INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Tramvaj v MiskolciV maďarském Miskolci bylo zahájen provoz nejnovější moderní tramvaje z dílen Škody Transportation. První vozidlo vyjelo o několik týdnů dříve, než bylo původně ve smlouvě. Plzeňská společnost dodá do severomaďarského města celkem 31 nízkopodlažních tramvají za téměř dvě miliardy korun.

„První tramvaj vyrazila do provozu s cestujícími, druhá je v Miskolci připravená vyjet. Úspěšně se nám tedy podařilo splnit všechny evropské technické normy a podmínky maďarského drážního úřadu pro schválení vozidla do provozu. Dokázali jsme vyrobit a schválit tramvaj za 22 měsíců od podpisu kontraktu. Splnili jsme tak všechny smluvní podmínky, a to v několikatýdenním předstihu,“ řekl Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation.

Vozidlo vychází z osvědčených konstrukčních řešení a moderních technologií. Tramvaj je obousměrná pětičlánková se třemi pevnými podvozky, z nichž dva krajní jsou hnané a prostřední běžný. Vejde se do ní více než 300 cestujících, kteří se mohou těšit na klimatizovaný vůz a moderní informační systém včetně LCD obrazovek. Dostatek prostoru je připraven i pro kočárky a osoby se sníženou pohyblivostí.

Tramvaj pro Miskolc je zatím nejširším vozem vyrobeným v plzeňské Škodovce. Působí velmi prostorně nejen zvenku, ale především uvnitř. Navíc nabízí zajímavý moderní design s ekologickým motivem zelených květin na bílém podkladu, který si vybrali sami obyvatelé Miskolce. Ti byli s novou tramvají na slavnostním ceremoniálu velice spokojeni.

„Celý náš tým pracoval obrazně řečeno dnem i nocí, abychom včas představili vozidlo našim zákazníkům, a proto mě také potěšilo, že naši tramvaj přivítali s takovým nadšením. Oba dva prototypy tramvají jsme postavili už vloni, poté úspěšně proběhly jejich zkoušky a v prosinci jsme získali typové povolení maďarského drážního úřadu a povolení k provozu těchto dvou tramvají,“ doplnil projektový manažer Václav Trkovský.

Kontrakt zahrnuje také opci na desetiletý full-servis za téměř 200 milionů korun. Škoda Transportation porazila v tendru další evropské výrobce tramvají, konkrétně italského výrobce AnsaldoBreda, španělský CAF, rumunský Astra Vagoane a polský Solaris. „Maďarsko patří k našim klíčovým trhům, Škoda Transportation tam dodala od roku 2007 elektrickou výzbroj pro metro v Budapešti, trolejbusy pro Debrecín, Budapešť a Szeged a nyní zahájí dodávky tramvají pro Miskolc. Celková hodnota uzavřených kontraktů v této zemi dosahuje částky 3,5 miliardy korun,“ dodal Zdeněk Majer.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3