INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Lekar-senior-ilustr-zdroj-KonopnyShop-czTisíce nemocných v Česku, kterým by mohlo pomoci konopí, budou mít nejspíše smůlu. Zákon o léčivech léčbu konopím zlegalizuje, konopí si však nebudou moci finančně dovolit.

Za dávku legálního konopí zaplatí pacienti s roztroušenou sklerózou či Parkinsonem více, než čekali. Ačkoli novela zákona, která má legalizovat využívání konopí k léčbě, zřejmě projde, zdravotní pojišťovny nemají v plánu přispívat pacientům na léčbu. Důvod? Nejde prý o léčbu, ale o potlačování příznaků. Léčení roztroušené sklerózy bez „dotace" tak může pacienta přijít až na 15 tisíc korun měsíčně. Bez přispívání na zdraví prospěšné konopí vyjde podle Jiřího Stably z KonopnyShop.cz celá legalizace vniveč.

Důvodem pro neproplacení je podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromíra Gajdáčka to, že prý nejde o kauzální léčbu. „Jde pouze o potlačování příznaků, kterými se příslušné nemoci a stavy pozitivně reagující na podávání marihuany projevují. Jde tedy o terapii podpůrnou," uvedl Gajdáček.

Jaký to bude mít dopad, komentoval Jiří Stabla, odborník na konopí z KonopnyShop.cz. „Lékárny nejspíše nebudou tak drahé konopí vůbec odebírat, protože nebudou pacienti, kteří by na to měli. Přitom stát chce konopí dovážet ze zahraničí. Kdyby se licencované konopí vyrábělo u nás, cena bude až o dvě třetiny nižší," prohlásil Jiří Stabla.

Podle odborníků je celý zákon odsouzen k nezdaru

Lidé se budou stále léčit nelegálně, konopí si sami pěstovat či pokoutně shánět a bude na ně pohlíženo jako na narkomany. „Sice nejspíše bude zákon legislativně přijat, ale to je tak vše. Pro uspokojení poptávky, která nyní převyšuje nabídku, by si vážně nemocní měli dostat šanci rostlinu vypěstovat doma, tedy za minimálních nákladů," řekl Jiří Stabla s tím, že paradoxně pokud se konopí „zlegalizuje" a dostane na úroveň léčiv kontrolovaných farmaceutickými firmami, vyjde to nehorázně draho.

Pacienti nebudou mít na konopí z lékáren peníze

„Přestože jsem vyzkoušel mnoho léků. Doporučil mi jeden známý konopí. Nyní mohu daleko lépe každodenně fungovat, dokonce i pracovat. Pěstuji si jej sám, pro vlastní potřebu. Stojí mě to akorát koupit si květináč, zeminu a zaplatit vodu, kterou to zalívám. Náklady jsou velmi malé. Na léčbu konopím z lékáren bych neměl," potvrzdil David N. z Olomouce, který už bezmála 5 let trpí roztroušenou sklerózou.

Do lékáren budou konopí dodávat licencovaní výrobci a pěstitelé. Asi půl roku by se mělo dovážet ze zahraničí. Ve hře jsou země jako Nizozemí nebo Izrael, kde již nyní konopí slaví úspěchy při léčbě a potlačení příznaků takových těžkých a nevyléčitelných nemocí, jako je Parkinsonova choroba nebo roztroušená skleróza. Účinně také tlumí silné bolesti vyvolané rakovinou. Při léčbě lupénky a atopického ekzému je doporučován již dnes zdravotní prostředek ve formě konopné masti Carun. Proti hrazení ze zdravotního pojištění se ohradil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který si myslí, že plošné přispívání by zdravotní pojišťovny zruinovalo.

Novela zákona o léčivech by se měla podle dosavadního legislativního procesu dostat v říjnu do posledního, tedy třetího čtení. V minulém týdnu podpořil léčbu konopím zdravotní výbor dolní komory Parlamentu, a to pouze s menšími výhradami. Dříve se k návrhu kladně postavil i zemědělský výbor. Státní ústav pro kontrolu léčiv, jenž bude mít na starost dohlížení dovozu a výroby, by měl do roka od účinnosti zákona umožnit pěstovat léčivé konopí i českým firmám. Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo na přípravu domácí produkce až dva roky.

Alkohol (legální) versus konopí (nelegální):

ALKOHOL KONOPÍ

• existují smrtící varianty viz. metylalkoholová aféra • nelze se předávkovat, neexistuje smrtící dávka konopí

• zabíjí mozkové buňky, ničí játra, likviduje tělo • kouření konopí regeneruje mozkové buňky

• probouzí v člověku agresivní chování a násilí, ztrátu kontroly • vyvolává u člověka pacifismus a větší toleranci, zklidňuje

• hudebník, ač má pocit, že mu alkohol pomáhá, se zhoršuje • hudebníkovi, co kouří trávu, se lépe hraje, což lze i slyšet

• způsobuje nechutenství k jídlu, nevolnost • jídlo po konopí skvěle chutná i člověku trpícímu nechutenstvím

• nezdravě zvyšuje sebevědomí a snižuje soudnost • příznivě ovlivňuje průběh Alzheimerovy choroby, roztroušenou sklerózu a dalších nevyléčitelných nemocí

• dochází k celkovému úpadku osobnosti v pracovní, společenské i rodinné oblasti • je dobré pro astmatiky, léčí lupénku aj.

• vede k závislosti nejen psychické, ale i fyzické • nevede k fyzické závislosti

• je odrazovým můstkem pro tvrdší drogy • po konopí nenásledují tvrdší drogy

• způsobuje kocovinu • do běžného „provozního" stavu se uživatel dostane během pár hodin

• i nízká dávka alkoholu či legální léčiva snižují schopnost koncentrace za volantem • při pokusech s řidiči pod vlivem konopí se neprokázalo, že by se nějak význačně zhoršovala jejich schopnost řídit vozidlo

Zdroj: KonopnyShop.cz

O značce CARUN

Výrobce CARUN, VlP s.r.o., je výhradně českou výrobní a obchodní společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?".

Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3