INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Letošní národní soutěž „CHLÉB ROKU 2013“ se uskutečnila 6. června v Pardubicích, v rámci tradiční pekařské slavnosti DNY CHLEBA. Záštitu nad akcí, která usiluje o kvalitu pekařských výrobků, převzal ministr zemědělství České republiky Petr Bendl.

Vítězem kategorie „Konzumní chléb roku“ se stal chléb z pekárny Moravec, Moravská Třebová.

V kategorii „Řemeslný chléb roku“ zvítězil chléb z pekárny Hepek společnosti Penam, a.s., Brno.

Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 42 vzorků chleba. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo deset zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť. Samotná výroba chleba je „královskou“ pekařskou disciplínou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním.

Již 19. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. Již třetí rok úspěšně spolupracuje na soutěži se strategickým partnerem Tesco Stores ČR a.s., v jejíchž obchodech budou vítězné chleby prodávány. V rámci akce Dny chleba, které se zúčastnilo na 400 pekařských odborníků, proběhl odborný seminář zaměřený na moderní trendy výroby chleba v 21. století a výstava dodavatelů strojů, surovin a služeb pro pekárny.

 

 

Ročně se v České republice dle údajů ČSÚ vyrobí 290 tis. tun chleba, to je téměř milion chlebů denně – co chléb, to originál. Spotřeba v posledních letech klesala a činí 42 kg chleba na osobu. Spotřebitelská cena 1 kg chleba, která byla v dubnu 23 Kč/kg, je jedna z nejnižších v Evropě. Podle údajů Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU.  Nejdražší je v Itálii, Finsku a v sousedním Německu – tam je dokonce dvakrát dražší než u nás. Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 1 000 Kč.

Podle předsedy Svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách. „Chléb se dnes vyrábí na moderním zařízení, které zajišťuje vyšší produktivitu než v minulosti. Nové technologie umožňují zachovat řemeslný charakter výroby chleba a měnit receptury dle regionálních požadavků spotřebitelů, ale vyžadují vysokou odbornost a kvalifikaci pekařů.  Pro pekaře je výroba chleba ‛Královská pekařská disciplína’ a zároveň věc prestiže. Soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože soupeření pekařů přispívá k růstu kvality a umožní rozšířit nabídku pro zákazníky a možnost zakoupit si chléb nejvyšší kvality.

Nový zákon o potravinách a změny v označování potravin by měly přispět k lepší orientaci zákazníků týkající se nutriční hodnoty a kvality chleba,“ a dodává: „ Obchodní řetězce by měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu, tak aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze ‛unifikované’ výrobky či v poslední době předražený chléb dopékaný ze zmrazeného polotovaru.“

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3