INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Růst investic do IT v posledních letech překonává i optimistické odhady. Přispívají k tomu i alternativní formy financování těchto technologií – finanční a operativní leasing. V roce 2012 očekává Agentura Gartner meziroční růst globálních výdajů na IT o 2,5 %. Hnacím motorem tohoto růstu budou mobilní zařízení, síťové a bezpečnostní prvky, které se však stále častěji pořizují na leasing. Dle společnosti IDC dosáhne v roce 2013 trh s těmito finančními produkty v 25 největších hospodářstvích objemu bezmála 125 miliard USD, což je oproti roku 2010 o plnou čtvrtinu více.

Evropský trh s IT se zotavuje jen pozvolna. Pro rok 2012 predikuje agentura Gartner meziroční růst nižší než jedno procento, a v zemích eurozóny dokonce pokles o 4 %. Analytici jej kladou za vinu škrtům veřejných výdajů – vlády a instituce před krizí odebíraly až pětinu zařízení a softwaru na trhu. Návrat k objemům před rokem 2008 se tak očekává až od příštího roku. Motory růstu budou periferie, zejména tiskárny, a chytré telefony. Pro rok 2013 Gartner očekává meziroční růst kolem 3 %, v samotné eurozóně jej odhaduje na 0,8 %.

Zatímco starý kontinent jako jediný globální region spíše stagnuje, v zemích BRICS panuje opačná situace. Zejména Rusko a Čína očekávají nadále silný meziroční růst objemu akvizic IT, letos o 11, resp. 15 %. Severoamerický trh roste pomaleji, celkový výhled je přesto pozitivní: americké firmy mají letos utratit za IT o 5 % více oproti minulému roku.

„Trendem je financování formou leasingu. Za nejisté makroekonomické situace se firmám obtížněji předvídají budoucí příjmy a řídí cash flow, navíc je hůře dostupné krátkodobé bankovní financování,“ říká Jakub Cerman, výkonný ředitel společnosti CSI Leasing Czech. „Leasing umožňuje zařízení kdykoliv vyměnit za novější, bez ohledu na účetní omezení. Operativní leasing také zbavuje starostí s podporou zařízení či recyklací.“

Firmy si výhody leasingu IT velmi dobře uvědomují. V USA se tímto způsobem pořizuje již více než pětina firemního IT a v Německu 10 %. Jen českého trhu se tento trend příliš netýká: za loňský rok podepsaly české firmy 50 260 leasingových smluv, z toho se však pouhých 1 931 týkalo financování IT a kancelářské techniky v celkové hodnotě 1 182 milionů korun. Leasing IT techniky tak představuje pouze 2,5 % tuzemského leasingového trhu.

O společnosti CSI Leasing Czech:
CSI Leasing Czech, s.r.o., je dceřinou společností největší americké nezávislé IT leasingové společnosti CSI Leasing, Inc se zákazníky ve více než 30 zemích světa. Ve střední a východní Evropě působí od roku 2007 a spolupracuje s největšími firmami z oblasti informačních technologií. Více informací na www.csileasing.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3