INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Martin_Kuba_MPO_Jaroslav_Pantucek_MEROSpolečnosti MERO ČR, a.s. a Shell Deutschland Oil GmbH oznamují, že dne 25. září 2012 došlo k podpisu Smlouvy o nákupu akcií, na jejímž základě nabude skupina MERO 5% společenský podíl ve společnostech vlastních a provozujících ropovod TAL (The Transalpine Pipeline). Podpisem této smlouvy tak byl završen dlouhodobý proces jednání mezi oběma společnostmi. Bližší podrobnosti k uzavřeným smlouvám, včetně ceny transakce a dalších obchodních podmínek, žádná ze zúčastněných stran s ohledem na uzavřené dohody o důvěrnosti informací nezveřejňuje.

Společnost MERO ČR, a.s. nabytím výše uvedeného společenského podílu naplnila jeden z klíčových strategických cílů v oblasti energetické bezpečnosti České republiky. Ropovod TAL představuje pro Českou republiku klíčovou alternativu v oblasti dodávek ropy a kapitálovým vstupem společnosti MERO ČR, a.s. do společností vlastnících a provozujících ropovod TAL se tato pozice dále posílila.

Obě smluvní strany oceňují vysokou profesionální úroveň vzájemných jednání a deklarují svoji připravenost k užší spolupráci v budoucnosti.

Společnost MERO ČR se stane jedním z vlastníků ropovodu TAL, společného podniku velkých evropských rafinerií a přepravců ropy. Dalšími vlastníky jsou ÖMV, Shell, Exxon Mobile, Ruhr Öl, ENI, BP, Conoco Philips, Petroplus a Total. Z italského přístavu Terst je ropa dopravována potrubím přes Alpy do zpracovatelských závodů na území Rakouska a Německa, kde se v bavorském městě Vohburg napojuje ropovod IKL, který vede až na Centrální tankoviště ropy v Nelahozevsi.

Úspěšná transakce, jejímž výsledkem je vlastnický podíl na ropovodu TAL, má řadu pozitivních důsledků. Jsou to především:

- Posílení energetické bezpečnosti České republiky v oblasti zásobování ropou,

- Zvýšení hodnoty aktiv společnosti MERO, jejímž vlastníkem je český stát,

- MERO nepotřebuje pro vypořádání této transakce využít zdroje externího financování, ani žádné prostředky z veřejných rozpočtů.

Výhodnost propojení ropovodů IKL a TAL se prokázala již několikrát, když se z nejrůznějších důvodů snížil objem dodávek ropy pro české rafinérie ropovodem Družba.

Již v roce 2008, kdy se problémy poprvé výrazněji objevily, společnost MERO ČR operativně dosáhla dohody s vedením ropovodu TAL o navýšení dodávek ropy přivezené po moři do Terstu a dopravené potrubím do Vohburgu, odkud do ČR proudí ropovodem IKL. Pro případy krizové situace při přepravě ropy byla tato smlouva prodloužena v roce 2010 (až do konce roku 2015), takže MERO ČR mohlo využívat volnou přepravní kapacitu ropovodu TAL i mimo obvyklý systém dlouhodobých nominací a bez neúměrně vysokých dodatečných nákladů. Přesto MERO ČR zůstávalo pouze tzv. „třetí stranou", která nemá na rozdíl od vlastníků TAL operativní a flexibilní možnost upravovat výši reálného objemu přepravené ropy v průběhu roku podle aktuálních potřeb, případně kdykoli využít volnou disponibilní kapacitu ropovodu TAL dle aktuální potřeby vlastníků českých rafinérií. Oprávněnost takového postupu se opětovně prokázala v letošním roce, kdy poprvé v historii dochází k většímu objemu přepravené ropy přes ropovod TAL a IKL než skrze ropovod Družba.

Postavení MERO ČR se nyní zásadně mění a v případě jakýchkoli výpadků dodávek ropovodem Družba lze uspokojovat potřeby českých rafinérií prostřednictvím ropovodu TAL – IKL v závislosti na volné přepravní kapacitě ropovodu TAL.

„Energetickou bezpečnost České republiky se snažíme zajistit ve všech oblastech. Jednou z nich jsou bezpečné dodávky ropy a její skladování. Vysoce oceňuji v této souvislosti fakt, že prostřednictvím nově nabytého vlastnického podílu na ropovodu TAL má Česká republika posíleny možnosti dodávek potřebné ropy nejen tradičním ropovodem Družba, ale v dostatečném objemu také ropovodem IKL, napojeným na transevropský ropovod TAL. Vynaložené náklady jsou mnohonásobně přečísleny pozitivními efekty této transakce," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (na snímku vlevo).

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3