INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) podruhé rozdala Řády Vavřínu určené významným osobnostem. Nejvyšší ocenění získal Šimon Pánek z nadace Člověk v tísni.Na loňskou historicky první laureátku Řádu diamantového Vavřínu Medu Mládkovou letos navázal jeden ze zakladatelů a dlouholetý pracovník nadace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Nadace, která letos vstoupila už do třetí dekády existence, se za dvacet let vypracovala mezi respektované celosvětové humanitární organizace a je reálnou silou schopnou pozitivně ovlivňovat lidské osudy kdekoli na planetě.

„Volba pana Pánka byla v porotě Řádu Vavřínu prakticky jednomyslná, byť jsme znovu vybírali z nesmírně zajímavých a vzácných osobností. Jsem rád, že volba padla zároveň na mladého člověka v plné síle, který si ocenění zaslouží a může jej i jeho spolupracovníky povzbudit do další činnosti,“ řekl k udělení Řádu diamantového Vavřínu prezident HK ČR Petr Kužel.

Stejně jako loni byly jednotlivé osobnosti nominovány zástupci krajských Hospodářských komor i širokou veřejností. Porota Řádu Vavřínu pak vybrala 25 laureátů.

„Sešly se nám téměř dvě stovky nominací a jen naprosté minimum z nich bylo ironických. Což člověka v dnešní době zvlášť těší, že se našla celá řada lidí, kteří chtěli ocenit kolegy z práce, známé i méně osobnosti veřejného života,“ dodává šéf pořadatelské agentury NewPIN Stanislav Brunclík.

HK ČR chce Řády Vavřínu každoročně ocenit významné domácí i zahraniční osobnosti, které pozitivně ovlivňují naši společnost. Řád je udělován ve čtyřech kategoriích: Zlatý, Platinový, Křišťálový a Diamantový.

Generálním partnerem projektu se i letos stala Česká pošta. Partnery pak OHL ŽS, Naxon Consulting a Rückl crystal.

 

 

Laureáti Řádů Vavřínu 2012

Řád zlatého Vavřínu

Matej Mináč

Režisér a scénárista

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Bratislavský rodák dnes patří k nejuznávanějším světovým dokumentaristům. Právě jeho zásluhou byl široké veřejnosti v plné šíři představen příběh zachránce tisíců dětí za Druhé světové války, příběh Nicholase Wintona. Za snímek “Nicholas Winton – Síla lidskosti“ získal prestižní cenu za nejlepší dokument International Emmy Awards.

Václav Hon

Předseda představenstva společnosti HON, a.s.

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Pokračovatel rodinné firmy založené v roce 1924 dokázal v posledních dvaceti letech vybudovat z malé stopařské dílny prosperujícího, ryze českého výrobce kancelářského nábytku a interiérových doplňků. 120 zaměstnanců společnosti dnes vyrábí pro jedenáct zemí východní i západní Evropy. Mimo jiné pro náročné trhy Německa, Švédska, Francie či Rakouska.

Zdeněk Macháček

prezident dražební společnosti Clanroy, a.s. 

 

Laureát Řádu zlatého Vavřínu 

 

Dlouholetý úspěšný podnikatel zaznamenal první výrazné úspěchy už v první polovině devadesátých let. Posledních třináct stojí v čele dražební společnosti Clanroy, která byla Českou asociací dražebníků vyhlášena v roce 2011 největší společností v oboru na trhu. Aktivně propaguje systém elektronické dražby, jako nejtransparentnějšího nástroje prodeje státního majetku. Společnost Clanroy pravidelně pořádá charitativní dražby. Naposledy podpořila mimořádně úspěšný projekt pro Fond ohrožených dětí „Mladé umění pomáhá“. Sám na těchto akcích patří mezi nejaktivnější dražitele.

 

 

Petr Janda

Hudebník a frontman rockové skupiny Olympic

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Je neodmyslitelně spojen s legendární skupinou Olympic. Jeden z předních průkopníků rockové hudby a českého bigbeatu. Od začátku šedesátých let minulého století ovlivnil a ovlivňuje generace posluchačů. Nezanedbatelnou část profesní kariéry se aktivně věnoval začínajícím skupinám a mladým hudebním talentům. Patří mezi umělce, kteří se dokáží kultivovaným způsobem vyjadřovat i k celospolečensky důležitým tématům.

