INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Situace s množstvím nosnic se oproti začátku roku 2012 dost změnila. Chovatelé v průběhu celého roku 2012 včetně současných dní, dokončili a dokončují rekonstrukce. Kapacita prostor  pro chov nosnic úspěšně roste. Před rekonstrukcemi bylo v chovech zhruba  5 200 000 nosnic v zemědělském sektoru a k 28. 2. 2013 je to skoro 6 milionů.

Původní předpověď byla, že po ukončení rekonstrukcíbude kapacita menší o 1 milion ks tj 4 200 000ks. Realita je však absolutně jiná a kapacita roste a to ještě není vše dokončeno. 

„Z toho vyplývá, že roste také produkce a nyní předpokládáme, že se zvýší natolik, že bychom nemuseli dovážet žádná vejce a přesto by byli všichni zájemci uspokojeni.,“ uvedla na tiskové konferenci Agrární komory ČR před Velikonočními svátky Dagmar Tůmová, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbžářské unie a.s. Českomoravské drůbežářské unie, o.s.

 

 

Snáška konzumních vajec v roce 2012, včetně snášky v domácích hospodářstvích

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Měřicí
jednotka

Zemědělský
sektor

Domácí
hospodářství

Celkem

 

 

a

b

1

2

3

 

 

Průměrný stav slepic1)

ks

3 733 242

4 368 340

8 101 582

 

Celková snáška konzumních vajec

tis. ks

1 149 508

851 826

2 001 334

 

 

Průměrná snáška vajec na slepici1)

ks

307,9

195,0

247,0

 

 

 

 

 

 

 

 

1) slepice v užitkových chovech (nosnice)

 

 

 

V tabulce jsou znázorněné průměrné stavy za minulý rok, větší rozdíly jsou  způsobené tím, že počet nosnic nebyl stabilní , ale stále stoupal.Je zde vidět, že pro lidi zejména na venkově je stále zajímavé chovat doma několik nosnic a mít vlastní vejce. Podle produkce na nosnici je vidět ten rozdíl.

„Chovatelé investovali opravdu velké peníze do technologií a tak je nutné nyní prodávat a postupně zajistit návratnost vložených finančních prostředků. Bohužel polští chovatelé dováží do ČR vejce stále za dumpingové ceny a tím konkurují našim producentům. Náš zákazník kupuje podle ceny , jen malá část obyvatel kupuje podle kvality ,“ uvedla Tůmová. Jak dále prozradila ,nejrozšířenější technologií v ČR  jsou obohacené klece. Důvodem je ekonomické hledisko. Jsou výrobně nejlevnější. A v tomto případě ale platí, že  je kvalita ve všech technologiích stejná a zákazník platí vlastně welfare – pohodu nosnicím.

„Pokud spotřebitel bude kupovat vejce s označení CZ, nejen podpoří hrubý národní důchod,zaměstnanost, ale  má jistotu v tak zvané dohledatelnosti produktu. Zatímco u českých vajec je snadné podle  označení a dokladů co nejrychleji doheldat z jaké jsou snášky, u vajec  ze zahraničí, musíme věřit jen doprovodným dokladům, ale nemůžeme se o tom přesvědčit,“ konstatovala Tůmová.

Tabulka ceny v ČR

Jak se dále novináři na tiskové konferenci dozvěděli, předvelikonoční období je jedno ze dvou nejdůležitějších období pro chovatele nosnic. Očekává se takřka vždy zvýšení ceny pro výrobce, ale v letošním roce jak je patrné z tabulky  je tomu spíš opačně a cena klesá.

Do ČR se dováží stále vejce z Polska , Německa , Slovenska. Nejvíce z Polska za dumpingové ceny. A právě tato skutečnost má i vliv na cenu vajec z domácí produkce.

Eugenie Línková, Agrární komora ČR

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3