INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 23. rokem

Pohledem redakční rady

ralis iprosperita
8. září 2016

Prázdniny utekly jako voda a děti se zase vrací do školních lavic. Ostatně vždy na začátku tohoto období si uvědomím, jak děti vyrostly a nabyly další zkušenosti, což vlastně znamená, že jejich rodiče jsou zase o něco starší, i když to na nich není (téměř) vidět. Zároveň si připomenu, že dnešní mladá generace posedlá online komunikací si přes prázdniny užívá aktivity v přírodě a leckdy i několik týdnů na táboře bez moderních vymožeností, přičemž jim jejich technologické hračky, bez kterých se normálně neobejdou, vlastně ani nechybí. Což je určitě velmi dobré poznání, které dokazuje, že ta posedlost není tak dramatická, jak se na první pohled jeví. Proto je třeba starší generaci v tomto směru uklidnit a přát jí hodně trpělivosti a pochopení nebo alespoň toleranci pro chování dnešních pubescentů. Vždyť moderní technologie ovlivňují a mění celý svět, proto se musí projevit i v mezigeneračních střetech. Rovněž dětem je však třeba přát, aby dokázaly využívat online aplikace co nejefektivněji a snažily se přemýšlet o tom, co by se s jejich pomocí dalo ještě zlepšit. A to se vlastně dostáváme zpět ke škole, kde je v současnosti stále velký prostor pro větší zapojení digitálních technologií do výuky. Proto i jim je třeba přát osvícené učitele, kteří se budou snažit úroveň vyučování posouvat a rychle reagovat na nové trendy. Ing. Pavel Ráliš, obchodní ředitel Artesa, spořitelní družstvo

stanley
7. červenec 2016

Právě začalo období prázdnin, času letních radovánek, dovolených, odpočinku i příjemných zážitků. Je zajímavé, jak máme v sobě ze školních let zakořeněný pocit, že červenec a srpen jsou měsíce léta, pohody, klidu, odpočinku i volnějšího pracovního tempa. Radujme se z dlouhých letních dnů plných slunce, grilování, častějšího potkávání se se známými, se sousedy, z výletů na chaty a chalupy, z očekávání dovolené. Naplňme si léto krásnými zážitky a nějakým tím dobrodružstvím. Dělejme chvíli věci, na které díky naší vytíženosti nemáme celý rok čas. Ozvěme se těm, kterým to měsíce a možná i roky slibujeme, pozvěme známé a kamarády na kávu, či skleničku vína, kdy nebudeme nic řešit, jen tak letně klábosit. Popřejme s úsměvem kolemjdoucím pěkný den, pochvalme někomu nový účes, sedněme si do trávy a jen tak pozorujme, jak svět plyne. To bude překvapených výrazů, ale možná i opětovaných úsměvů. A když si někdo ťukne na hlavu, proč se na něj smějeme, tak ho nechme být. Přeji všem léto vonící po rozkvetlé louce, léto plné radosti ze života, léto na které budete ještě dlouho vzpomínat a spolu s vámi i ti, kterým jste udělali radost. Protože rozdávat radost a úsměv nás nic nestojí a přitom může mnoho změnit. Mgr. Olga Stanley, manažerka komunikace společnosti ROSSMANN, spol. s r.o.  Olga Stanley s jednatelem firmy Rossmann Vladimírem Mikelem

Zdenek Juracka-COOP copy
16. květen 2016

Známé  a snad i pravdivé  přísloví  praví,  že  „Člověk  nemá zestárnout dokud  nezmoudří.“ Pro sebe osobně vzhledem k mému věku  v tom přísloví  vidím jeden  zásadní  problém.  Neznám totiž   žádnou  naučnou literaturu,  kde  bych nastudoval,  jak člověk pozná,  že je již relativně dost starý a že  již zmoudřel natolik, aby mohl doufat, že tento subjektivní dojem o něm potvrdí po jeho smrti někdo ještě moudřejší. Pro uspokojení mé mysli při hledání optimálního,   byť  sobeckého, přístupu k  řešení tohoto téměř filosofického problému jsem našel snad jediné východisko. Modlit se k bohu, aby s tím stářím a jeho vrcholem, to je smrtí, moc nespěchal. Mohl bych mu určitě  předložit mnoho důkazů a příkladů, že nejsem ještě natolik moudrý, abych doufal v pozitivní osud, že se najde  člověk, který to rád po mém odchodu z tohoto světa z nějakého důvodu potvrdí. Život mne totiž naučil nemít přílišnou důvěrou k ódám na vlastní moudrost za života, a nedoporučuji to ani jiným. Důvodů pro toto tvrzení je tolik, že je zbytečné psát je. Ing. Zdeněk Juračka, předseda představenstva Asociace tradičního českého obchodu

Ivo Gajdoš
29. březen 2016

Vyhodnocení soutěže MANAŽER ROKU se blíží a datum 21. dubna bude dalším slavným okamžikem, který se zapíše do historie manažerského umu v České republice. Odborná i široká veřejnost se doví, kdo z nominovaných šéfů firem a institucí byl oceněn titulem, který je průsečíkem jejich talentu, schopností, odvahy i moudrosti. Česká manažerská asociace jako jeden z vyhlašovatelů této prestižní soutěže má v tomto období snad nejvíce práce z celého roku. Jsem upřímně rád, že se veškerého dění mohu účastnit, podílet se na popularizaci lidí, kteří v praxi prokazují, jakými metodami lze v dnešní době plné turbulencí, nejistot a globálních krizí řídit firmy, orientovat je nejen na zisk, ale také na aktuální otázky společenské odpovědnosti, potažmo světové udržitelnosti. Upřímně a ze srdce držím palce všem, kteří jsou přihlášeni. Ing. Ivo Gajdoš výkonný ředitel České manažerské asociace