Jan Petránek

Novinář a komentátor

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Nezpochybnitelná legenda naší žurnalistiky a nedostižná meta erudice, profesionality a nadhledu pro většinu českých novinářů. Profesní kariéru začínal jako reportér Českého rozhlasu v roce 1951. Za svou aktivní účast ve vysílání po vpádu „spřátelených“ armád byl v roce 1969 z rádia vyhozen. Celých 18 let se musel živit jako topič v kotelně pražské pneumatikárny MITAS, kde byl rovně na Tři krále roku 1977 zatčen za podpis Charty. Dnes naštěstí stále komentuje mezinárodní dění zejména v Českém rozhlasu a České televizi.

Ing. Alexander Pleska

Polymerní chemik a hudebník

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Výjimečné spojení profesní erudice s mezinárodním přesahem, veřejné aktivity v rámci hudební skupiny a prostého lidství. Světový pojem polymerní chemie: český kapalný kaučuk, je spojen právě s jeho originální technologií. Český pojem hudebního undergroundu: kapela Brutus, je spojena právě s jeho zpěvem a hrou na klávesové nástroje. Legenda polymerní chemie a českého tancovačkového bigbeatu.

Helena Štáchová

Ředitelka loutkového divadla Spejbla a Hurvínka

Laureátka Řádu zlatého Vavřínu

Své jméno spojila již od studií Divadelní fakulty AMU s nesmrtelnými postavičkami divadla Spejbla a Hurvínka. Od roku 1967 je výhradní interpretkou loutky Máničky a v roce 1971 k ní přidala Mániččinu bábinku paní Kateřinu. Pokračovatelka odkazu Josefa Skupy a svého manžela Miloše Kirschnera se nemalým osobním úsilím zasadila o pokračování tradice loutkového divadla, která od 30.tých let minulého století zasahuje děti i dospělé celého světa.

Ing. Luděk Šebesta

Majitel společnosti na výrobu a dodávky čistíren odpadních voda autoumýváren

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Příklad českého podnikatelského důmyslu, odvahy pustit se do technologicky náročného projektu a odpovědnosti k životnímu prostředí. Jeho firma vytvořila komplexní systém výroby automyčky s čistírnou odpadních vod a dalšími souvisejícími službami. Jestliže občas váháme nad smyslem některých takzvaně ekologických opatření, zde je praktický příklad skutečně smysluplného projektu.

Petr Šimůnek

Novinář, šéf české verze amerického magazínu Forbes

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Dlouholetý vedoucí ekonomické rubriky Mladé fronty Dnes. Řadu let působil rovněž na pozici šéfredaktora Hospodářských novin. Na konci roku 2O11 přivedl jako šéfredaktor poprvé do České republiky místní mutaci proslulého amerického ekonomického magazínu Forbes. Ve všeobecně složité době pro tištěná média zaznamenal magazín Forbes mimořádné prodeje. Petr Šimůnek se dnes řadí mezi úzkou skupinu ekonomických žurnalistů se skutečným odborným zázemím a snahou přinášet ověřené a nezřídka i pozitivní, informace z domácího i světového byznysu.  

Ondřej Vetchý

Herec

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Představitel charakterních divadelních a filmových rolí, který přesvědčuje svým „opravdovým“ herectvím. Hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost, přirozená ochota pomáhat slabším, odpor ke všem formám totality a naopak horlivý zastánce demokracie jsou jeho charakteristickými povahovými rysy. Člověk a v dobrém smyslu slova „rváč“, který je se všemi riziky připraven nasadit „známou“ tvář, pokud to vyžaduje situace a svědomí.

 

František Holec

Prezident svazu podnikatelů v oboru technických zařízení

Laureát Řádu zlatého Vavřínu

Reprezentant a zastánce zájmů především menších a středních podnikatelských subjektů a živnostníků. Dlouhodobě se věnuje informování a vzdělávání podnikatelů ve stále složitějším legislativním prostředí. Vždy se hlásil k odpovědnému podnikání, které respektuje veškerá pravidla daná státem. Stále ovšem prosazuje, aby stát stejně tak respektoval nasazení a mnohdy velmi složitou situaci podnikatelů a živnostníků.

