INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Doprovodná podnikatelská mise do Turecka organizovaná Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) byla dalším z kroků podpory vzájemného česko-tureckého byznysu. Podnikatelé ve dnech 4. - 6. listopadu doprovodili vicepremiéra a ministra vnitra ČR Martina Pecinu, a to při příležitosti jeho oficiální návštěvy Turecké republiky. Téměř 25 zástupců českých firem uskutečnilo ve třech dnech přes 270 obchodních jednání.

O konkrétních výstupech z obchodních setkání může hovořit například společnost Ferrit s.r.o., která v rámci projektu za 4 miliony eur dodává tento měsíc do Turecka důlní mechanizované výztuže. „V Turecku máme navíc nově rozjednaný projekt týkající se vybavení dolů a výstavby elektrárny v hodnotě 500 milionů dolarů,“ uvádí Petr Kovář, obchodní ředitel firmy Ferrit s.r.o. a dodává: „Jednání v průběhu mise nás v rámci expanze na turecký trh jednoznačně posunula dopředu. Veškerá obchodní setkání jsme navíc měli možnost absolvovat se zástupci České exportní banky, díky čemuž jsme konečným investorům, majitelům dolů, mohli promptně nabízet financování jednotlivých projektů.“

Dalším z tureckých projektů společnosti Ferrit s.r.o. je rovněž spuštěný projekt Adularya, v rámci kterého je právě Ferrit hlavním dodavatelem důlního zařízení. Dodavateli druhé, energetické části projektu Adularya jsou společnosti VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. a firma ABB, s.r.o.. „Aktuálně realizujeme engineeringovou část projektu Adularya, který dosahuje výše 11 miliard euro. Rovněž připravujeme s celým českým subdodavatelským řetězcem další projekty, a to jak v energetice, tak v povrchové těžbě nízkokalorického energetického uhlí. V současné době Turecko v rámci energetiky a povrchové těžby disponuje projekty dosahujícími více než 100 milionů euro. Jedná se tak o obrovskou příležitost pro firmy mající know-how nejen v oblasti energetiky,“ uvádí Jan Světlík, předseda představenstva a generální ředitel firmy Vítkovice Holding, a.s. Dalším českým hráčem v projektu Adularya je i výše zmíněná společnost ABB, s.r.o.: „Jsme dodavatelem elektrických zařízení a systémů elektrárny Adularya 2x 145 MW. Jedná se o komplexní dodávku na klíč včetně montáže a uvedení do provozu. V Turecku jsme tak v rámci podnikatelské mise jednali mimo jiné o termínech a optimalizaci dodávek,“ vysvětluje Zdeněk Vávra, ředitel Power generation společnosti ABB, s.r.o..

Dopravu vybavení pro elektrárnu YUNUS EMRE zajistila ve spolupráci s partnery společnost Czechoslovak ocean shipping, s.r.o., což je další z úspěšných českých projektů v Turecku. „Díky projektu dopravy na YUNUS EMRE jsme poznali specifika místního trhu a máme nemalé zkušenosti, které chceme předat dál. Na základě realizovaných obchodních schůzek hodláme vytvořit expertní skupinu, která zná turecká specifika a pomůže tak najít optimální dopravní řešení pro české firmy. Zajistíme tak větší konkurenceschopnost zboží z České republiky,“ objasňuje Dušan Jamný, ředitel společnosti Czechoslovak ocean shipping, s.r.o.

České firmy na Bosporu zastupovaly i letecký průmysl, který je v Turecku dalším z perspektivních oborů. „Velice si vážíme zprostředkovaných schůzek Hospodářskou komorou, díky kterým jsme započali jednání o případných kontraktech jak s agenty, tak s konkrétními potenciálními odběrateli. Rýsuje se nám například zajímavá spolupráce s firmou Gürmetal, která se mimo jiné zabývá obchodem v leteckém průmyslu. Tato firma je držitelem atestace, která nám může významně pomoci v expanzi našich výrobků na tento trh,“ říká Bohumil Doubek, generální ředitel společnosti WORKPRESS Aviation s.r.o.

„Díky této cestě jsme se skutečně znovu přesvědčili o tom, že Turecko oprávněně patří mezi prioritní země pro český export. Jedná se o velký trh v sousedství Evropské unie, český byznys zde má velmi dobré renomé, což ostatně dokazují i české společnosti, které zde s úspěchem působí. Ukazuje se, že spolupráce s tureckými firmami může rovněž vyústit i v nalezení nových trhů na východ od Turecka, jako je například Irák, Irán, či Ázerbájdžán,“ doplňuje Bořivoj Minář, člen představenstva HK ČR a vedoucí podnikatelské mise.

Další z doprovodných podnikatelských misí HK ČR vypraví ještě v měsíci listopadu mimo jiné do Brazílie, či Rumunska. „I nadále tak hodláme českým podnikatelům otevírat dveře na zahraniční trhy a podporovat tak export coby zásadního tahouna české ekonomiky,“ uzavírá Minář.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3