INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chrome T9VN03cGScOd neděle 10. října přecházejí první odběratelé zemního plynu do režimu dodavatele poslední instance. Tuto povinnost, která garantuje spolehlivé dodávky zemního plynu pro domácnosti, bude zajišťovat v distribuční síti GasNet, s.r.o. společnost innogy Energie, s.r.o.

Operátor trhu (OTE, a.s.) informoval, že společnost EAGLE ENERGY a.s. nemá s účinností od 10.10.2021 zajištěnu službu distribuční soustavy. To znamená, že není schopna plnit své závazky vůči zákazníkům.

Režim DPI funguje jako záchrana zákazníků, kterým hrozí, že se ocitnou bez dodávek životně důležité energie. Do tohoto režimu přecházejí zákazníci v případě, že jejich dodavatel není nadále schopen plnit své závazky ze smluv se zákazníky, pro něž nemá energii, nemá zajištěnu službu distribuce, případně pozbude oprávnění či ukončí svoji činnost anebo se potýká s ekonomickými obtížemi a nesplňuje finanční podmínky zúčtování odchylek v plynárenské soustavě. Pokud v takovém případě nestihne zákazník přejít k novému dodavateli, automaticky ze zákona nastupuje bezesmluvní institut takzvaného dodavatele poslední instance.

Cena dodávky vyplývá z cenového rozhodnutí ERÚ a je regulována jako cena věcně usměrňovaná. Dodávky zajistí společnost innogy Energie, tradiční a největší dodavatel zemního plynu v ČR, který energií zásobuje 1,5 miliónu zákazníků.

„V případě dodávek v režimu DPI se ceny zemního plynu budou odvíjet od aktuálních tržních cen na světových trzích, protože nákupní cena, vyjmenované uznatelné náklady a přiměřená marže dodavatele tvoří součást takové věcně usměrňované ceny dle cenového rozhodnutí ERÚ. Pro skupiny nových zákazníků, kteří v minulosti zvolili alternativního dodavatele, který dnes není schopen plnit své závazky, to bude znamenat výrazný cenový růst“, uvedl David Konvalina, ředitel innogy pro maloobchod a marketing.
Režim DPI může trvat maximálně šest měsíců a v jeho průběhu si zákazníci mohou kdykoliv sjednat řádnou smlouvu s novým dodavatelem. V tom případě si už vyberou ze standardních produktů s ceníkovými cenami.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3