INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

KUKALSR 1Ve společnosti Life Science Robotics z Aalborgu v Dánsku vyvinuli robota ROBERT®, který pomáhá pacientům s rehabilitačními cviky. Využili k tomu systém LBR Med společnosti KUKA, který se díky své lékařské předcertifikaci a údajům o výkonu ideálně hodí k tomuto využití a k integraci do medicínského produktu.

Ke zlepšení hojení například po operaci kloubů nebo mrtvici je často z lékařského hlediska prospěšné po určitou dobu intenzivně pohybovat s pacientovými klouby. Pokud k tomu nedojde, mohou vzniknout komplikace, například pozdější omezená pohyblivost. Aby se tomu předešlo, byl vyvinut snadno použitelný robot ROBERT.

Snadná a spolehlivá léčba

Po operaci leží pacient v posteli, sestra otevře dveře a dotlačí zařízení s vícekloubovým ramenem do místnosti: to je ROBERT, rehabilitační robot. Sestra umístí kolem pacientovy končetiny manžetu – například na spodní část nohy – a pak k ní připevní rameno robota. Stisknutím tlačítka start nadzvedne ROBERT pacientovu nohu. Teď může sestra začít provádět terapeutické pohyby, které pacientovi pomohou s rehabilitací. Robot si tyto pohyby zafixuje a může je nadále provádět nezávisle přesně tak, jak byly předvedeny. Lze nastavit i počet opakování. Z bezpečnostních důvodů se zařízení vypne okamžitě, když pacient provede během léčby náhlý pohyb nebo pokud je naměřena nečekaná síla vyvinutá na robota.

Praktická zkušenost pro praktické využití

ROBERT byl vyvinut ve společnosti Life Science Robotics (LSR), která byla založena v roce 2014 a nyní zaměstnává pět lidí. „S naším řešením chceme pomoci rozhýbat pacienty rychleji a efektivněji a současně ulehčit práci ošetřujícímu personálu,“ říká Keld Thorsen, ředitel společnosti. „Výchozím bodem pro nás byla praktická zkušenost z místní univerzitní nemocnice,“ vysvětluje Rune Kristensen, technický ředitel Life Science Robotics a dodává: „Ošetřující personál prováděl rehabilitace pacientů ručně. Šlo o fyzicky náročnou práci, která zabírala mnoho času na úkor kvalifikovanějších úkolů. Vznikl tak nápad zautomatizovat tento proces.“ První realizace projektu ROBERT založeného na bázi robota byla vyvinuta pod vedením zakladatele společnosti Lasseho Thomsena.
Problém byl, že prototyp používal rameno průmyslového robota. „Velmi rychle nám došlo, že by to ztížilo získání potřebných certifikací nezbytných pro medicínské produkty,“ vzpomíná Kristensen. „Ideálně jsme jako klíčovou součást potřebovali robota vyhovujícího lékařským požadavkům, což by umožnilo vyvinout řešení rychleji a snadněji.“

Kompletace a úzká spolupráce

Zde vstoupila do hry společnost KUKA. „Získali jsme informace, že KUKA tou dobou dokončila LBR Med: lehkého robota zaměřeného konkrétně pro využití v medicíně,“ pokračuje Thorsen. Obchodní tým v Dánsku zorganizoval schůzku v sídle v Augsburgu a od počátku bylo zřejmé, že systémy LBR Med a ROBERT patří k sobě.

