků. Zastává princip dobrovolnosti a nezávaznosti. „Zvolený přístup Komise a stanovení právně závazných kvót není krok správným směrem. Považujeme ho naopak za kontraproduktivní," uvedl Jaroslav Hanák s poukazem na řadu odvětví těžkého průmyslu a dopravy v ČR, kde není jednoduché kvótu naplnit tak, aby byla přínosem podniku.

Zvolená alternativa nepřináší „rovnováhu mezi efektivností zvoleného nástroje a mírou zásahu do práv podniků". Navíc struktury a velikost statutárních orgánů se v rámci zemí EU liší, rozdílné jsou procedury a kriteria volby výkonných či nevýkonných členů těchto rad.

Svaz je také silně znepokojen navrhovanými sankcemi, které by měly dopadnout na podniky v případě nedodržení směrnice.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se již před časem připojil ke společné iniciativě Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, jejímž je členem, která vloni předložila řadu příkladů z podnikové praxe napříč Evropskou unií, že podniky respektují princip rovných příležitostí a snaží se o vyšší zapojení žen do řídících a rozhodovacích procesů.

O podobě směrnice budou nyní jednat země EU a Evropský parlament, jejichž souhlas je k jejímu schválení zapotřebí.

Podrobnější informace najdete na webové stránce SP ČR :

www.spcr.cz/evropska-komise/komisarka-redingova-od-gendrovych-kvot-neustoupila

Tiskovou zprávu Evropské komise najdete na adrese :

www.spcr.cz/files/en/eu/ec/Gender_MEMO-12-860_EN.pdf

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3