 

Řád platinového Vavřínu

Dalibor Dědek

Majitel společnosti Jablotron Group

Laureát Řádu platinového Vavřínu

S podnikáním začínal na půdě vlastního domu a dnes řídí holding firem s miliardovým obratem. Český výrobce originálního elektronického zabezpečení budov a další elektroniky si postupně buduje silné postavení v rámci celé Evropy. Dokázal se prosadit i na náročných asijských trzích. Dalibor Dědek také veřejně podporuje občanské protikorupční aktivity a kriticky komentuje ekonomicko-politické dění v naší společnosti.

Vladimir Ermakov

Ředitel společnosti Vemex Group

Laureát Řádu platinového Vavřínu

Dlouholetý úspěšný podnikatel. V České republice vybudoval společnost Vemex, která se soustředí na prodej energií, zejména plynu a elektřiny. Osobně se zasazuje o vzájemné posílení nejen ekonomických vztahů Ruska a České republiky. Stál u zrodu a je zároveň členem statutárního orgánu Rusko-české smíšené obchodní komory.   

Ing. Jaroslav Hanák

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Laureát Řádu platinového Vavřínu

Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky a také majitel dopravní společnosti FTL. Svůj profesní život zasvětil především dopravnímu průmyslu. Stal se členem několika významných mezinárodních společností zabývajících se problematikou dopravy. Mezinárodního uznání se dočkal i jako podnikatel. Vystupuje neúnavně ve prospěch zájmů českého průmyslu doma i v zahraničí.

Doc. MUDr. Iva Holmerová

Předsedkyně gerontologické společnosti

Laureátka Řádu platinového Vavřínu

Spoluzakladatelka České alzheimerovské společnosti si na své bedra naložila nesmírně obtížnou a často veřejně opomíjenou problematiku stárnutí populace a postavení seniorů ve společnosti. Je horlivou zastánkyní myšlenky, že stárnutí populace nemusí nutně znamenat katastrofu, dokážeme-li docenit vzájemnou pomoc generací. Dokážeme-li se zamyslet nad potřebami seniorů ve společnosti, uznat jejich přínosy a také podstatně zlepšit mediální prezentaci této problematiky, která se osobně dotkne každého z nás.

Ing. Milan Juřík

Člen vrcholného managementu Vítkovice, a.s.

Laureát Řádu platinového Vavřínu

Doyen našeho strojírenství. Člen několika statutárních orgánů Vítkovického holdingu a člověk, který přímo řídí zahraniční síť strojírenského podniku. Patří k řídícím pilířům společnosti, která se může pochlubit dynamickým rozvojem, odpovědným přístupem k zaměstnancům a také k životnímu prostředí u výrobních závodů.

Ing. Miroslav Lukšík

Majitel Pozemní stavitelství Zlín

Laureát Řádu platinového Vavřínu

Majitel firmy, která navazuje na tradici dřívějšího státního podniku s bohatou historií od roku 1949. Společnost vždy patřila k lídrům našeho stavebnictví, zejména v kompletní bytové výstavbě. Dokázala se však prosadit i v průmyslové výrobě po celém území republiky. V posledních 25letech prochází dynamickým vývojem i růstem, a to i v dobách hospodářské recese, která právě na toto odvětví dopadla a dopadá velmi těžce.

Ing. Petr Sýkora

Zakladatel Nadačního fondu Dobrý anděl

Laureát Řádu platinového Vavřínu

Začínal v devadesátých letech jako prodejce kancelářských potřeb. Před šesti lety prodal prosperující firmu nadnárodní společnosti. Svého podnikatelského ducha poté propůjčil filantropii a nadaci Dobrý anděl, která měsíčně přispívá rodinám, kde se vyskytlo vážné, většinou onkologické onemocnění. Charitativní projekt, do kterého se může zapojit kdokoli jakoukoli částkou, z podstatné části spolufinancuje a řídí.

