INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ceny vajec se opět dostávají pod výrobní náklady. Drůbežáři mají za sebou přibližně roční období, kdy realizovali na trhu konzumní vejce se ziskem. Kolem letošních Velikonoc se však situace začala měnit a ceny této komodity se propadly. Informace zazněla v Praze na tiskové konferenci Agrární komory ČR.

Zlomem se staly velikonoční svátky, kdy ze dne na den skokově klesla cena zemědělského výrobce. Navíc nebyl o vejce zájem, neboť se obchodníci předzásobili a také poklesl zájem spotřebitelů.

Bohužel spotřebitel poznal i pozná nízké ceny pro výrobce jen málo, neboť marže obchodníků a DPH činí v mnoha případechskoro 40 % a tak celkové zvýšení spotřebitelské ceny je včetně DPH více než padesátiprocentní.

Bohužel situace je tak vyhrocená, že chovatelé díky nízkým nákupním cenám musí nyní zabíjet hejna nosnic předčasně. Přitom investovali velké finanční prostředky do rekonstrukcí  a nových kapacit pro chov slepic, na všem se podílel stát i EU. Teď se jim měly investice vracet tím, že se vejce budou prodávat za přiměřené ceny. Nestalo se a v obchodních řetězcích se především nabízeji vejce dovážená z Lotyšska a Polska.

V současné době je  v ČR kapacita chovů pro nosnice tak vysoká , že  zaručuje možnost zásobit celý náš trh vejci tuzemského původu. Jde zřejmě o první potravinářskou komoditu, která může republice zajistit soběstačnnost. Pro představu, v lednu 2013 se na českých farmách vyprodukovalo 6 milionů vajec.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3