INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

foto2Petra VavruškováV týdnu od 5. července se uskutečnil v Praze ve Vlasovém Studiu Vavruškovi 1. ročník Letní kadeřnické školy, kterého se zúčastnilo deset studentů oboru Kadeřník. Distanční výuka těmto mladým výrazně omezila možnost praktické výuky, ale to nebyl jediný důvod, proč se jedna ze spolumajitelek salónu Petra Vavrušková vrhla do iniciativy, jejímž cílem je pozvednout úroveň a kvalitu kadeřnického řemesla. Ve finálovém výběru studentů byli také dva mladí z projektu Začni správně neziskové společnosti yourchance. Ta byla také výrazným pomocníkem při výběru zájemců do letní školy. Na to, jak vznikla myšlenka kadeřnické školy, jsem se zeptala zakladatelky Petry Vavruškové:

Jak se letos podařilo odstartovat první ročník Letní kadeřnické školy?

Tato myšlenka ve mně dřímala již několik let a samozřejmě pandemie covid-19 tomu dala jen poslední tečku. Oťukávala jsem si, co kdo z kolegů kadeřníků dělá. Zjistila jsem, že nikdo nic moc, a představa, že tito mladí lidé dostanou papír – výuční list, a vlastně nic neumí, je pro mě smutná. Například „třeťáci“ mi řekli, že ještě pořádně nedrželi v ruce nůžky... A tito lidé si pak mohou zažádat o živnostenský list a začínají fungovat a podnikat v tomto krásném řemesle. Ta představa je pro mě děsivá. Jsme největší kadeřnická rodina v Evropě. Se sestrou jsme vlastně čtvrtá generace a naše dcery jsou v podstatě pátá, i když se tomu plně nevěnují, ale v salónu pomáhají od útlého věku.
Nemohla jsem se na to dívat a měla jsem i nějakou svoji představu, jak by se mi líbilo mladé lidi vést. Jezdím po světě celý život a čerpám zkušenosti v tomto oboru. Venku vidím různé zajímavosti a novinky, a tak jsem si řekla, proč se něco podobného nedělá i tady? Řekla jsem si, že zkusím, jestli to funguje... A funguje, jsem úplně nadšená.
Studium na kadeřníka je u nás bohužel poněkud zkostnatělé. Učni například nemohou pracovat na cvičných hlavách s materiálem, jako je třeba odbarvovač. Nemohou se posouvat, protože nevidí svoje chyby, kde se něco nepovedlo apod. Jako předsedkyně Asociace zaměstnavatelů v kadeřnickém oboru bych si přála dostat mladé učně na provozovny hned od začátku studia. Jen tak mohou přivyknout chodu a práci v salónu. Vše tak lépe a přirozeněji dostanou pod kůži. Dnes již mnoho majitelů salónů nechce brát čerstvé absolventy. Stát nám nijak nepomáhá. Vy zaměstnavatel musíte zaplatit mzdu, včetně všech odvodů, a to jsou mnohdy desetitisíce od prvního dne. Minimálně dva roky tedy pouze investujete, nejen peníze, ale zejména svůj čas.

Vybírala jste si nějak mladé na praxi u vás?

Nechala jsem si od yourchance děti předvybrat a v podstatě jsem to takto napsala i na Facebook. Čekala jsem, kdo se mi ozve a nechala jsem to primárně na samotných zájemcích. Pustila jsem to také do éteru prostřednictvím rádia a slyšel to například tatínek jedné holčiny, a ta se mi pak ozvala. U jiného chlapce to zase zaznamenal jeho školitel a řekl si, že by to pro něj mělo smysl. A tak jsem si mladé postupně oťukávala. Finální výběr byl ale na mně.

Co říkáte na studenty, které tu dnes máte?

Každý z nich je svůj a má svoje obrovské klady. Vlastně zatím vidím jenom ty klady, nevidím nic hrozného ani špatného. Každého beru jako individualitu. Sama to tak mám ráda a podle toho posuzuji i ostatní. Sešla se nás tu úžasná partička lidí. Někteří jsou pro toto řemeslo hodně talentovaní a zapálení.

Co jim jde a co třeba méně?