„Na implementaci řešení jsme proto úzce spolupracovali. Společnost KUKA nám poskytla vývojového inženýra, který nám detailně vysvětlil, jak robot funguje,“ vzpomíná Thorsen. Firma Life Science Robotics najala developera softwaru, který měl na starosti konkrétní rozhraní interakce člověk-stroj. „KUKA nám opět poskytla podporu během vývojové fáze, což nám umožnilo pokročit opravdu rychle,“ říká pochvalně ředitel. Největší výzvou bylo, že ROBERT musel být navzdory své složitosti velmi snadno ovladatelný. Jak k tomu poznamenává Kristensen: „Není obsluhován technickým, ale ošetřovatelským personálem a terapeuty.“

Průběh klinických testů

Od začátku roku 2017 investoval tým LSR do systému ROBERT čas a odborné zkušenosti, aby vyvinul robotické řešení, které je konkurenceschopné, a především vhodné ke každodennímu využití. Společnost velmi úzce spolupracuje s nemocnicí Aalborg Universitetshospital, rodištěm myšlenky, i s ostatními nemocnicemi. LBR Med usnadňuje certifikační proces. Jde o jediného robota, který je certifikovaný pro integraci v medicínském vybavení.

„Od roku 2018 probíhají v osmi různých nemocnicích a pečovatelských domech klinické testy a již jsme získali cennou zpětnou vazbu,“ říká technický ředitel Kristensen. „To nám umožňuje nejen nabídnout technologicky chytré řešení, ale také poskytnout pečovatelskému personálu a terapeutům skutečnou úlevu v jejich každodenní práci.“ Testy zároveň potvrdily, jaké konkrétní výhody ROBERT přináší. Robot pracuje vysoce individuálně, flexibilně a zároveň velmi přesně. Je schopen opakovaně provádět přesně ty stejné pohyby – bez přerušení, únavy nebo časových omezení. Motto „Na intenzitě záleží“ je základním principem rehabilitace a teprve nyní začalo být, díky pomoci ROBERTa, ekonomicky proveditelné. Toto řešení snižuje zátěž pečovatelského personálu, který se tak může více věnovat pacientovi během práce robota a monitorovat léčbu nebo pečovat o ostatní pacienty v pokoji. Navíc s pacientem lze cvičit pravidelně, nezávisle na tom, zda je sestra nebo terapeut právě k dispozici.

Efektivní, snadné a nenáročné na zdroje

„S robotem ROBERT pomáháme zvýšit efektivitu práce ve zdravotnictví,“ zdůrazňuje Thorsen. „Demografové nám říkají, že za 20 let bude ve srovnání s dneškem mnohem více lidí starších šedesáti let. To na jedné straně znamená, že bude větší potřeba péče, ale zároveň bude méně ošetřovatelského personálu.“ Robot vyplní tuto mezeru. A to není vše. Lidé se nejen dožívají vyššího věku, ale také jsou stále těžší. „Už dnes má kolem 15 procent evropské populace hodnotu indexu BMI vyšší než 30 – jinými slovy jsou obézní,“ říká ředitel společnosti. Tento fakt také představuje nové výzvy v oblasti rehabilitace.
To je jeden z důvodů, proč se LSR s robotem ROBERT pro začátek soustředí na mobilizaci dolních končetin. „Jde o nejtěžší část těla, a proto je náročné ji rozhýbat,” vysvětluje Rune Kristensen. Kromě toho je zde největší riziko krevních sraženin a ztuhlých kloubů. Aby mohli pacienti brzo opět chodit, musí se svaly a klouby nohou začít trénovat co nejdříve po operaci. Technický ředitel si je vědom, že čím déle leží pacient v posteli bez cvičení, tím déle trvá rehabilitace.

ROBERT je již používán v Polsku a Finsku. „Pracujeme na vytvoření dalších prodejních kanálů prostřednictvím našich partnerů,“ říká Keld Thorsen. Co se týká oblasti poprodejního servisu, vkládá naděje do partnerství se společností KUKA a její celosvětové sítě zákaznické podpory. Potom by již z hlediska společnosti Life Science Robotics nebylo důležité, ve které zemi používají nemocnice a rehabilitační pracoviště jejich řešení. „Jsem si jist, že se v blízké budoucnosti dohodneme a ROBERT bude schopen pomoci mobilizovat ještě vice pacientů,“ říká s jistou dávkou optimismu na závěr.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3