INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) nesouhlasí s tvrzením, které se nedávno objevilo (13. 6. 2013) na stránkách E 15 ohledně Censu (sčítání) stravovacích zařízení v ČR. Zařízení maloobchodu, ubytování i stravování slouží zejména populaci a objem, struktura, rozmístění i kvalita těchto zařízení svědčí mj. i o dosažené životní úrovni společnosti.

SOCR ČR podporuje a iniciuje pravidelně zjišťování základních informací o sektoru obchodu a cestovního ruchu. Článek v E 15 zpochybňuje samotné sčítání a deklaruje mj., že se má týkat konzumace jídel. Především to není pravda a dále je třeba dodat, že zvolená metoda ani v nejmenším nezatíží podnikatele (pozorování pouze ve veřejně přístupných částech provozoven a bez provedení rozhovoru). A co se tedy zjišťuje? Adresa, umístění, zda provozovna nabízí teplá jídla, jak je veliká odbytová část, apod. V současné době postrádá obor právě komplexní databázi ubytovacích a stravovacích zařízení. První část stravovacích zařízení (cca 8 000) a to těch, která jsou umístěna v ubytovacích zařízeních, přitom již byla sečtena v roce 2012.

Výsledky Censů, které pokrývají komplexně sektor obchodu a cestovního ruchu využívá kromě centrálních orgánů (zejména MMR, MPO, MPSV, MF), SOCR ČR a municipálních struktur všech stupňů, pravidelně i Český statistický úřad. Data slouží ČSÚ zejména ke korekci jím získávaných dat, ale i pro oporu specializovaných výběrů, které ČSÚ realizuje pravidelně. ČSÚ tak může upustit od celoplošných šetření a provádět jen šetření výběrová a z nich pak usuzovat na parametry sektoru nebo oboru. Výsledky sčítání přitom obecně hrají nezastupitelnou roli, zejména pokud se stát významněji soustředí na udržování rovného podnikatelského prostředí. Dosavadní zkušenosti potvrdily, že realizace sčítání v 10-ti letých intervalech, je pro potřeby všech uživatelů postačující. Obdobné údaje se shromažďují i v dalších zemích EU a jsou prezentovány v řadě evropských materiálů. Pro krajské, okresní a místní územní orgány představují získaná data základní analytický nástroj v jejich rukou a závěry těchto analýz mohou vést k cílenému vytváření ekonomických podmínek pro další, strategický rozvoj území.

A k čemu mohou výsledky sloužit našemu podnikatelskému Svazu?

     v možnosti kvalifikovaně zjišťovat ekonomické dopady například legislativních opatření do podnikatelské sféry v našem oboru,

 

     k zajištění komunikace s jednotlivými zařízeními a jejich aktivní zapojení do projektů, které realizujeme v oblasti vzdělávání a zvyšování kvality služeb,

 

     pro přípravu a vyhodnocení marketingových aktivit na podporu cestovního ruchu v ČR,

 

     data získaná z Censů jsou také součástí vytvářené, velmi komplexní a sofistikované databáze o cestovním ruchu v ČR, kterou nám může závidět i řada vyspělých evropských tržních ekonomik.

 

Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR, +420 602 501 425

Michal Ševera, viceprezident pro evropské záležitosti SOCR ČR, +420 603 261 90

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR  – druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR, sociální partner a součást řady evropských profesních organizací. Je nezávislým a dobrovolným sdružením svazů, asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo/velko-obchodě, gastronomických, ubytovacích a ostatních službách cestovního ruchu. Svaz zastupuje více než 6 000 podnikatelských subjektů vytvářejících až 500 000 pracovních příležitostí. Obchod a cestovní ruch se podílí 15% na HDP.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3