 

Řád křišťálového Vavřínu

Věra Čáslavská

Bývalá reprezentantka ve sportovní gymnastice

Laureátka Řádu křišťálového Vavřínu

Sedminásobná olympijská vítězka. Tento výkon ji řadí mezi nejúspěšnější světové sportovce. Dokázala se také vždy angažovat v celospolečenském dění, což ji v komunistickém Československu po roce 1968 výrazně zbrzdilo kariéru. Po sametové revoluci se stala poradkyní prezidenta Václava Havla, předsedkyní Československého, Českého a členkou Mezinárodního olympijského výboru. V současné době je stále veřejně činná. Aktivně se zapojila například do letošní prezidentské kampaně.

Naděžda Kavalírová

Předsedkyně Konfederace politických vězňů

Laureátka Řádu křišťálového Vavřínu

Neúnavná bojovnice za lidskou svobodu a práva jednotlivce. Od mládí má zakořeněný odpor proti všem formám totality, což ji v roce 1948 vyneslo vyloučení ze všech vysokých škol v Československu a v padesátých letech kriminál za údajnou vlastizradu a špionáž. Po zhroucení komunistického režimu vstupuje do povědomí veřejnosti jako energická žena hájící základní principy svobodné společnosti. V současné době je rovněž členkou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Prof. Ing. Richard Hindls, CSc., dr. H. c.

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze

Laureát Řádu křišťálového Vavřínu

Vynikající statistik, makroekonom a pedagog. Je členem mnoha českých i zahraničních institucí, vědeckých rad a učených společností, mj. místopředsedou České statistické rady, členem Mezinárodního statistického institutu, členem Asociace národního účetnictví v Paříži a v mnoha dalších. Na svém kontě má ovšem i řadu hudebních nahrávek. Jako výborný klavírista je dokonce držitelem Platinové desky za prodej alb.  

Karel Loprais

Automobilový závodník

Laureát Řádu křišťálového Vavřínu

Dlouholetý zaměstnanec automobilky Tatra Kopřivnice. Pozdější závodník kamionů stejnojmenné značky. Šestkrát zvítězil v extrémním závodě Rallye Dakar. Díky skvělým sportovním výkonům, ale i díky svému lidskému potenciálu a smyslu pro fair play se pro něj mezi organizátory a účastníky závodů vžila přezdívka Monsieur Dakar. Celý život zároveň propaguje bezpečnost v silničním provozu. Je jednou z nejvýraznější postav Československé a České automobilové historie.

Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. Hc.

Rektor Vysokého učení technického v Brně

Laureát Řádu křišťálového Vavřínu

Špičkový manažer vzdělávání. I tak by se dala charakterizovat jeho činnost pro brněnské Vysoké učení technické, ale vlastně pro celý region. Pod jeho vedením získala škola v posledních letech devět miliard korun z Evropských fondů a byla zahájena řada projektů na vybudování vědeckých odborných center v Brně a Jihomoravském kraji. Už teď to znamená příležitost pro uplatnění stovek mladých vědecky a odborných pracovníků

prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc.

Vědecká pracovnice Akademie věd České republiky

Laureátka Řádu křišťálového Vavřínu

Profesorka Helena Illnerová je dlouholetou vynikající českou vědeckou kapacitou v oblasti fyziologie a biochemie. V letech 2001 – 2005 stála v čele Akademie věd České republiky a je mimo jiné členkou Vědecké rady AV ČR, předsedkyní Komise pro etiku vědecké práce v AV ČR či předsedkyní České komise pro UNESCOa svou prací si získala ve svém oboru světové renomé.

 

Řád diamantového Vavřínu

Šimon Pánek

Zakladatel nadace Člověk v tísni

Laureát Řádu diamantového Vavřínu

Generaci lidí, kteří prožívali události listopadu roku 1989, navždy utkvěl v paměti jako jeden z vůdců studentského hnutí. Na rozdíl od mnoha tehdejších známých tváří revolučních událostí však nikdy nepropadl kouzlu veřejné moci. Po první letmé zkušenosti s politikou odmítl pro jiné lákavou dráhu karierního politika a své úsilí napřel do pomoci lidem, kteří se nevlastní vinou ocitli v krajní nouzi. Dnes je organizace Člověk v tísni nejen charitativní organizací, ale reálnou silou, která dokáže pozitivně ovlivnit osudy tisíců lidí kdekoli na světě.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3