Beta Souček
10. prosinec 2015

Bublina o zdraví škodlivých uzeninách už splaskla a mezi zákazníky se opět umísťují v popředí zájmu krásně uzené bůčky, slaninky, párečky a samozřejmě šunky všech jakostí. S nadcházejícím obdobím svátků je jistě aktuální téma vinné klobásy. Ta patří na sváteční tabule stejně jako kapr, cukroví, či bramborový salát v mnoha podobách. Je krásné sledovat postupný nárůst objemu výroby této lahůdky, kterou si nejprve každý testuje, zkouší různé výrobce a ve chvíli, kdy je spokojen, čeká na ten správný okamžik nákupu. To vidím také v naší firmě. Říjen tak po 200 kg denně, listopad již po cca 300 kg a prosincový týden před vánocemi i 3-4 tuny každý den! To se potom mají naši řezníci co ohánět. A k čemu jsou po tom všechny ty řeči o dietách, cholesterolu a tlaku? K ničemu! Je důležité nekonzumovat jen potravu z nutnosti, ale mít náladu, čas a chuť něco objevovat a umět si každé sousto vychutnat, protože toto vše patří ke správné kultuře stolování. Nejde o to se něčím bezhlavě přecpat, to dnes rozumný člověk nedělá, a jídlo spíše degustuje a snaží se vnímat rozmanitosti chutí, ingrediencí, koření a celkový vjem z ochutnaných dobrot. Přeji všem čtenářům krásné a spokojené vánoční svátky, hodně štěstí, pohody a toho zdraví, které potřebujeme jistě všichni. Jiří Souček obchodní ředitel Uzeniny BETA

pekny4
7. říjen 2015

Tak, tady to můžeme podepsat, a je hotovo. A bylo. Obchod v hodnotě zhruba 24 mil. korun. Krásná práce. Jednal jsem s partnerem, který přesně věděl, co obchod je. On sám byl tvrdým obchodníkem. Jeho tvrdost ale nespočívala v neomaleném a neustále se opakujícím požadavku na zvýšení slevy. Naopak, jasně věděl, že když chce kvalitu, tak ta něco stojí. A věděl, co si pod pojmem kvalita představit. Pro něj to začínalo odpovídající velikostí potenciálního partnera, pokračovalo dobrými referencemi jiných firem, jasně strukturovanou nabídkou na jeho poptávku. Z kvality nevyjímal samotnou realizaci transakce, která začíná fyzickým předáním zboží či služeb a následnou péčí o ně pokračuje.... Slyším nějaké zvuky - co to je? Sakra, budík. Tak vstávat, pryč od snu a zpět k realitě. Jdu bojovat za to, aby obchodní jednání nezačínala tou strašnou větou - tak co, jakou mi dáte slevu? Protože když já nevydělám, tak nemůžu utratit jinde. Ing. Vít Pěkný, generální ředitel NH Car, s.r.o.  

Slovo ke dni

  • Stravenkový paušál uspěl

    Jedna z nejvíce kontroverzních věcí, které hýbaly podnikatelskou věřejností, bylo zavedení stravenkového paušálu, tedy rozšíření možností v poskytování obědů zaměstnancům. Proti byly vydavatelé stravenek a odbory. Argumentovalo se rozbitím osvědčeného systému, který léty prokázal své kvality. Příznivci paušálu poukazovali na to, že změna poskytuje více možností, zjednoduší administrativu a skoncuje s vysokými provizemi. Po dvou letech fungování se ukazuje, že čtyři z deseti firem dávají přednost stravenkovému paušálu. Zejména vyhovuje malým a středním zaměstnavatelům. Ti velcí mohou poskytnout občerstvení ve vlastních podnikových jídelnách. Ale nestalo se, že by lidé v práci přestali obědvat a raději získané finanční prostředky vydali za něco jiného. Myslím, že nynější praxe, i když možná do značné míry ovlivněná pandemií koronaviru, prokázala...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červen 2021

INZERCE

Partneři

Hlavní partner:

TOSlogo 172 

 

Partneři plus:

eon eg logo short  
         

Partneři:

logo-grada3   ca2 logo-dtocz upv logo 56 dk logo 2

Duševní vlastnictví

14 Karabec

Jak je to s promlčecí lhůtou při mimosoudním řešení sporů 3. květen 2021

Ve srovnání se zahraničím se alternativní metody řešení sporů (ADR) v České republice používají v oblasti ochrany duševního vlastnictví nedostatečně. S tím souvisí i nedostatek mediátorů odborně připravených vést mediační spory v této specifické oblasti práva. Mediace má přitom nezastupitelnou úlohu zejména v případech, kdy strany nejsou schopny vyjednávat, jejich vzájemné vztahy jsou vyhrocené, soudní řešení nemusí přinést očekávaný výsledek, v dané věci je nejednoznačný výklad práva, hrozí vysoké náklady na vedení sporu, existuje časová či ekonomická tíseň stran nebo spor je příliš komplexní.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy svaz obchodu103 logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 cps vetsi 300AVLOGOM3 

INZERCE