Dnes máme za sebou pátý den a pět dní je zatím strašně málo. Když jsme se tu v pondělí sešli, začali jsme se bavit o komunikaci kadeřníka s klien­tem – jak si správně povídat, navodit vztah a získat od něj co možná nejvíce informací. Přesně jsem viděla, kdo z nich je umluvený, kdo nemluvný. I ta nemluvnost může být někdy výhodou, zejména u kluků. Někteří jsou ukecaní a jsou prostě „šoumeni“, přitom třeba neumí tolik, co šikovná holka. A ve finále tak mají více klientely než ta zručnější děvčata. Pak jsou zase kluci, kteří jsou méně mluvní, ale jsou mnohem pečlivější a preciznější. Jednoduše, každý je originál a podle toho si získává svoji klientelu. Netroufnu si proto vůbec říct, co je dobré a co je špatné. Bavili jsme se tu dále hodně o stylech. Myslím si, že každý kadeřník by měl mít svůj rukopis a svůj styl. Učím je techniky, ty, se kterými sama pracuji. A říkám jim, naučte se základy, ty si přeberte a překlopte je do svého rukopisu.

Vnímáte u mladých prostor pro zlepšení a další příležitosti?

Trošku nevíme, co dříve. Na tyto příležitosti pro každého ze studentů bych potřebovala celý den. Nedá se to shrnout do několika vět. Jsme tu už všichni unavení. Býváme tu od 9. hodiny ranní a přicházíme domů kolem 23. hodiny.

Budete Letní kadeřnickou školu po tomto prvním ročníku opakovat?

Myslím, že ano. Teď mám myšlenky tak daleko, že už v hlavě vytvářím celou akademii, protože vidím, jaké výsledky jsou již po jednom týdnu. A já když začnu vymýšlet, tak to je prostě průšvih, protože pak začnu konat! Ještě ale nemám vyjasněno, zda to bude škola, nebo nástavba.

Co myslíte, že si mladí z praxe u vás odnesou zejména?

Tak určitě hezkou vzpomínku na dobrý kolektiv a strašně moc z kolometrie (nauka o barvách). Myslím si, že v té opravdu hodně pochopili. Pak alespoň dvě techniky baláží (prosvětlování). Domnívám se ale, že všechno jim něco dá a určitě jim ze všeho v té hlavě něco zůstane. A je už na nich, jak s tím začnou pracovat a používat to. Jestli to vzdají, nebo v tom budou pokračovat a rozvíjet tyto dovednosti a znalosti dále. Myslím si, že se s pár lidmi odsud ještě určitě uvidím. Třeba budou mít tu příležitost koukat mi ještě dále pod ruku...

Díky přípravám na kadeřnickou školu jste se potkala s Janou Merunkovou a seznámila se s yourchance a jejím projektem Začni správně. Jaký význam tohoto projektu spatřujete?

Myslím si, že je to úplně dokonalá věc a mně to dává obrovský smysl. Spolupráce s yourchance se mi moc líbí. Líbí se mi i další projekt yourchance o finanční gramotnosti. Protože jakákoliv gramotnost dětí a mladých je prostě důležitá. Děti dostávají příležitost, pracuje se s nimi, a mají tak větší možnost uspět.

Jak dopadla celá letní škola a finální soutěž ve společenských účesech?

Bylo to veselé i smutné ukončení. Soutěž byla skvělá, mladí se předvedli a podali skvělé výkony. Soutěž ve společenském účesu vyhrál nejmladší, teprve šestnáctiletý student Ruda z Tišnova, také účastník projektu Začni správně společnosti yourchance. Je to pro mě velký objev. Pomyslnou stříbrnou medaili získal další účastník projektu Začni správně, devatenáctiletý Petr. Třetí místo putovalo slečně Natálce, která studuje 2. ročník. Celý týden dopadl úžasně, byla to pecka. I pro mě. Vše klaplo, jak mělo. Šla jsem do neznáma a vyzkoušela něco, co ještě nikdo nepodnikl. Propojila jsem učně z dětských domovů a běžných rodin. Žádný rozdíl mezi nimi nevidím. Myslím, že i mladým se to líbilo a při odjezdu brečeli, jako by se vraceli po týdnech z dětského tábora. Máme společnou skupinu na Instagramu a sdílíme, co se dá. Bude fajn, když to vydrží. Všem z kadeřnické školy jsem nabídla možnost praxe u nás při škole, případně brigádu. Mohou ale také kdykoliv zavolat s dotazem a poradit se. A teď už je to na nich. Přemýšlím, že bych možná udělala takový opakovací víkend z tohoto týdne. A už mi píší další zájemci, že by něco takového pro své děti a studenty chtěli. Toto léto bude probíhat další škola pro pražské učňáky a učně 1. a 2. ročníků. Zúčastní se celkem
50 mladých. Už se na ně těším.

připravila Renata Majvaldová

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3