INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

istanbul 1981402 1280Předsedu vlády Andreje Babiše a místopředsedu vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na jejich státní návštěvu Turecké republiky ve dnech 2. až 4. září doprovázela delegace složená ze zástupců tuzemského byznysu v čele s prezidentem Hospodářské komory České republiky Vladimírem Dlouhým.

Hospodářská komora během státní návštěvy připravila v Turecku podnikatelská setkání a dvoustranná jednání českých a tureckých firem v hlavním městě Ankaře a v obchodní metropoli Istanbulu. Podnikatelské fórum v největším tureckém městě zahájili předseda vlády Andrej Babiš a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Hospodářská komora naplánovala také separátní setkání českých firem s premiérem nebo informační briefingy se zástupci Zastupitelských úřadů České republiky v Turecku.

Turecko s 80 miliony obyvatel nabízí českým výrobcům a dodavatelům obchodní příležitosti zejména v oblastech energetiky, obranného průmyslu, důlních technologií, automobilového průmyslu, dopravně-strojírenského průmyslu a e-commerce.

Turecké státní investice směřují také do výstavby čističek odpadních vod, úpraven vody, vodovodů, výstavby kanalizačních systémů a spaloven. Tamní zemědělci mají zájem o aplikaci technologických inovací, zejména pak o biostanice a kompostárny. Díky dynamickému demografickému vývoji stoupá zájem o léky a vybavení nemocnic. Turecko je potravinářským gigantem a v dodávkách většiny zemědělských produktů je soběstačné, nicméně domácí producenti nestačí uspokojovat rostoucí poptávku po hovězím mase. Prostor pro české producenty existuje i v oblasti veterinárních léčiv, vakcinací, krmných směsí a produktů a služeb souvisejících s podporou chovu. Exportní příležitosti představují také potravinářské technologie v oblasti zařízení pro mlékárny, pekárny, jatka, kozervárny a mražené potraviny.

Turecká republika také významně investuje do vysokorychlostních železničních tratí, nákladní železniční dopravy a městské osobní železniční dopravy ve velkých tureckých městech, což je příležitostí pro české výrobce železničních vozů a lokomotiv

České firmy vyvážejí do Turecka zboží zhruba za 53 miliard korun, hlavně motorová vozidla, součástky pro automobilový průmysl, ale také čerpadla nebo skot. Z Turecka se do České republiky dovážejí kromě osobních automobilů a jejich částí zejména oděvy a potravinové doplňky, dovoz dosahuje 36 miliard korun.

Do podnikatelské mise se může u Hospodářské komory přihlásit kterákoli česká firma se zájmem o turecký trh bez ohledu na předmět podnikání, velikost nebo region, v němž působí. Náklady spojené s organizací mise stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou si hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostor a jednacích místností.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3